Roy Lichtenstein: 21 let od smrti popartového umělce, který komiksům dodal novou barvu

Roy Lichtenstein se svým obrazem "Whaam!".
Zdroj: wikipedia
Obraz "Whaam!" z roku 1963 je majetkem galerie Tate.Popartovým kolegou Roye Lichtensteina byl i (známější) Andy Warhol.Inspirací popartovým umělcům byla masová americká kultura 60. let a produkty denní spotřeby.Instalace Lichtensteinova obrazu v Stedelijk muzeu v Amsterodamu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Možná lépe znáte Andyho Warhola anebo je vám bližší právě jeho kolega Roy Lichtenstein. Americký umělec, malíř, grafik, sochař a člověk, jenž se proslavil velkoformátovými obrazy s motivy založenými na komiksech. Právě populární a komerční obrazy mu dodávaly inspiraci, již potřeboval k vytvoření své slavné techniky.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 28. 09. 2018 10:24

Narodil se 27. října 1923 na Manhattanu v New Yorku, jeho otec byl realitním makléřem a jeho matka ženou v domácnosti. Již jako malý chlapec miloval umění, často chodil do divadla Apollo, navštěvoval zde jazzové koncerty a tvořil portréty muzikantů s jejich hudebními nástroji. V posledním roce základní školy navštěvoval letní kurzy, kde maloval podle modelů a městské žánrové scény.

Jeho inspirací byli mj. Pablo Picasso či jeho učitel Hoyt L. Sherman a jeho přednášky o psychologii vnímání, posléze také kubismus. Později se přesunul k abstraktnímu expresionismu a začal tvořit i kresby inspirované postavami z komiksů. Následně se dostal mezi osobnosti, které se staly zakladateli pop-artu. Scházeli se na středním Manhattanu. První popartové obrazy Lichstenstein začal tvořit v roce 1961.

Protože jeho malby jsou zvětšené kopie rámečků komiksů, nejde je v knihách věrně reprodukovat, neboť jsou typické neosobními černými čarami a barevnými puntíky viditelnými pouze v originálním formátu. Po zmenšení se nedají odlišit od komiksového vzoru.

Roy Lichtenstein používal prvky masové kultury, industriálního prostředí, ironie a parodie. Svým uměním pouze chtěl ukázat nové pojetí estetiky Ameriky 60. let 20. století, nikoli kritizovat či komentovat.

Zemřel 29. září 1997 na zápal plic.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články