Historie leváctví je děsivá i nadějná zároveň. V Sovětském svazu musel psát pravou každý, v Indii si utírat pozadí pouze levou

Historie leváctví je děsivá i nadějná zároveň. V Sovětském svazu musel psát pravou každý, v Indii si utírat pozadí pouze levou
Zdroj: Unsplash

Leváci byli vždy oproti pravákům znevýhodněni. Byť už jen kvůli tomu, že se v minulosti museli přeorientovat na psaní pravou rukou. I to je jeden z důvodů, proč je každý rok 13. srpen vyhrazen právě pro ně. Připomeňme si tak, čemu museli leváci v historii čelit a kdy jim skutečnost, že píší levou rukou, byla naopak ku prospěchu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 08. 2023 11:00

Den leváků byl poprvé vyhlášen v Británii roce 1992. Ten se oslavuje akcemi upozorňujícími na výhody a nevýhody leváctví. Nezapomíná se ani na sportovní zápasy či otevírání lahví levačkou. Ti nejodvážnější mohou vstoupit do "levácké zóny", kde si vyzkouší každodenní činnosti z pohledu leváků.

Leváctví jako symbol moudrosti

Inkové pohlíželi na leváky s patřičnou úctou. Považovali je za osobnosti se zvláštními duchovními schopnostmi, do nichž spadala magie i léčitelství. V buddhismu zase levá ruka značí moudrost. V ruském jazyce se slovo "levsha" (levák) stalo synonymem pro zručného řemeslníka.

Negativní asociace levé ruky

V islámu byla levá ruka, a někde ještě stále je, považována za nečistou. Používala se výhradně k osobní hygieně. Jídlo do úst si lidé mohli dát pouze pravačkou. Stejně jako v Indii. Levá ruka se používá k očištění po defekaci, pravou se lidé stravují. Výjimkou není ani křesťanství.

Kupříkladu Ježíš sedí po Boží pravici. Levou rukou Bůh trestá. Archanděl Gabriel je někdy nazýván Boží levou rukou. Taktéž usedá po jeho levici. A kdo padne v Boží nemilost, je dle Matoušova evangelia poslán nalevo. Spravedliví zase jdou napravo. V některých částech Skotska je považováno za smůlu potkat leváka. V Ghaně je ukazování, gestikulování a dávání levou rukou považováno za tabu anebo za velmi nevhodné chování.

Nucené používání pravé ruky

Kvůli kulturním a společenským tlakům byla spousta dětí nucena k tomu, aby se naučily psát pravou rukou. Jenomže tato násilná konverze může vyvolat poruchy učení, dyslexii, koktání a další vady řeči. Na to se ale nebralo ohled. V Sovětském svazu museli všichni psát pravačkou.

V Asii rodiče nutí děti stát se praváky, aby je nepostihla v životě smůla. Malawijci zase věří, že levačka je slabší a méně výkonná, a proto své děti také nuceně konvertují. Ostatně i britský král Jiří VI. se musel přeorientovat z levé na pravou (o následcích tohoto činu pojednává oscarový film Králova řeč s Colinem Firthem v hlavní roli). V současnosti existují i specializované obchody pro leváky, kde lze koupit většinu předmětů každodenní potřeby. Na některé méně obvyklé věci je ale potřeba čekat. Jsou totiž pouze na objednávku.

Slavní leváci

Jste levák či levačka? Pak patříte do skupiny velmi zajímavých lidí. Leváci byli císař Julius Caesar či fyzik Isaac Newton. Dále jsou leváci zpěvák Paul McCartney nebo zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. K levákům také patří bývalý prezident Spojených států Barack Obama nebo herečky Julia Roberts, Nicole Kidman, Angelina Jolie.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bias against left-handed people

Wikipedia.org: Den leváků

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články