Děsivá černá Volha: Prý unášela malé děti, za volantem měl sedět Ďábel, Židé i tajná policie

Zapomenutá městská legenda: Kdo řídil děsivou černou Volhu?
Zdroj: Pixabay

Legenda o černé Volze, kterou měla řídit tajná policie, či snad samotný Satan, byla nejvíce rozšířená v Rusku, Polsku, Maďarsku, Ukrajině a Řecku. O co šlo v této městské legendě, která děsila lidi během 60. a 70. let?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 04. 2023 16:00

Byla to tehdy davová psychóza. I jinak flegmatičtí rodiče střežili své děti jako oko v hlavě. Černá Volha měla nejvíce cílit právě na dorost. Po setmění tak museli všichni povinně domů. A pokud bylo náhodou nevyhnutelné přijít až potmě, platila dvě pravidla - s nikým cizím se nebavit a nebrat od nikoho žádné dárky.

Kdo řídil černou Volhu?

Jak již bylo uvedeno výše, auto měli řídit buď příslušníci tajné policie, nebo Ďábel. V Polsku se ale objevila ještě další teorie. Prý šlo o Židy, kteří měli vraždit křesťanské děti a z jejich krve vyrábět macesy, chlebové placky, jenž se konzumovaly během Pesachu. Přitom to byl nesmysl. Krev je v judaismu považována za nečistou. Takže to celé vzniklo kvůli tomu, že jedna bába povídala...

Další verze hovořila o Němcích. Krev dítěte měla v tomto případě na Západě pomáhat nemocným s leukémií. No a pak tady byli ještě satanisté, zvrhlí kněží a jeptišky, někdy dokonce i upíři. Ať už to bylo jakkoli, jedno bylo jisté: Únos měl vždy skončit smrtí.

Pouhá městská legenda?

Vozy značky Volha, vyráběné v SSSR od roku 1956, byly považovány za docela luxusní. Prostorný interiér, atraktivní vzhled a na tu dobu bohatá výbava, všechny tyto atributy zajišťovaly zájem bohatých. Vozy značky Volha navíc využívali i vládní činitelé. Pokud tedy někdo skutečně unášel děti, musel pocházet z vyšších vrstev společnosti. Vozidlo viděné na místech činu mělo mít na oknech závěsy, na dveřích bílý pruh, bílé pneumatiky a žádnou poznávací značku.

Postupem času se však na tento popis začaly nabalovat další věci, čímž vzniklo podezření, že jde o pouhou městskou legendu, která vznikla na základě tehdejších nálad panujících ve společnosti. Zároveň se však říká, že na každém šprochu je pravdy trochu. Černá Volha se totiž evidentně inspirovala sérií zmizení dětí v Polsku, ke kterým došlo v 50. letech minulého století...

Záhadná zmizení polských dětí

V roce 1956 zmizela čtyřletá Mirka, osmiletý Marek a jejich jedenáctiletý kamarád Janusz. Hledala je spousta lidí, ale marně. Policie zahájila jednu z nejrozsáhlejších pátracích akcí v historii. Záhy se z toho stala ostře sledovaná mediální záležitost. Úřady měly obavy, že by to mohlo skončit společenskými nepokoji, neboť se ven dostala fáma, že děti unesli Židé, coby pomstu za pogrom v Kielcích.

O rok později zmizel patnáctiletý Bohdan Piasecki. Prý ho oslovil nějaký muž v černém autě. Mirka, Marek a Janusz byli nalezeni ještě tentýž rok. Odešli si hrát na staveniště, kde se na ně zřítila konstrukce a zavalilo je několik tun písku. Bohdana našli také, ale zavražděného. Jeho otec byl politicky činný. Únosci požadovali tučné výkupné, ze kterého však sešlo.

Svědci vždy tvrdili, že viděli Volhu černé barvy. Byla to ale pravda? Na počátku 21. století se zase tradovalo, že děti unáší černé BMW. Nebo Satan v černé limuzíně, který se nejprve nevinně zeptá na to, kolik je hodin. A v roce 2021 měl zase v Polsku ty nejmenší děti unášet řidič bílého autobusu. I když to policie oficiálně označila za hloupost, někteří lidé tomu odmítali přestat věřit. Fámy o děsivých autech snad nikdy nezmizí...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Městská legenda

Ciekawostkihistoryczne.pl: Czarna wołga

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články