Děsivý příběh žen z Clippertonova ostrova: Staly otrokyněmi zvrhlého strážce majáku

Děsivý příběh žen z Clippertonova ostrova: Staly otrokyněmi zvrhlého strážce majáku
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Clippertonův ostrov je nyní neobydlený, ale před 100 lety se na něm odehrály tragické události, na jejichž konci byla krutovláda muže, který se nezastavil před ničím. Hrstka žen musela dlouhé dva roky čelit každodennímu zneužívání. A pak se odhodlaly k zoufalému činu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 04. 2022 14:00

Clippertonův ostrov se nachází v Tichém oceánu, 1200 kilometrů od Acapulca. Rozhodně nejde o nebeský ráj. Od května do října zde panuje období dešťů, které střídá sucho a všudypřítomný pach čpavku stoupající z ptačího trusu, jehož je na ostrově opravdu požehnaně.

Kolonie postavená na trusu

Ač se jedná spíše o neatraktivní lokalitu, zajímaly se o ni hned čtyři země - Francie, Spojené státy, Anglie a Mexiko. Proč? Kvůli velkým zásobám guána, které bylo ceněno jako vynikající hnojivo. Ve druhé polovině 19. století se správy území ujala Anglie, a to s tichým souhlasem Mexika, které si myslelo, že bude moci nadále profitovat z ptačího trusu. Nutno dodat, že nezaháleli ani Britové. Na ostrově vybudovali osadu, zeleninové zahrady a maják, který se ale postupem času stal temným symbolem tohoto prokletého místa.

Investice do byznysu sice nebyla špatná, ale na trhu již existovala velká konkurence. Britové se proto raději stáhli a přenechali celou oblast Mexičanům. Ti na ostrov vyslali skupinu vojáků pod velením guvernéra Ramóna Arnauda. Bohužel to dopadlo špatně.

Konec idylky

Mexičané měli ostrov kolonizovat, a také bránit před Francií. Kvůli tomu jim bylo dovoleno přivést si i své rodiny. Jenomže po revoluci se v roce 1914 zastavily veškeré dodávky potravin. Drsné podnebí navíc zhatilo veškeré snahy o pěstování potravy na zeleninové zahradě. U obyvatel, což bylo tehdy asi 100 lidí, se kvůli nedostatku vitamínu C začaly objevovat kurděje.

Během dvou let zemřela na tuto nemoc polovina obyvatel. Počátkem roku 1916 spatřil Arnaud na obzoru loď, která by je mohla zachránit. Pouhé volání o pomoc však nestačilo. Vojáci, spolu s guvernérem, se vydali loď stíhat na veslici. Velké vlny je však svrhly do moře. Tato tragédie byla pouhou předzvěstí řady nešťastných událostí, které se na ostrově udály.

Zrod samozvaného krále Clippertonova ostrova

Jen pár hodin poté zasáhl ostrov silný hurikán. Ženy s dětmi se uchýlily do sklepení guvernérova domu. Následky byly více než děsivé. Celá osada byla srovnána se zemí, vydržel pouze maják. Jako jeho strážce pracoval jistý Victoriano Álvarez. Byl to vysoký, silný a nespolečenský chlap. Když zjistil, že je na ostrově jediným mužem, ukázal svou pravou povahu.

Zabavil veškeré zbraně a prohlásil se králem ostrova. Všem ženám sdělil, že nyní mají pouze jediný úkol - starat se o jeho potěšení. Všechny odpůrkyně byly znásilněny a zastřeleny. Zbytek byl zotročen. “Vyvolenou” ženu Álvarez vždy zatáhl do majáku, kde ji sexuálně zneužíval. Až ho přestala bavit, vyměnil ji za jinou. Jeho hrůzovláda trvala celé dva roky. Počet osadníků už čítal jen čtyři ženy a sedm dětí. Aby přežily, musely vzít osud do svých rukou.

Konec tyranie

Victoriano Álvarez se po celou dobu vyhýbal guvernérově ženě Alicii, zřejmě měl před ní respekt. Když jí však v červenci roku 1917 nařídil, aby se dostavila do majáku, podepsal si tím rozsudek smrti. Sice jej poslechla, ale přišla v doprovodu další ženy, Tirzy Randon. Ta využila “královy” chvilkové nepozornosti a vběhla do majáku, kde popadla velké kladivo. Následně ho třikrát udeřila do hlavy. To jí ale nestačilo. Vrátila se ještě pro nůž, kterým ho začala zběsile bodat.

Týž den se na obzoru objevila loď. Ostrovanům se tak konečně dostalo pomoci. O vraždě ale všichni raději pomlčeli. Posádka lodi nechtěla ženy vystavit soudu a vězení. Již tak si toho vytrpěly dost. Příběh ale nebyl nikdy zapomenut. Stal se inspirací pro několik spisovatelů a také varováním, co v nás mohou vyvolat extrémní situace.

Zdroj informací: 

Twojahistoria.pl: Niewolnice sadystycznego króla Clipperton – na tej wyspie rozegrał się mrożący krew w żyłach dramat kobiet

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články