Děsivá smrt Candace Newmaker: Umučení desetileté dívky samozvanými léčiteli postavilo spornou metodu mimo zákon

Děsivý případ Candace Newmaker: Musela podstoupit brutální metodu Znovuzrození, kde se dusila dlouhých 70 minut
Zdroj: Pixabay

Když Jeane Newmaker v dobré víře adoptovala šestiletou holčičku jménem Candace, věděla, že to nebude jednoduché. Candace pocházela z velmi násilného prostředí, což na ní zanechalo hluboké jizvy. Jeane tak strávila měsíce pokoušením spojit se s mladou dívkou. Jenomže Candace si k ní nedokázala vytvořit vztah, a navíc začala vykazovat znepokojivé známky útočného chování.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 02. 2024 11:00

Jeane se v té době dozvěděla o takzvané reaktivní poruše příchylnosti, kdy dítě není schopno navázat pouto s člověkem, který o ně pečuje, kvůli zneužívání nebo týrání v raných letech vývoje. A tak přišla řada na odbornou pomoc. Tedy jak se to vezme. Jeane si vyhledala jednu coloradskou terapeutku bez licence, která nejenže Candace nepomohla, ale ještě způsobila její smrt.

Obtížná výchova Candace

Candace se narodila 19. listopadu 1989 v Severní Karolíně dospívající matce a násilnickému otci. Často se tak vrhala mezi své rodiče, aby otci zabránila ublížit matce. Rovněž se musela starat o mladšího bratra a sestru. Sociálka ji z domova odebrala, když jí bylo pět. Od té doby prošla několika pěstounskými rodinami, které se jí však kvůli agresivnímu chování raději vzdaly.

V roce 1996 se jí ujala Jeane, zdravotní sestra s velkým domem s pěti ložnicemi v Durhamu. Najednou se zdálo, že se Candace rapidně změní život. Byla zapsána do jedné z nejlepších škol a zdálo se, že díky Jeanině péči jenom vzkvétá. Ale za zavřenými dveřmi to vypadalo poněkud jinak.

Pokusy o sblížení

Sousedé a učitelé, kteří se setkali s Candace, byli okouzleni touto bystrou a kreativní mladou dívkou. Milovala zvířata, umění a řemeslnou výrobu. Zdálo se také, že vychází dobře s ostatními dětmi a nemá problémy s chováním. Doma se ale lusknutím prstu změnila. Křičela a rozbíjela různé věci. Jednou doma dokonce založila požár a pod pohrůžkou ublížení na zdraví donutila dvě dívky k sexuálním aktům.

Sezení u terapeutů a léky na změny nálad nepomáhaly. Na začátku roku 2000 se ale Jeane doslechla o něčem, co by mohlo konečně zabrat. V Severní Karolíně se jeden terapeut věnoval metodě zvané "znovuzrození", která měla léčit právě Candacein problém. Dvoutýdenní sezení sice stálo 7000 dolarů, zoufalá Jeane ale přesto souhlasila.

Léčba začíná

První týden léčby probíhal dle plánu. Zdálo se, že u ní behaviorální terapie funguje. Během tohoto krátkého časového úseku byly Candace ale až příliš často měněny léky. Jedna z nelicencovaných psychoterapeutek, Connell Watkins, později uvedla, že dívka "měla v očích výraz, který vypadal, jakoby nebyl 'nikdo doma'". Přesto se po týdnu a půl rozhodla, že Candace pošle na "znovuzrození".

Gró této alternativní terapie, jež není podporována vědou, tvoří simulovaný zážitek, kdy se daný jedinec má znovu narodit, cítit se zranitelný jako kojenec a znovu navázat vztah s člověkem, který o něho pečuje. Aby se dosáhlo efektu "vynoření se z dělohy", pacient je pevně zabalen do prostěradel a zatížen polštáři a váhou těl terapeutů. Nyní se musí z tohoto lůna vykroutit, znovuzrodit a vrhnout se do náruče milujících rodičů. Celá procedura byla natáčená, aby se zdokumentovala tato "revoluční a úspěšná metoda".

Revoluční snad, úspěšná nikoli. Zřejmě se někdo přepočítal, když nařídil, aby desetiletou dívku zalehli čtyři dospělí. Po devíti minutách Candace vyjádřila znepokojení, že se nemůže z provizorní dělohy vyprostit. Poté začala plakat a stěžovat si, že nemůže dýchat. V nerovném zápase dítěte proti čtyřem dospělým pokračovala ještě hodinu, přičemž je neustále prosila, ať ji pustí, neboť jí dochází kyslík. Byla vyděšená, že zemře. Na to jí druhá terapeutka bez licence, Julie Ponder odpověděla, že když chce, tak ať zemře hned teď.

Její utrpení skončilo po dlouhých sedmdesáti minutách. Sedmdesátí minutách plných posměšků od dospělých, kteří jí vytýkali, že není schopná dostat se ven, zvrací a pomočuje se a kálí. "Klidně si tam zůstaň s tím nepořádkem," řekla jí Watkins. Když se pak další půlhodinu již neozvala, konečně ji rozbalili a zjistili, že je mrtvá.

Následky tragédie

Společnost byla tímto případem znechucena a šokována. Watkins a Ponder za to vyfasovaly šestnáct let za mřížemi. Další dva asistenti dostali deset let vězení a povinnost strávit tisíc hodin veřejně prospěšnými pracemi. Náhradní matka Candace, Jeane, dostala čtyřletou podmínku a čtyři sta hodin veřejně prospěšných prací. Praktika znovuzrození byla samozřejmě postavena mimo zákon.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Candace Newmaker
Allthatsinteresting.com: The Tragic Story Of Candace Newmaker, The Young Girl Who Died During A Rebirthing Treatment

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články