Hříšná princezna: Helena Sanguszkówna odloudila manžela starší sestře, měla s ním dvě děti

Prostopášná Helena Sanguszkówna: Polská princezna měla dvě děti se svým švagrem
Zdroj: Wikimedia Commons/Antoine Bourlard, Public domain

O polské princezně Heleně Sanguszkówně se právem povídalo, že je hříšná. Měla poměr se svým vlastním švagrem, princem Adamem Sapiehou. Skandál byl sice úspěšně zameten pod koberec, avšak jejich syn se s údělem nechtěného dítěte nikdy nesrovnal.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 05. 2023 16:00

Heleně nic nechybělo - byla krásná, bohatá, inteligentní a milována svou rodinou. Na všech večírcích a plesech doslova zářila. O její ruku se ucházela spousta evropských aristokratů. Ona je však zarputile odmítala. Bylo to nepatřičné. Třicetileté ženě nepříslušelo, aby se jako svobodná neustále bavila na společenských akcích. Měla dvě možnosti, buď si najde muže, nebo se bude věnovat charitě a péči o nemocné. Pečovat ona sice chtěla, ale o vlastního švagra...

Šlechtický rod Sanguszkových

Helena (1836-1891) pocházela z bohaté polské rodiny. Původně se jejich rod hlásil k pravoslavnému vyznání, ale v 17. století, po uzavření Bretské unie, přešli ke katolíkům. Helena se ve společnosti chovala zcela přirozeně. Studovala dějiny literatury, zeměpis, výtvarné umění, cizí jazyky a hru na klavír. Kromě toho proslula, díky svému jedinečnému hlasu, zpěvem. Měla rovněž velmi vytříbené vystupování a nezaměnitelný smysl pro humor.

Není známo, kdy začal románek mezi Helenou a jejím švagrem Adamem Sapiehou. Milenci se ale museli znát dlouhá léta, protože Adamův otec byl Heleniným kmotrem. Možná již na své svatbě s Heleninou starší sestrou Jadwigou zjistil, koho miluje doopravdy. Povídalo se, že Helena ji na obřadu zcela zastínila svou krásou. Jadwiga byla laskavá a oddaná žena, kvalit své sestry ale nedosahovala.

Pokušení v rodině

Bylo jejich manželství i přesto šťastné? Jadwiga tvrdila, že ano, ale spíš byla ochotna vše odpustit. Když byl její muž pracovně mimo domov, zažíval jednu aférku za druhou. S Helenou to ale bylo jiné, neboť se jim narodily dvě děti. Mezi roky 1863-1864 musel být jejich vztah již naplno rozvinutý, protože rodiče se Helenu snažili usilovně provdat.

Otec ji nahněvaně vyzýval, aby konečně otevřela oči. Její slabost pro Adama nazýval ďáblovým pokušením. Varoval ji také, že stojí nad propastí a usilovně pracuje na vlastní zkáze. Věděl, že všechna hanba půjde za ní. Žena byla vždy zodpovědná za hřích. Muž skoro pokaždé zůstal bez újmy. A navíc zde byla zrada její starší sestry.

Děti ze zakázaného vztahu

Helenina dcera, první dítě ze zakázaného vztahu, byla v roce 1865 předána na výchovu do Francie. Matka tak s ní ztratila veškerý kontakt. Když porodila syna, Jadwiga se rozhodla, že ho přijme za svého. Jakmile Jan Piotr v roce 1891 zjistil, kdo je jeho pravá matka, cítil se být podvedený. Raději odcestoval do Ameriky, kde se z něho stal zlatokop.

Po smrti otce se na krátkou dobu vrátil zpět, pak žil v USA, Londýně i Paříži. Vedl velmi bouřlivý život. Snad šlo o snahu na vše zapomenout. Zemřel v roce 1954 a nezanechal po sobě děti ani majetek.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Helena Sanguszkówna

Ciekawostkihistoryczne.pl: Grzeszna Helena Sanguszkówna

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články