Skutečný příběh filmu Kluci nepláčou: Brandon Teen se narodil ve špatném těle, stálo ho to život

Skutečný příběh filmu Kluci nepláčou: Brandon Teen se narodil ve špatném těle, stálo ho to život
Zdroj: Profimedia

Jméno Brandon Teena se dostalo do povědomí díky oscarovému filmu Kluci nepláčou. Dožil se pouhých jednadvaceti let, neboť byl v prosinci roku 1993 znásilněn a zavražděn. Jednalo se o zločin z nenávisti, Brandon se totiž narodil jako dívka.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 02. 2022 14:00

Brandonova brutální smrt rozvířila stojaté vody amerického zákonodárství a donutila vládu přijmout nová opatření potírající zločiny z nenávisti, které zahrnovaly i transsexuály. Není pochyb o tom, že jeho příběh změnil historii. Ale zaplatil za to tu nejvyšší cenu.

Mládí Brandona Teena

Narodila se 12. prosince 1972 jako Teena Renae Brandon. Vyrůstala v Lincolnu v Nebrasce, kde ji i se sestrou vychovávala pouze matka JoAnn. Otec zemřel při autonehodě ještě před dívčiným narozením. Během dospívání se začala oblékat do mužského oblečení a na střední škole chodila pouze s dívkami, což jí nečinilo moc velké potíže, neboť byla mezi nimi dost oblíbená. Horší to ale bylo se studiem. Čím více Teena objevovala svou pravou identitu, tím více se nemohla soustředit na ostatní věci. Kvůli vysoké absenci byla vyloučena dříve, než stihla odmaturovat.

Zhruba ve stejnou dobu řešila i neshody se svou matkou, jenž byla proti tomu, aby dívka zkoumala svou sexualitu. Teeně, tedy teď už Brandonovi, bylo jasné, že se bude muset postavit na vlastní nohy. Nejprve začal drobnými pracemi, pak fušoval do padělání šeků a krádeží kreditních karet.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený lgbt_history (@lgbt_history)

V roce 1992 začal docházet k Davidu Bolkovci, řediteli Centra pro gaye a lesby na univerzitě v Nebrasce. Ten jako první řekl, že Brandon je muž uvězněný ve vlastním těle. O svých 21. narozeninách se Brandon rozhodl, že se odstěhuje do Falls City v Nebrasce, kde začne nový život bez předsudků. Krátce po jeho příjezdu však došlo k tragédii.

Konec tajemství Brandona Teena

Jeho novým domovem se stalo městečko Humboldt, kde se našel bydlení u svobodné matky Lisy Lambert. Podařilo se mu spřátelit s několika místními, mezi které patřili i dva muži - John Lotter a Marvin Thomas Nissen. Došlo také na lásku, jeho novou vyvolenou byla devatenáctiletá Lana Tisdel. Idylka se ale začala hroutit 19. prosince 1993, kdy byl Brandon zatčen za padělání šeků. Když si pro něj Tisdel přijela do vězení, překvapilo ji, že je její partner umístěn v ženské sekci. Brandon musel s pravdou ven, včetně toho, že by chtěl podstoupit operaci pohlaví.

Na rozdíl od filmu to skutečná Lana nevydýchala a okamžitě se s ním rozešla. Zůstali jen ve vzdáleném kontaktu. Zpráva o jeho zatčení, včetně původního jména, se ale bohužel objevila v místním plátku. Všichni se dozvěděli, že je ve skutečnosti žena. Nejvíce se tím cítili být dotčení Lotter a Nissen, kteří zuřili. Brandona pak napadli na štědrovečerním večírku a donutili jej k tomu, aby se před všemi svlékl donaha.

Brutální znásilnění a vražda Brandona Teena

Po této potupě jej zatáhli do auta a brutálně znásilnili. Pohrozili mu také smrtí, pokud by to nahlásil. Brandon se však nenechal zastrašit a podal trestní oznámení. Šerif Charles Laux se ale spíše zajímal o jeho intimní záležitosti, než o fakt, že byl znásilněn. Ptal se ho třeba na to, zda nosí v kalhotách ponožku, aby vypadal jako kluk. Anebo proč běhá za dívkami, když je sám holka. Nakonec přece jenom oba viníky vyslechl, ale tím to pro něj skončilo.

Na Silvestra se oba násilníci vloupali do Brandonova bytu. Zastřelili ho a pro jistotu ještě bodli nožem. O život tehdy přišel i další nájemník Phillip DeVine a majitelka domu Lisy Lambert. Přežil jen její osmiměsíční syn.

Kluci nepláčou

Vrazi byli zatčeni ještě téhož dne. Lotter dostal trest smrti, Nissen doživotí. Slíbil totiž, že bude proti svému kumpánovi svědčit. V roce 2015 se Lotterův rozsudek změnil také na doživotí, Nebraska totiž zrušila trest smrti. Brandonova matka JoAnn požadovala odškodné ve výši tři sta tisíc dolarů. Dostala ale jen 17 360 dolarů. Okresní soudce Orville Coady tvrdil, že Brandon byl za svou smrt částečně zodpovědný, kvůli životnímu stylu, který vyznával. To však JoAnn nestačilo. V roce 2001 dostala dalších 98 223 dolarů.

Šerif Laux byl zvolen policejním komisařem, poté přijal práci ve věznici. Nikdy se necítil být vinným. Ani tisk se k Brandonově památce nechoval hezky. Pohled na celou kauzu změnil až film Kluci nepláčou (1999) s Hilary Swank, která je na úvodní fotografii k článku. Brandonově matce JoAnn se snímek sice nelíbil, připouští však, že pomohl trans lidem, jež od té doby ušli velký kus cesty.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Brandon Teena

Allthatsinteresting.com: The Life And Death Of Brandon Teena, The Trans Man Who Inspired ‘Boys Don’t Cry’

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články