Koketování se smrtí: Marina Abramović se vydala na pospas divákům, jeden pil její krev

Koketování se smrtí: Marina Abramović se vydala na pospas divákům, jeden pil její krev
Zdroj: Wikimedia Commons/Manfred Werner, CC BY-SA 3.0

Srbská umělkyně Marina Abramović vymyslela v roce 1974 experiment s názvem Rhythm 0. Chtěla zjistit, jakou mají lidé doopravdy povahu. Jsou ve své podstatě zlí? Odpovědi na tyto otázky se snažila najít vskutku neobvyklým způsobem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 04. 2022 14:00

Publikum bylo pozváno do místnosti, kde již mlčky čekala Marina. Opodál ležel papír s instrukcemi: „Na stole je 72 předmětů, které můžete použít dle libosti. Konejte. Já jsem pouhý objekt. Během následujících šesti hodin přebírám za vaše činy plnou zodpovědnost."

Jeden z nejděsivějších experimentů historie

V roce 1974 čekalo na osmadvacetiletou perfomerku Marinu Abramović snad nejnáročnější vystoupení ze všech. Po dobu šesti hodin stála nehybně na jednom místě a dovolila přihlížejícím dělat si s ní, co se jim zlíbí. Některé ze 72 předmětů na stole měly pozitivní využití, jiné způsobovaly bolest.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ARTPIQ (@artpiq)

K dispozici byla, mimo jiné, růže, pírko, skalpel, parfém, cukr, čokoládový dort, řetízek, med, chléb, hroznové víno, bič, olej, nůžky a nabitá pistole s jedním nábojem. Nikdo z návštěvníků se nemusel bát následků. Marina byla ochotná se nechat i znásilnit, nebo zabít. Šla do toho prostě naplno.

Těžké chvilky Mariny Abramović

Návštěvníci se nejprve ostýchali něco udělat. Někdo Marinu jen otočil na druhou stranu, jiný jí zvedl ruce do vzduchu. Po třech hodinách však začalo být publikum agresivnější. Jeden muž jí rozřízl tričko. Další se jí začal nevhodně dotýkat. Ale to nejhorší mělo teprve přijít.

O hodinu později ji někdo řízl a k ráně přitiskl trnitou růži. Další přihlížející to nevydržel a začal jí stékající krev olizovat. Pak přišla na řadu i nabitá pistole. Vložili ji umělkyni do ruky a přitiskli k hlavě. Prst měla po celou dobu na spoušti. Bylo opravdu obdivuhodné, že takové nervové vypětí dokázala ustát.

Konec neobvyklého pokusu

Po šesti hodinách se Marina začala tiše pohybovat po místnosti a dívat se všem zúčastněným do očí. Někteří její pohled nevydrželi a utekli. Co vlastně tento experiment lidstvu přinesl? Fakt, že každý musí čelit následkům svého chování. Pokud by tomu tak nebylo, začali by lidé zřejmě bezdůvodně ubližovat všem ve svém okolí.

Na druhou stranu se v průběhu Marinina vystoupení vytvořila skupinka lidí, kteří se ji rozhodli zcela dobrovolně chránit. Lze je přirovnat k odvážlivcům, jenž neváhali během druhé světové války nasazovat vlastní krk kvůli záchraně Židů před holokaustem.

Zdroj informací:

Historyofyesterday.com: Rhythm 0: The Horrendous Experiment That Proved The Evil Side of Humanity

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články