Prvorepubliková hvězda Zdenka Sulanová: Krásné herečce z pohádek pro ženy a dívky zničili kariéru komunisté

Prvorepubliková hvězda Zdenka Sulanová: Krásné herečce z pohádek pro ženy a dívky zničili kariéru komunisté
Zdroj: Wikipedia Commons, Public domain

Jména prvorepublikových hvězd, které zářily na stříbrném plátně, si pamatujeme dodnes. Je ale mezi nimi také krásná Zdenka Sulanová? Její herecká kariéra skončila tak rychle, jako začala. Ale role, v nichž zazářila, si rádi připomeneme dodnes.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 11. 03. 2021 10:15

Zdenka pocházela z rodiny, která měla k umění velmi blízko – vždyť její otec byl operní pěvec Adolf Hruška. Také ona sama se chtěla vydat stejnou cestou a brzy také vystoupila na pódium, aby svým zpěvem potěšila diváky. Její kroky pak sice vedly na konzervatoř, ale k herectví.

Nadaná, krásná herečka

I tady se ukázalo, že má předpoklady stát se slavnou. Před kamerou se objevila už v roce 1937, kdy jí bylo 17 let. Jenže všimnout si ji ve filmu Děvče za výkladem vyžaduje dobrý postřeh. Paradoxně šlo o úspěch, který bylo nutné pokusit se utajit na konzervatoři. Studenti hrát neměli, a tak se Zdenka Hrušková raději v titulcích objevila jako Sulanová, což bylo příjmení její babičky. Začala tím série, která bude mít ještě několik pokračování.

Let do nebe

Po Děvčeti za výkladem přišel let do nebe – a to doslova. Zdenka dostala první velkou hlavní roli ve snímku Lízin let do nebe z roku 1937. V roli Lízy si ji diváci hned zamilovali. Vždyť nebohá osiřelá dívka, která neměla lepší vyhlídky než se stát žebračkou, díky mladé učitelce a jejímu nastávajícímu získá naději na lepší vzdělání i život. Příběh jako vystřižený z pohádky o Popelce dal divákům v napjaté předválečné době i později alespoň na chvíli zapomenout na to, že v životě to tak dobře většinou nedopadá. Mladá herečka ale měla do života nakročeno stejně dobře jako její filmová postava.

Další Líziny dojemné příběhy

Jen o dva roky později mohli diváci vidět Zdenku Sulanovou v navazujícím filmu Lízino štěstí, kde už víc než o chudobu a cestu z ní jde o lásku. A znovu se diváci ocitli v pohádce, v níž by si v závěru filmu bývaly s Lízou rády vyměnily místo snad všechny dívky v sále. Zatímco byla pro sympatického Tomáše, mladého lékaře, určena jiná žena (bohatá, ale pyšná), on se zamiloval do chudé, ale o to krásnější a upřímnější Lízy. Shodou mnoha dalších okolností a díky lásce, která překoná vše, dospěje děj filmu tam, kam má. Líza se vzdá vytoužené pěvecké kariéry a stane se Tomášovou ženou…

Na řadu přišel film Bláhové děvče, kde se její postava (jak se dá čekat) zamilovala do hudebního skladatele, pomohla mu překonat problémy a nakonec se za něj provdala. Ani tento film neměl jiné ambice než zaútočit na city divaček – a podařilo se. 

Znovu v roli sirotka

Další film, další velká role pro Zdenku Sulanovou a další sirotek s pěveckým nadáním. Tyhle role jí byly snad souzeny. Tentokrát šlo o snímek Madla zpívá Evropě, kde dostala hlavní roli a znovu to byl úspěch. I tady se jako sirotek dostala do blízkosti sympatického muže, který se (stejně jako ona do něj) do Madly zamiloval, jen si to dlouho nechtěl přiznat. Pochopil to až v momentu, kdy bylo téměř pozdě – ale ve filmu se dá přece všechno napravit, jen aby to dobře dopadlo.

Obvinění z kolaborace

Poslední film Zdenky Sulanové vznikl v roce 1945 a byl (jak jinak) o lásce k hudebníkovi. Tentokrát se mladý muž, student konzervatoře, zmítal v lásce k několika ženám, ale i on nakonec našel tu správnou cestu. Pro Zdenku Sulanovou bohužel šlo o poslední výraznější roli a navíc byly problémy s dotočením snímku. Po konci války se jako spolupracovnice režiséra Václava Binovce ocitla v nemilosti a další roli už nedostala. Režisér, který ji objevil a také ji dával hlavní role, byl obviněn z kolaborace s nacisty. A i když Zdenka Sulanová neudělala nic špatného, už jen spojení s jeho jménem jí ukončilo slibně rozjetou kariéru. 

Příliš buržoazní herečka

Potom už to pro Sulanovou moc hvězdné nebylo. Pro komunisty a jejich filmovou tvorbu byla moc buržoazním typem herečky, rozhodla se tedy od základu změnit život, vdala se a odstěhovala na Slovensko. Ani tam se neodstřihla od divadla a rozhlasu, ale na novém místě a hlavně v manželství nevydržela dlouho. Netrvalo to ani dva roky a vrátila se domů. Byla sama a bez práce. Samotu brzy zahnala dalším sňatkem, ale ani ten nebyl poslední.

Příjmení změnila ještě několikrát, stejně jako práci. Od občasné malé role ve filmu přes kabaretní vystoupení až po práci za pultem nebo v kanceláři – Zdenka Sulanová toho prošla za život opravdu hodně. Až do své smrti v roce 2004 ale ráda vzpomínala na krátké čtyři roky dospívání, kdy byla hvězdou první kategorie. Nikdy také nezapomněla na svého hereckého partnera a skutečnou lásku Rudolfa Hrušínského, s nímž se potkala při natáčení Lízina letu do nebe. Možná ho až do konce života opravdu milovala, a snad to bylo i proto, že si ho nikdy nevzala za muže…

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Zdenka Sulanová, Václav Binovec

CSFD.cz: Zdenka Sulanová, Lízin let do nebe

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články