Skoncujte se zápachem z odpadkového koše: Vyzkoušejte přírodní prostředky, jsou překvapivě účinné

odpadky, zápach
Zdroj: freepik.com

Zamysleli jste se někdy nad tím, jakým životem žijí vaše odpadky od okamžiku, kdy je odhodíte do koše, do doby, než se s nimi vydáte ke kontejneru?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 11. 09. 2020 12:30

Domácnost by měla vonět čistotou anebo připravovanými dobrotami. Co bychom ale opravdu cítit nechtěli, to jsou odpadky. Někdy stačí koš jen vynést, jindy ale musíme přistoupit k zásadnějším opatřením.

Přírodní vůně je nejlepší

Bylinky – používáme je do šatníku, pod polštář a pomůžou i proti zápachu z odpadků. Sáček s bylinkami pověste vedle odpadkového koše. Bylinky sice pach neodstraní, ale dokážou ho překrýt.

Aktivní uhlí – znovuobjevený prostředek, který v domácnosti užijete snad všude. Aktivní uhlí je mimo jiné také skvělý pomocník při eliminaci nepříjemných zápachů. Tabletu rozdrťte na prášek a posypte jím dno prázdné nádoby a nechte přes noc působit.

Jedlá soda – univerzální čistič, který dokáže potlačit nejenom zápach z koše, ale také chladničky. Sodu nasypte do papírového sáčku a vložte na dno koše. Na něj potom přijde odpadkový pytel tak, jak jste zvyklí.

Citrusové slupky – zachrání nejednu katastrofu. Kůra z libovolného citrusu vždy osvěží ovzduší a eliminuje nepříjemné pachy. Do koše ale nevkládejte slupky čerstvé (zplesniví), ale jenom usušené.

Kompostovatelné pytle

Ekologickým řešením pro biologický odpad jsou speciální kompostovatelné odpadkové pytle. Jsou rozložitelné, šetrné k životnímu prostředí a zároveň dostatečně pevné. Nepříjemného zápachu vás může zbavit i parfemace. Na trhu jsou k dostání speciální vůně určené právě k překrytí odpadového „aroma“. Jen mějte na paměti, že to není systémové řešení, ale jenom podpůrný prostředek po nezbytnou dobu, kdy odpad musí v koši počkat na vynesení. Držák s vonnou kapslí se připevňuje na vnitřní stranu víka odpadkového koše. Zhruba po dobu 4 až 6 týdnů vydrží osvěžovat okolí a omezí nepříjemný zápach.

Tříděné odpadky

K manipulaci s odpadem patří také správné třídění. Proto bychom se o něm měli alespoň okrajově zmínit. Jistě, třídění domovního odpadu není ničím novým, ale bohužel je stále mnoho domácností, kde všechno skončí v jedné nádobě.

Je potřeba vědět, že odpad je nutné třídit už doma, protože pozdější roztřídění v podstatě není možné. Nejsnadnějším řešením je pořízení některého ze speciálních vícekomorových třídicích košů, a jestliže máte ve své kuchyni dost místa, pořiďte si soustavu několika odpadkových nádob. Papír, plasty a ostatní „čisté“ smetí lze skladovat v jednoduchých nádobách, ale biologický odpad, který je právě zdrojem nevítaného zápachu, je třeba opravdu důsledně uchovávat v uzavíratelné nádobě. Tu doplňte plastovou vložkou, kterou následně jen pohodlně vyjmete a vynesete.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články