Podzimní prázdniny: 7 tipů, kam vyrazit s dětmi v noci na zámek, za strašidly i obří dýní

Podzimní prázdniny 2022: Vydejte se s dětmi do zoo za Halloweenem nebo za strašidly na hrad
Zdroj: Unsplash

Podzimní prázdniny budou ve středu 26. října a čtvrtek 27. října 2022. Volno prodlužuje státní svátek Den vzniku samostatného československého státu, který připadá na pátek 28. října. Pokud ještě nevíte, co v těchto dnech podniknout se svými dětmi, zkuste se inspirovat našimi tipy.

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 10. 2022 18:00

Podzimní prázdniny jsou první prázdniny v tomto školním roce. Po necelých dvou měsících se tak děti konečně dočkají pár dnů volna a pokud počasí dovolí, mohly by si to užít na nějakém výletě.

Multimediální noc na zámku Trpísty

Přípravou na podzimní prázdniny může být Noc zámků, která se odehraje v sobotu 22. října v pěti evropských zemích a rozzáří přes sto známých i neznámých zámků. Vůbec poprvé se do této události zapojuje také Česká republika, a to konkrétně zámek v Trpístech na Plzeňsku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Pop-up Light Art Event (@illuminate.cz)

Na děti zde čeká výtvarná dílna Vlasty Andršové, kde si mohou vyrobit svoji malou světelnou instalaci a dosadit ji do vstupní haly zámku. Kromě toho se zde odehraje unikátní světelná show, která za doprovodu zvukových prvků oživí nejen zámecký park, ale i interiéry. Venkovní instalace zase nabídnou takzvaný VJing, což jsou rozpohybované obrazy promítané na průčelí zámku.

Halloween se zvířaty

Hned několik zoologických zahrad připravilo program pro malé i velké odvážlivce. Strašidelnou procházku areálem spustí již ve středu 26. října Zoo Zlín, která letos pozvala čarodějnice, duchy a kostlivce. Děti čeká halloweenská komentovaná prohlídka a u surikat, hyen, slonů, lvů, tygrů a medvědů se budou objevovat vydlabané dýně.

Safari park Dvůr Králové připravuje Týden duchů, který startuje již v neděli 22. října. Dojde nejen na tradiční dlabání dýní, ale také putování za netopýry. V sobotu (29. 10). pak na dětské návštěvníky čeká stezka odvahy s magickými stanovišti, kde se budou plnit speciální úkoly.

Strašidla na zámku

Státní zámek Kynžvart připravil na středu 26. října akci s názvem Den na zámku – Pavouci a netopýři – strašidelná zvířata. Bát se však nemusí ani ti nejmenší, neboť strašení prý bude jen troška. Ale zato zvířátek bude víc než dost. Strašidla letos dorazí také na renesanční zámek Horní Libchava.

Pokud však referujete spíše ducha historie, můžete s dětmi vyrazit třeba na Český Šternberk, který patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším hradům v Čechách. Má také krásné okolí, neboť byl vystaven na ostrohu nad řekou Sázavou a bývá nazýván Perlou Posázaví.

Za dýněmi do botanické zahrady v Troji

Tradiční podzimní výstava dýní v botanické zahradě v Troji už začala a letos je inspirovaná Kelty, jejich kulturou a svátkem Samhain. Slavil se v noci z 31. října na 1. listopadu a představoval hranici mezi létem a zimou. Pro Kelty byl začátkem nového roku a věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch, zatímco živí mohou navštívit podsvětí.

Botanickou zahradu budou zdobit dýně všech velikostí a mnoha zářivých barev a již tradičně představí svou gigantickou dýni pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic.

Zdroj informací:

Kudyznudy.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články