Jak jednoduše vyčistit klávesnici: Zapomeňte na vysavač, existuje lepší vychytávka

Jak jednoduše vyčistit klávesnici: Zapomeňte na vysavač, existuje lepší vychytávka
Zdroj: Freepik.com

Klávesnice počítače je místem, kde by se měla dodržovat dobrá hygiena, a to hned z několika důvodů. Poradíme, jak o klávesnici pečovat a jak si poradit, když se do ní dostanou nečistoty.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 01. 2021 12:00

Čištění klávesnice by mělo patřit k hygienickým návykům, podobně jako je tomu třeba u mytí rukou. Kromě hygienického hlediska totiž zašpiněná klávesnice může být příčinou špatné funkčnosti. Nejenže tam občas spadne drobeček, rozhodně se tam ukládá prach, ale také bakterie a mastnota z rukou.

Co udělat před čištěním klávesnice

Než začnete s klávesnicí manipulovat, tak ji odpojte. Zvolte vhodný přípravek. Čističe na plast jsou s vysokým podílem isopropylalkoholu, dobře plast vyčistí.

Čištění klávesnice profouknutím

Nejprve je vhodné klávesnici vzít na místo, kde ji budete moci vysypat. Obraťte ji a trochu na ni poklepejte, aby se drobky vysypaly. Potom je ideální využít stlačený vzduch ve spreji a klávesnici profouknout. Vysavač raději nepoužívejte. Pak naneste příslušný přípravek na hadřík (nebo třeba vlhčený ubrousek k čištění plastů) a požadovaná plastová místa otřete. Díky těmto čističům na plasty zmizí nejen drobečky a mastnota, ale i viry a bakterie. Jiné materiály než plast zase potřebují jiné, odpovídající prostředky na čištění.

Vyndání kláves a vyčištění

V případě mechanické klávesnice je ideální velmi opatrně vyndat tlačítka třeba kleštěmi na vyndávání kláves (stahovák), někdo to zkouší třeba starou platební kartou, i když se to příliš nedoporučuje, aby nedošlo k poškození klávesy. Pak je potřeba prostor profouknout, vytřít a opatrně klávesy znovu nandat. Postranní strany kláves je také možno očistit vatovou tyčinkou s příslušným čističem. Vata by se ale neměla zacuchat, aby nezůstala viset pod klávesou (pokud klávesnici otíráte nerozebranou).

Membránové klávesnice se čistí poměrně složitě a většinou se amatérské rozdělávání nedoporučuje.

Čištění speciální hmotou

Další variantou čištění jsou různé čisticí hmoty na klávesnice a notebooky. Tento způsob je vhodný pro ty, kteří si rádi hrají a nebudou na čištění spěchat. Nanese se na klávesnici a pochytá nečistoty. Uvedená hmota se totiž podobá plastelíně. Umí se tvarovat, dělit a dostane se všude. Ale právě tady je třeba dávat si pozor, protože když ji dáte příliš hluboko, mohla by tam hmota zůstat. Pak byste se nevyhnuli nutnosti rozebrat klávesnici.

Zmiňována bývá také možnost čištění vatovou tyčinkou namočenou ve vodě s kapkou saponátu. Při jakémkoliv čištění vrchní části klávesnice je třeba dávat si pozor, aby se neponičila barva písmen.

Když se stane, že se do klávesnice vylije nápoj, stojí za zvážení navštívit specialistu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články