65 let od smrti Josefa Lady: V životě přišel o oko, dceru i manželku

Tajemství Josefa Lady: Celý život viděl jenom na jedno oko, přesto se stal slavným malířem
Zdroj: Wikimedia Commons/Dewdrop12, CC BY-SA 4.0

Josef Lada, od jehož úmrtí uplyne 14. prosince 65 let, patří mezi nejznámější a nejoblíbenější české malíře. Ilustroval dětské knížky i světovou klasiku Osudy dobrého vojáka Švejka. Ač dosáhl v umění velkého věhlasu, jeho soukromý život už tak skvělý nebyl. Připravil mu totiž nejedno příkoří.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 12. 2022 11:00

Josef Lada byl malíř, ilustrátor, karikaturista, scénograf a spisovatel. Ve své tvorbě se zaobíral hlavně postavami vodníků, rusalek a ponocných. Jeho osobitý styl mu v tehdejším Československu zajistil nemalý věhlas.

Tragédie v rodině Ladových

Josef Lada se narodil hrusickém ševci Josefovi a jeho manželce Alžbětě 17. prosince 1887 v Hrusicích. Byl nejmladší ze čtyř dětí. Když mu byl rok, upadl na ševcovský nůž (knejp) a poranil si oko. Lada tuto skutečnost tajil po celý život, hovořil o tom jen v náznacích a jako o "očním defektu". Od té doby viděl jen na jedno oko, což poznamenalo jeho prostorové vnímání, a to se odrazilo i v jeho malířské tvorbě.

A nedařilo se ani Josefovým sourozencům. Sestra Antonie se dožila pouhých třiadvaceti let. Poprvé se ze zánětu ledvin vyléčila, lékař ji však důrazně varoval, aby již nikdy neprochladla. Když ale jednou pomáhala mamince s nůší mokré trávy, dostavila se recidiva, kterou už nedokázala překonat. Bylo to pro její organismus příliš velké sousto. Bratr František zase pracoval jako dělník na trati. Příčina a okolnosti smrti jsou dodnes neznámé. Ladu však jeho smrt hodně poznamenala.

Smrt dcery Josefa Lady

Podle Blesku čekal Josef Lada na svou manželku rovných osmnáct let. Důvodem byly peníze. Nechtěl si ji vzít, dokud si nebyl jistý, že dokáže rodinu plně zabezpečit. Svatba se konala 18. června 1923 a jeho chotí se stala Hana Budějická. I ona nebyla příliš majetná. Zato byla “dobrá žena a skvělá kuchařka”.

Na konci války, v únoru 1945, je ale postihla velká tragédie. Jejich dcera Eva, talentovaná klavíristka, zemřela během amerického náletu na Prahu. Bylo jí 16 let. Paradoxně tehdy běžela domů, aby varovala rodiče před blížícím se nebezpečím.

Melancholie Josefa Lady

Po únorovém převratu, kdy se moci chopili komunisté, se ve svých dílech snažil vyhovět alespoň některým požadavkům socialistického realismu. Nakonec ale v tvorbě Josefa Lady začala převládat melancholická témata. Smrt manželky v roce 1951 ho velmi zasáhla. Zemřel 14. prosince 1957 ve věku 69 let, a to během příprav na velkou výstavu  k jeho sedmdesátým narozeninám...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Josef Lada

Deník.cz: Fenomén Josef Lada: Muž, který se i s jedním okem stal pohádkovým géniem

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články