Postrach nacistů: Sniperku Ljudmilu Pavličenko chtěli nejdřív zabít, pak podplatit horou čokolády

Nejlepší sniperka historie: Ljudmila Pavličenková odpravila přes 300 nacistů
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Sovětské sniperce Ljudmile Pavličenko hrozili nacisté roztrháním na 309 kusů, což bylo její skóre zlikvidovaných Němců. Ona na výhružku zareagovala jen úsměvem. Potěšilo ji však, že znají přesný počet jejích smrtících zásahů. Nepolevila, ani když jí později slíbili spoustu čokolády za přechod na stranu nacistů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 02. 2023 11:00

Ljudmila Pavličenko vstoupila do Rudé armády ve 24 letech. Původně se z ní měla stát zdravotní sestra, ona však toužila po aktivním boji. Sověti měli 2000 odstřelovaček, válku přežilo jen pět set z nich.

Ljudmila Pavličenko proti Adolfu Hitlerovi

Absolvování školy pro odstřelovače nezaručovalo automatický vstup do armády, tedy hlavně pro ženy. Ljudmila se musela uchýlit k různým trikům a podfukům, aby se mohla dostat, takzvaně, do ostré akce. Vedení nakonec před její vytrvalostí kapitulovalo a nechalo ji, ať ukáže, co umí. Jejím cílem se stali dva Rumuni, kteří spolupracovali s Němci.

Hned první den ve službě zastřelila dva nacistické zvědy. Pak přišla bitva u Oděsy se 187 sestřely a Sevastopol, kde usmrtila 257 vojáků Adolfa Hitlera. Kromě toho se zapojila i do takzvaných protiostřelování. Dva snipeři po sobě stříleli tak dlouho, dokud se jeden z nich netrefil. Ljudmila vždy vyhrála. Někdy vydržela nehnutě ležet na jednom místě až tři dny.

Snažili se ji podplatit

Ljudmila se nevyhnula zraněním. Osudným jí bylo čtvrté, kdy ji do obličeje zasáhl šrapnel. Pak musela odejít z aktivní služby. Jejím dalším úkolem bylo vyškolit nové snipery. Když se to dozvěděli Němci, chtěli ji přetáhnout na svou stranu. V zákopech umístili reproduktory, ze kterých se linula tato zpráva: „Přejdi k nám. Bude z tebe důstojnice a dostaneš spoustu čokolády." Neuspěli.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený KBÇA FRIA (@filesww2)

Po válce se zúčastnila turné po spojeneckých zemích. Stala se první sovětskou občankou, kterou přivítali v Bílém domě. Dokonce tam navázala přátelství s první dámou Eleanorou Roosevelt. Našli totiž společnou řeč - prosazování práv žen. O patnáct let později Eleanor navštívila Ljudmilu v Moskvě.

Po válce začala Ljudmila studovat na Kyjevské univerzitě. Po jejím absolvování získala magisterský titul v oboru historie, což bylo velmi příhodné. Sama se totiž svým neuvěřitelným výkonem navždy zapsala do historických análů jako nejlepší odstřelovačka na světě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ljudmila Pavličenková

Allthatsinteresting.com: Meet Lyudmila Pavlichenko - The Deadliest Female Sniper In History

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články