Octomilky útočí: Nastražte jim účinnou past z jaru a piva

Octomilky útočí: Nastražte jim účinnou past z jaru a piva
Zdroj: freepik.com
Octomilky jsou drobný dvoukřídlý hmyz, který se obzvláště na přelomu léta a podzimu stává pohromou domácností. Existuje řada babských rad, jak se jich zbavit, nejčastěji jsou zmiňované tři. Otestovali jsme je!Prvním z tipů, jak se zbavit octomilek, je použít lahev s kolou a do víčka udělat malý otvor. Vůně nápoje by měla hmyz vlákat otvorem dovnitř lahve, ze které pak už nenajde cestu ven.Druhá domácí past na octomilky funguje takto: Do skleničky nalijte víno, přes skleničku natáhněte potravinovou folii a špejlí do ní udělejte několik malých děr. Hmyz otvory vletí dovnitř, kde už zůstane.Děr nemusíte do potravinové folie dělat mnoho.+ 6 fotek+ 7 fotek

Zbavit se nepříjemných maličkých vinných mušek, octomilek, které tolik láká voňavá šťáva podzimního ovoce, se může zdát nad naše síly. Ničím nám neubližují ani nebodají, přesto nás jejich přítomnost k zešílení obtěžuje. Čím to, že se octomilkám u nás tak líbí?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 04. 09. 2020 12:30

V podstatě jediné, co na octomilky spolehlivě funguje, je prevence – odstraňte z dosahu všechno, co je vábí a čím se živí. Nekrmte je, a zmizí samy. Můžete je ale také nalákat na vůni, které nedokážou odolat a která bude nakonec i jejich zkázou.

Preventivní opatření

Jednu z nejúčinnějších zbraní proti octomilkám máme přímo ve svých rukách. Stačí důsledně a neustále odstraňovat z jejich dosahu všechno, co je láká. Když nebudou mít „prostřený stůl“ odletí jinam. A proto nikdy a nikde nenechávejte volně ležící ovoce, zeleninu, ani jiné potraviny. Milují všechno co je sladké a fermentované šťávě vytékající z přezrálého ovoce nedokážou odolat.

Víno až do dna

Zapomenutá a nedopitá sklenka vína je pro octomilku jako pozvání na hostinu. Nedopitou lahev radši ihned zazátkujte anebo alespoň přes ni přehoďte utěrku. Podobné je to s octem nebo pivem. Vábí je tak silně, že během několika málo minut máte kolem půllitru s oroseným ležákem stovky malých okřídlených ochmelků.

Nesnáší pořádek

A proto perfektně utírejte pracovní desku a vytírejte podlahu, protože i na nich by mohly ulpět kapičky sladké šťávy. Také nenechávejte ležet použité nádobí ve dřezu. Jestli víte, že hned nepůjdete nádobí mýt, alespoň jej opláchnete, aby na něm nezůstaly zbytky nedojedeného jídla. Kontrolujte odtok ve dřezu a čas od času ho vyčistěte louhem nebo přípravkem k tomu určeným. Pravidelně vynášejte odpadky a udržujte koš v perfektní čistotě.  Pořádek v kuchyni vám udělá dobře a octomilky pořádně naštve.

Zabydlí se i v květináči

Opravdu důsledně hlídejte květiny, nejenom ty řezané ve váze, ale i hrnkové, protože vinné mušky se drží i kolem vody. Proto vodu z vázy pravidelně vyměňujte, ostatně čerstvá voda svědčí i květinám. Rostliny v květináčích nepřelévejte, aby kolem nich voda zbytečně nestála.

Nenechte je rozmnožit

Octomilky se strašně rychle množí. Stačí, že si jich pár přinesete domů třeba z obchodu a za pár dní máte doma hotovou invazi. Protože jedna muška naklade až 300 vajíček, ze kterých se během jediného dne vylíhnou larvy a do čtyř dnů jsou z nich dospělí jedinci, kteří se můžou téměř ihned znovu množit..

Tvrdý útok

Buďte ve střehu, a jakmile objevíte hejno, jak si pochutnává třeba na banánu, rychle přiskočte s vysavačem a nemilosrdně jej vysajte. Skvěle se k tomuto účelu osvědčil malý ruční vysavač. Ale nezapomeňte hned venku vysypat celý zásobník do popelnice, jinak vám ty malé potvůrky vylétnou zase ven. Plácačka na mouchy na mušky účinná není, protože jsou maličké dírkami snadno prolétnou.

Past na mušku

Nalákejte je na to, co mají nejradši. Koupit můžete speciální lapač, ale úplně stačí obyčejná sklenice, do které nalijete na dva prsty vysoko pivo, víno nebo ocet přidáte několik kapek tekutého prostředku na mytí nádobí. Saponát změní povrchové napětí v kapalině a mušky nemají šanci odletět.  Během dne se jich nachytá spousta, obsah vylijte a nastražte novou past.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články