Retro biják 60. – 90. let: Jaké filmy jsme milovali?

Vladimír Menšík patřil mezi moderátorské špičky
Zdroj: Extra Online Media
Limonádový Joe je stará dobrá česká klasikaKostým z filmu mohli diváci také vidět na výstavě Retro bijákFilm Vrchní, prchni si nenechají každý rok ujít miliony divákůVelorex a falešný vrchní v podání Josefa Abrháma+ 8 fotek+ 9 fotek

V Tančícím domě před pár týdny skončila skvělá výstava československé kinematografie. Bylo tam představeno více než 200 kostýmů z téměř 70 filmů, pohádek a seriálů, které byly natočeny v období od 60. do 90. let. Pokud jste výstavu nestihli, na ty nejlegendárnější kousky se můžete podívat teď.

Redaktor
Redaktor 29. 11. 2018 09:20

Všechny kostýmy jsou originály zapůjčené z Barrandovských ateliérů a České televize. V galerii je doplnily filmové rekvizity, fotografie a další dekorace. Vše dohromady vytvořilo pestré scény, které vždy vystihly to nejznámější z konkrétního díla.

Samotné filmy byly vybrány na základě hlasování 400 tisíc diváků a představují průřez tím nejpopulárnějším z československé kinematografie. Retro biják 60. – 90. let byl největší filmovou výstavou v bývalém Československu od roku 1987. Většina vystavených kostýmů a rekvizit nebyla nikdy prezentována veřejnosti.

K  vidění byly například kostýmy a rekvizity z filmů Což takhle dát si špenát, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Pane, vy jste vdova!, Zítra to roztočíme, drahoušku!, S tebou mě baví svět, Zabil jsem Einsteina, pánové!, Zítra vstanu a opařím se čajem, Marečku, podejte mi pero!, Adéla ještě nevečeřela, Kdo chce zabít Jessii?, Holky z porcelánu, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Trhák, Discopříběh, Slunce, seno,…, 30 případů majora Zemana, Arabela, Křeček v noční košili a mnoho dalších.

Skvělé byly i scény z muzikálu Starci na chmelu, které byly prezentovány na tanečním parketu společně s původní kytarou dochovanou z filmu. Oblíbenou komedii Vrchní, prchni! připomněly pletené kostýmy s bambulemi, vedle kterých nechybí originální ikonický Velorex z filmu. Oscarem oceněný snímek Ostře sledované vlaky po letech oživil proslulou lechtivou scénu s razítkem a na výstavě nechyběly ani ilustrace od Adolfa Borna či Káji Saudka, které jsou neodmyslitelně spojené s komediemi Jak svět přichází o básníky a Kdo chce zabít Jessii? Nesmrtelný sci-fi seriál Návštěvníci se připomněl jak kostýmy, tak slavným superpočítačem CML, tedy Centrálním Mozkem Lidstva. Nezapomnělo se ani na pohádky a tvorbu pro děti. Například z filmu Tři veteráni byly k vidění nejen krásné kostýmy princezny Bosany a Pankráce, ale i skoro 15metrový frňákovník.

Pokud chcete hvězdnou výstavu vidět také, nakoukněte do naší galerie!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články