Nebojácná Miep Gies: Anne Frankovou ukrývala před nacisty a zachránila její deník

Žena, která zachránila Deník Anne Frankové: Miep Gies se nacistů nebála
Zdroj: Wikimedia Commons/Rob Bogaerts/Anefo, Public domain
Anne Franková (nar. 12. června 1929) pocházela z německé židovské rodiny. Datum její smrti není známo, zemřela v únoru nebo březnu 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen ve věku 15 let.Anne Franková v amsterdamské montessori škole. Fotka pochází z roku 1940. Pak musela přestoupit na židovské lyceum.Jedna z posledních fotografií Anne Frankové vznikla v květnu 1942.Deník, který si Anne Franková psala na útěku před nacisty a zaznamenala v něm i léta strávená v úkrytu v  Amsterdamu. + 2 fotky+ 3 fotky

Když Miep Gies začala pracovat pro firmu Opekta, seznámila se tam s jistým Ottou Frankem a jeho rodinou. Později se začala stahovat nacistická mračna a Frank potřeboval pomoc. Miep mu okamžitě nabídla úkryt. V něm rodina vydržela do srpna 1944, kdy byli prozrazeni a odvlečeni pryč. Zůstala po nich jenom knížka, kterou celý svět zná jako Deník Anne Frankové.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 02. 2023 16:00

Příběh Anne Frankové je celosvětově známý. Kdoví, jestli bychom se o něm dozvěděli, nebýt Hermine Santruschitz, kterou většina lidí zná jako Miep Gies. Jen díky ní se deník mladé dívky zachoval i pro budoucí generace. Miep nikdy neváhala pomoci druhým, byť měla sama dost svých problémů.

Miep Gies proti nacistům

Hermine se v pouhých jedenácti letech musela přestěhovat z Rakouska do Holandska, kde začala žít v pěstounské rodině. Po první světové válce totiž její vlast trpěla akutním nedostatkem potravin. Naštěstí se tam dokázala poměrně rychle usadit. Měla spoustu kamarádů, ráda tančila a byla členkou mnoha klubů a spolků. Takový život byl pro ni vším.

Když se ale odmítla připojit k místní nacistické frakci, začala se její situace pomalu horšit. Bohužel se k nim připojilo mnoho jejích přátel, což pro ni bylo v budoucnu doslova zničující. Byl jí zneplatněn pas a dostala nařízeno, aby se do devadesáti dnů vrátila zpět do Rakouska. Tím by se z ní stala německá občanka, neboť v té době Německo anektovalo Rakousko. Zbyla jí jediná věc - provdat se za místního muže. Bylo to pořád lepší, než se ocitnout na území kontrolovaném nacisty.

Přátelství s rodinou Anne Frankové

Když začala Miep Gies pracovat pro firmu Opekta (kde poznala i svého muže Jana), seznámila se s Ottou Frankem, jenž byl tehdy jejím nadřízeným. Okamžitě se jeho rodiny ujala a pomohla mu asimilovat se v nové zemi. Zanedlouho je začalo pojit velmi silné přátelství. Miep i Jan se stali častými hosty ve Frankově domě. Po německé invazi ukryla svého šéfa a ještě jednu německou rodinu v náhradních prostorách nad kancelářemi.

Nikomu o tom neřekla. A aby toho nebylo málo, spolu s manželem začala ukrývat další uprchlíky. Je až neuvěřitelné, že se dlouho nic neprovalilo. Zřejmě díky extrémním opatřením. Na nákupy potravin chodila Miep hned do několika obchodů a vždy nesla než jednu tašku. Neutrácela více peněz než bylo nutné. Netrvalo dlouho a podařilo se jí také navázat kontakt s lidmi z černého trhu, kteří ji pravidelně zásobovali vším potřebným.

Záchrana deníku Anne Frankové

Čtvrtý srpnový den roku 1944 byly kanceláře továrny přepadeny Němci. Všichni ukrytí lidé se najednou ocitli ve vězení. Miep se ale nevzdala, obcházela jednu policejní služebnu po druhé a nabízela za propuštění peníze. Neuspěla. Naštěstí si ale vzpomněla na to, že může alespoň zachránit deník, který si psala Anne. Ten ještě úřady nenašly.

Nikdy si nepřečetla ani jednu stránku. Chtěla jej po válce vrátit právoplatné majitelce. Později ale řekla, že kdyby věděla, jak moc citlivé informace obsahuje, okamžitě by ho zničila. Byla to nebezpečná rozbuška pro ni, její rodinu i spolupracovníky. Když se pak dozvěděla, že Anne zemřela v koncentračním táboře Bergen-Belsen, předala deník jejímu otci. Za své hrdinství byla oceněna až po padesáti letech. Byla vyznamenána představiteli Německa, univerzity v Michiganu a holandskou královnou Beatrix. Miep Gies zemřela v roce 2010 ve věku 100 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Miep Gies

Allthatsinteresting.com: Meet Miep Gies - The Dutch Woman Who Hid Anne Frank And Gave Her Diary To The World

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články