Likvidace Ležáků: Pro 12letou Marii Hrdou přišel gestapák přímo do třídy, zůstalo po ní jen kolo

Vypálení Ležáků: Nacisté popravili všechny dospělé, děti poslali do plynu
Zdroj: Wikimedia Commons/Harold, CC BY-SA 3.0
K vyhlazení Ležáků došlo 24. června 1942 v rámci takzvané heydrichiády. Jediným přeživším z Ležáků je paní Jarmila Doležalová, rozená Šťulíková.Na místě tragédie vznikly v Ležácích pomníky, takzvané hrobodomy.Najdeme zde také Knihu obětí...+ 2 fotky+ 3 fotky

Vyhlazení Ležáků přišlo na řadu dva týdny po událostech v obci Lidice. I tentokrát měli nacisté v plánu absolutní likvidaci. Jak to celé probíhalo? A jak na tuto tragédii vzpomínala učitelka jednoho ležáckého dítěte?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 06. 2023 11:00

Osadu Ležáky na Chrudimsku tvořilo osm domů, které se nacházely na pravém břehu říčky Ležák. Němci zavraždili její obyvatele v rámci takzvané heydrichiády, tedy odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Důvodem bylo ukrývání vysílačky Libuše parašutistické skupiny Silver A.

Gestapo v Ležácích

Věci se daly do pohybu 24. června 1942 ráno, kdy z pardubické služebny gestapa vyjela kolona aut. Starostové okolních Luk a Miřetic museli Němcům poskytnout policejní přihlášky ležáckých obyvatel, včetně dokumentů o majetku a stavu dobytka. Okolo půl jedné byla osada obklíčena. Nikdo nesměl dovnitř ani ven.

Pak se, dle přihlášek, začali dohledávat všichni obyvatelé. Kdo byl mimo osadu, pro toho si dojela eskorta. O čtyři hodiny později bylo 47 žen, mužů a dětí dovezeno do pardubického zámečku. Jejich domy byly vypleněny a podpáleny. Záře z vysokých plamenů byla vidět celou noc.

Vzpomínky na dítě z Ležáků

Jedno z mrazivých svědectví o těchto událostech vypověděla Paměti národa bývalá učitelka Ludmila Severinová (1916-2019). Do školy v blízkém Skuteči přijela motorka se sajdkárou. Sesedl z ní esesák, který si to namířil do ředitelny. Hledal Marii Hrdou, žačku paní Severinové. Holčička si musela sbalit tašku a odjet s vojákem. Ten jen vypsal stvrzenku, že ji přebírá...

Nikdo z učitelů tomu nemohl uvěřit. O čem by asi tak mohla vědět dvanáctiletá Mařenka? Spolužákům jen řekla, že je u nich v Ležácích nějaký cizí člověk. Už ji nikdy neviděli. „Nebyla ani na společné třídní fotografii. Mařenka jezdila do školy na kole, to tam zůstalo a bylo ve škole ještě dlouho, než si na něj vzpomněli a přijeli si pro něj,“ vzpomínala Severinová. Mariini rodiče byli zastřeleni a ona sama zřejmě zemřela o několik dní později ve zplynovacím voze. O život tehdy přišlo dalších deset dětí z Ležáků...

Dospělé z Ležáků popravili, děti šly do plynu

Ještě 24. června 1942 popravili nacisté na pardubickém zámečku 34 obyvatel Ležáků. Dalších sedm, spolu se spolupracovníky parašutistů, připravili o život následující den. Třináct dětí odvezli v noci do Prahy. Na poněmčení vybrali jen dvě sestry, Jarmilu a Marii Šťulíkovy. Jarmila se dostala do rodiny zemědělského inženýra Rudolfa Paetla. Marii zase umístili do rodiny úředníka v Poznani. Jejích maminka zemřela v listopadu téhož roku v Osvětimi.

Zbylých jedenáct dětí, včetně Marie Hrdé, zemřelo v plynovém voze v polském Chelmnu. Potkal je stejný osud jako 81 lidických dětí. Gerbhard Clages, velitel útoku na Ležáky, byl odměněn povýšením na SS-hauptsturmführera.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ležáky

Deník.cz: Běsnění nacistů přežily jen dvě holčičky. Od vyhlazení Ležáků uplynulo 80 let

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články