GLOSA: Sedmikrásky, aneb zkažené holky ze 60. let. O kolik jsou hříšnější dnešní slečny?

GLOSA: Sedmikrásky, aneb zkažené holky ze 60. let. O kolik jsou hříšnější dnešní slečny?
Zdroj: Se souhlasem Národního filmového archivu
Ve filmu Sedmikrásky je často k vidění kolážovitá střihová skladba.Dvě naivní a rozpustilé dívky, krásné a prázdné jak dvě panenky, se nudí životem.Vrcholnou scénou je, když se vkradou na připravenou opulentní hostinu.Připravenou obří tabuli děvčata zpustoší jak divá zvěř.+ 3 fotky+ 4 fotky

Po více než padesáti letech od premiéry znovu vstupuje do českých kin legendární film Věry Chytilové Sedmikrásky, příběh dvou dospívajících dívek, které se rozhodnou být stejně zkažené jako svět kolem nich. Jak moc jsou hříšné ve srovnání s dnešními slečnami?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 16. 06. 2022 17:00

Digitálně restaurovaná verze filmu Sedmikrásky, kterou připravil Národní filmový archiv, byla slavnostně uvedena na letošním filmovém festivalu v Cannes. Já si nenechala ujít slavnostní projekci v kině Lucerna, zajímal mě pohled na zkaženost v kontextu dnešní doby.

Marie a Marie se nudí životem

Hlavní hrdinky Marie a Marie, dvě naivní a rozpustilé dívky, krásné a prázdné jak dvě panenky, se nudí životem. Začnou hledat příležitosti, jak si udělat legraci ze svého okolí. Tu okradou postaršího pána, tu zelináře, tu toaletářku. S oblibou zamotají opuštěným mužům hlavu, aby se jim pak ztratily z očí. Vrcholnou scénou je, když se vkradou na připravenou opulentní hostinu, kterou zpustoší jako divá zvěř.

Myslím, že film Věry Chytilové předběhl dobu. Když otevřu pokojíček své šestnáctileté dcery, vykoukne na mě jedna či více dívek. Občas ani nepoznám, která je která. Zmalované jak chodské truhly se chichotají, střídají u zrcadla, oblékají extravagantní modely a v mezičase si střílejí z kluků. Přemýšlejí, co by provedly a jak na sebe nejlépe upoutat pozornost. Akorát dívčí naivitu odnesl čas a dnešní holky mají celkem ostré lokty a nemalé sebevědomí.

Omg, to je mega cool!

Velký rozdíl se dá pozorovat i při vyjadřování. Vtípky dnes dospívající nazývají pranky, postarším pánům říkají boomer a místo Ahoj se zdraví Čus, kámo. Nekomunikují stolním telefonem, ale telefonem mobilním (founem). S tím se prakticky každý den probouzejí i usínají. Jejich slovník je plný anglický slov. Omg, to je mega cool, nebo cute.

Nepřípustné je v jejich slovníku slovo mejdan. „Mami, říká se párty,“ opravuje mě pravidelně dcera. Stejné faux pas může ve společnosti mladých vzbudit slůvko rande. Žádný rande, s klukem se dnes chodí na schůzku. A dívky, které obluzují straší a bohaté muže, se titulují zlatokopky.

Moje telecí léta v devadesátkách

Zkažené a jiné chtějí být skoro všechny dospívající slečny. Vzpomínám si na svá telecí léta v devadesátkách. Divoká jsem byla asi víc než celé Sedmikrásky. To mě třeba napadlo, že oslovím postaršího pána z německého katalogu Quelle. Našla jsem tam totiž jeho fotku a telefonní číslo. Vzala legendární oranžový telefonní aparát a vytočila číslo. Na druhé straně se ozval kdosi německy hovořící, tak jsem mu cosi česky odpověděla a s chichotáním zavěsila. Náramná legrace. Do té doby, než přišel rodičům účet za pevnou linku.

Také jsme jezdily stopem a neřešily, kam jedeme, kouřily kusovky za barákem a opíjely se tajně čůčem. Rodiče to se mnou neměli jednoduché a dneska mi s šibalským úsměvem říkají: „Počkej, tvoje děti ti to všechno vrátí a v dnešní době dvojnásob.“ Žádnou satisfakci ale nečekám. Dcera má jinou povahu a o dost klidnější pubertu než já. Po večerech si čte knížky, sleduje Netflix a TikTok a anglicky mluví ve svém věku líp než já. Zajímá se o investice a spoří si na nákup prvních akcií. Snad jí to vydrží.

Dnešní doba je více méně satirická

Dospívající, nebo lépe řečeno teenageři, dnes mají díky internetu a sociálním sítím přístup prakticky k čemukoliv. Na nás rodičích tak zůstává směřovat správně jejich kroky, a hlavně ty digitální neustále kontrolovat. Celá dnešní doba je více méně satirická a naše debaty s dcerou mnohdy končí slovy: „To je ironie, mami.“

I Sedmikrásky mají satirický, a navíc silně etický podtext. Autorské trio Chytilová, Krumbachová, Kučera zamýšlelo své vyprávění jako polemiku nad moderní společností. Na film se ale nahlíželo jako na pochybný experiment a zelenou dostal až po řadě střihových zásahů v červenci 1966.

Snímek je zajímavou sondou a potěší kreativní duše. Bavila mě kolážovitá střihová skladba, zrychlené a zpomalené záběry, experimentování se zabarvením obrazu i extravagantní dekorace a kostýmy. A palec nahoru za oblečení hlavních hrdinek, za které by se nemusely stydět ani dnes. Módní trendy se stále vracejí a šaty střižené do áčka jsou stále základem dámského šatníku. Hustý!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články