Držitel Nobelovy ceny za mír Jásir Arafat: Před 14 lety zemřel na otravu poloniem

Podle testů bylo v Arafatově těle osmnáctkrát větší množství polonia, než je běžné.
Zdroj: pinterest
Arafat stál v čele palestinského boje za samostatný stát dlouhých čtyřicet let.Bill Clinton, Jicchak Rabin a Jásir Arafat v Bílém domě v roce 1993.Vdova po Arafatovi Suha požádala o provedení pitvy.Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou smrti rozpad červených krvinek.+ 2 fotky+ 3 fotky

Palestinský politik, předseda Organizace pro osvobození Palestiny a prezident Palestinské autonomie, držitel Nobelovy ceny za mír z roku 1994, Ceny Džaváharlála Néhrúa, Doublespeak Award a velkokříže s řetězem Záslužného řádu Italské republiky a mnoho dalších ocenění.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 13. 11. 2018 09:10

Muhammad Abd al-Rahmán Abd al-Ra'úf Arafát al-Qudwa al-Husajní, známý také jako Abu Amar, se narodil 24. srpna 1929 v egyptské Káhiře. Patřil ke spoluzakladatelům Fatahu, největší palestinské ozbrojené organizace, v jejímž čele stál od roku 1965. Arafat strávil bojem za práva na sebeurčení Palestinců většinu svého života, ale postupně nahradil ozbrojený boj hledáním politických způsobů řešení k cestě za nezávislostí.

V roce 1988 vyhlásil vznik nezávislého Palestinského státu a o rok později byl v Tunisu jmenován jejím exilovým prezidentem. Zasloužil se o odstranění článků deklarujících nutnost zničení Izraele z Palestinské charty.


Vstoupil do mírových jednání s Izraelem vedoucích k uzavření dohody o autonomii v pásmu Gazy a Jerichu v roce 1993, následujícího roku obdržel Nobelovu cenu za mír.

Kvůli nemoci se Jásir Arafat vydal na léčbu do Paříže. K začátku listopadu se jeho stav prudce zhoršoval, Arafat se nacházel ve stavu klinické smrti a v hlubokém kómatu. Při životě jej udržovaly pouze lékařské přístroje. Zemřel časně ráno 11. listopadu 2004. V roce 2012 podala Arafatova manželka žalobu pro údajnou vraždu svého zesnulého manžela – po prozkoumání ostatků ve Švýcarsku bylo nalezeno větší množství polonia, které bylo nalezeno i v Arafatových osobních věcech.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články