Nostradamus v sukních: Matka Shipton prý předpověděla popravu Marie Stuartovny i velký londýnský požár

Proroctví matky Shipton: Předpovídala prý popravu Marie Stuartovny i svatbu Jindřicha VIII. a Anny Boleyn
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Věděli jste, že Britové měli svého vlastního Nostradama, respektive Babu Vangu? Šlo o záhadnou postavu, které nikdo neřekl jinak než matka Shipton. O jejím životě a proroctvích se vždy vedly vášnivé debaty. Co tato žena přesně předpověděla?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 01. 2023 16:00

Její skutečné jméno bylo Ursula Southeil. Říká se, že se narodila v Severním Yorkshiru v roce 1488, a to za okolností, které nelze označit jiným slovem než dramatické. Co se stalo?

Satanovo dítě?

Ursulina matka Agatha otěhotněla již v pubertě a jakožto sirotek odmítala prozradit totožnost otce svého dítetě. Neváhala zapírat i před soudcem. Postupem času se o ní začaly šířit klepy, že dítě počala snad se samotným Satanem. A proto je tak skoupá na slovo. Kvůli tomu nemohla najít ani porodní bábu.

Musela se uchýlit do jeskyně poblíž města Knaresborough, kde svou dceru porodila. Údajně k tomu došlo během děsivé bouřky. Mladá matka žila s nemluvnětem v jeskyni ještě několik dalších let. Pak se jí ujal hodný opat, který Agathu umístil do kláštera a Ursulu k pěstounům. Od té doby se ty dvě již nikdy znovu nesetkaly.

Ošklivá čarodějnice

Už jako malá měla Ursula připomínat škaredou pohádkovou čarodějnici se shrbeným hřbetem a křivým nosem. Dívčino chování bylo také zvláštní. Její náhradní matka se jednoho dne vrátila domů, kde ji přivítalo kvílení snad tisíce koček. Když pohlédla na zeď nad krbem, uzřela prý nahou Ursulu, jak se drží stěny a ďábelsky se chechtá.

Ursula následně hledala útěchu v jeskyni, kde se narodila. V přilehlém lese se naučila sbírat různé bylinky, čímž si alespoň trošku vylepšila svou reputaci. Bylinkářky byly docela oblíbené. K velkému údivu všech si našla i manžela, tesaře Tobyho Shiptona.

Předpovědi matky Shipton

Toby bohužel po pár letech zemřel a z Ursuly se zase stala čarodějnice, neboť ji vinili za jeho smrt. Opět se jako vyděděnec ocitla v lese a mezi bylinkami. Stále častěji ji lidé vyhledávali kvůli různým zdravotním problémům. V té době prý začala prožívat vize budoucnosti a stala se slavnou. Zvěsti o umu matky Shipton se dostaly až k Jindřichovi VIII., který se o ní zmínil v roce 1537 v dopise s názvem Čarodějnice z Yorku.

Některá proroctví byla zaměřena na lokální události, třeba zničení kostela během bouřky. Neopomněla však ani klíčové historické události. Její slova jsou ale nejednoznačná a vyžadují notnou dávku interpretace. Podobně, jako je tomu u Nostradama a Baby Vangy. Vyplnit se měla třeba svatba Jindřicha VIII. a Anny Boleyn, rozchod s církví i zrušení některých klášterů. Také měla předpovědět vzestup Alžběty I. a zničení španělské armády. Vyšla jí i poprava skotské královny Marie Stuartovny a velký londýnský požár. Panují ale dohady, zda skutečně něco takového pronesla, nebo to byla slova talentovaných autorů pamfletů. A pokud to byla skutečně pravda, najdou se někdy další předpovědi matky Shipton?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mother Shipton

History.co.uk: Yorkshire's Nostradamus: The Life And Prophecies Of Mother Shipton

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články