Francouzský požár Prahy: Obětním beránkem se stal pasáček Vavřinec Procházka, prý byl agentem Ludvíka XIV.

Francouzský požár Prahy: Viníkem prý byl pasáček zvaný Ohnivý Vavřinec, čekala ho krutá smrt
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Nebývale velký požár, kterému se říká také Francouzský požár, zachvátil Prahu 21. června 1689. Kdo ho měl na svědomí? Šlo o akt francouzských teroristů, nějakého vyšinutého žháře, či o hlavně tragickou chybu z nedbalosti?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 06. 2023 16:00

"Francouzský" požár Prahy postihl Židovské město a severní části Starého a Nového města. Vzhledem k tomu, že v té době Rakousko bojovalo proti Francii, byla vina připisována agentům Ludvíka XIV. Někteří z nich byli usvědčeni a popraveni.

Shořelo víc jak 700 domů

Požár se podařilo uhasit až na druhý den. Vědra, která měla být dle platného požárního řádu naplněna vodou, zela prázdnotou. Popelem tak lehlo více než 700 domů, byly mezi nimi kostely i synagogy. Katastrofa si vyžádala i lidské životy. Nejvíce to odnesli Židé, odhady se pohybují v rozmezí 150 až 174 obětí. Osudnou se jim stala jedna ze synagog, do které se běželi schovat i se svými cennostmi.

Po požáru se začala mezi lidmi šířit zpráva, že za to mohou Francouzi. Ludvík XIV. proti svým nepřátelům používal různé metody a některé z nich byly doslova teroristické. Právě vypalování měst byla jeho specialita. Všechno do sebe zapadalo a začal hon na jeho agenty. Jeden z nich byl chycen a po trýznivém mučení se přiznal, že je žhář. Hovořil však pravdu?

Francouzský požár Prahy a Ohnivý Vavřinec

O něco později se podařilo chytit mnohem zajímavějšího člověka. Pasák skotu Vavřinec Procházka měl být, dle jeho slov, členem velké skupiny českých vojáků, jenž sloužili Francouzům a podíleli se na zapálení Prahy. Zverbovali je údajně v době, kdy byli v zajetí. Na svůj čin se měli dlouho a systematicky připravovat. Mysl jim zaslepily peníze.

Procházka, později zvaný Ohnivý Vavřinec, byl taktéž popraven. Nejprve ho trošku přidusili a pak upálili. Na rande s paní Smrtkou se vydali i další domnělí komplicové Ohnivého Vavřince. Podle Českého rozhlasu celou kazu zpochybňuje historička Jana Pažoutová. Vavřincova výpověď měla mít trhliny. Neposloužil náhodou jako obětní beránek? Co když byl jen šílený?

Židé navzdory protestům prosadili, aby se Židovské město obnovilo v původní podobě. Staroměstský magistrát měl totiž v plánu požár využít k úplnému vystěhování Židů za hradby. A jak to bylo se zbytkem zničeného města? Do středověké podoby ho již nezrenovovali. Ba naopak, následně v něm začal kralovat barokní styl.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Francouzský požár Prahy

Sever.rozhlas.cz: 21. červen 1689: Francouzský požár Prahy. Ano nebo ne?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články