Netvor z Jersey: Edward Paisnel byl přes den vzorný otec, v noci postrach žen a dětí

Netvor z Jersey: Edward Paisnel byl přes den vzorný otec, v noci postrach žen a dětí
Zdroj: Pixabay

Edward Paisnel prožil celý svůj život v místě, kde dávají lišky dobrou noc. Byl vzorný pracovník a zodpovědná hlava rodiny. Jenže pak začal terorizovat své okolí. K tomu mu posloužil děsivý oblek a satanistická symbolika.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 06. 2021 14:00

Během dne to byl obyčejný stavební dělník a otec od rodiny. V noci se z něj stalo monstrum terorizující mezi roky 1957 a 1971 ženy a děti na ostrově Jersey, který je součástí Normanských ostrovů. Měl mít na svědomí nejméně třináct obětí, které nejprve sledoval a poté znásilnil.

Hrdina druhé světové války

Dokud policisté neobjevili v jeho domě utajenou satanistickou svatyni, nikoho by nenapadlo, že se za útoky ukrývá právě on. Během druhé světové války kradl jídlo, aby nasytil hladovějící rodiny, to z něj udělalo přinejmenším místního hrdinu. Nezdráhal se ani převléct do obleku Santa Clause a pobavit osazenstvo dětského domova, v němž pracovala jeho žena. Kdyby udělal ještě jeden dobrý skutek, zřejmě by mu nasadili svatozář.

Netvor z Jersey

Na svou první oběť zaútočil Paisnel na autobusové zastávce. Uvázal jí kolem krku provaz a odvedl do nedalekého pole, kde ji znásilnil. U této rutiny vydržel celé dva roky. Pak ho ale začala nudit, prvotní vzrušení bylo pryč. Zastávky vyměnil za domy, do kterých se vloupal pod pláštíkem noci. Policie si byla téměř jista, že jde o jednoho člověka, vše se totiž odehrávalo podle stejného scénáře.

K přepadení docházelo mezi dvaadvacátou hodinou v noci a třetí hodinou ráno. Paisnel ženy, a někdy i děti, vytáhl z domu ven a tam je znásilnil. V novinách se záhy začaly objevovat články o nepolapitelném netvoru z Jersey. Měl mít kolem čtyřiceti let, částečně zakrytý obličej a evidentní problémy s hygienou. Prý se z něj linul „zatuchlý” odér. Takový popis však nepomohl dopadnout pachatele.

Paisnel si navíc po čase vyrobil děsivou gumovou masku, na kterou si nasadil paruku. Vše doplnil dlouhý kabát, na jehož klopy připevnil hřebíky. Z těch si vytvořil i náramky na ruce. Otázkou je, zda to bylo pouze kvůli zastrašujícímu efektu, nebo aby se o ně jeho oběti poranily, když by se snažily bránit. Ať už to bylo jakkoli, vyšetřovatelé se zaměřili na muže jménem Alphonse Le Gastelois. Jaké měli proti němu důkazy není jasné, možná se jen nechali strhnout davem, který byl o jeho vině přesvědčený. Obyvatelé ostrova jej doslova vyhnali z Jersey, když mu podpálili dům. Jenomže útoky pokračovaly dál...

Jel jsem na orgie...

Paisnel byl čím dál víc sebevědomější. Dokonce napsal, po vzoru sériových vrahů, policii výsměšný dopis. V něm uvedl, že spáchá další brutální znásilnění. Svá slova dodržel. V červenci roku 1971 si ale strážníci John Riseborough a Tom McGinn všimli auta, které musel řídit notně opilý muž. Narazil s ním do několika zaparkovaných vozidel, přejel přes chodník a zmizel v rajčatovém poli. Řidiči se sice podařilo utéct, ale policisté jej stejně o něco později našli. A s ním i jeho oblek.

Nejprve se je snažil obalamutit tím, že se chystal na orgie. Jenomže, když při domovní prohlídce našli jeho temnou svatyni plnou podivného oblečení a podomácku vyrobený černý oltář, bylo jim jasné, o koho ve skutečnosti jde. Porota jej po čtyřiceti minutách uznala vinným ze třinácti napadení a znásilnění. Vysloužil si za to třicet let odnětí svobody. Po dvaceti letech byl za dobré chování propuštěn na svobodu. Nejprve se chtěl vrátit domů, ale raději od toho upustil. Když Gasteloisovi vypálili dům, jemu by se pravděpodobně stalo něco o moc horšího. Usadil se nakonec na anglickém ostrově Wight, kde po třech letech zemřel na infarkt.

Zdroje informací:

Historydaily.org: Edward Paisnel: A masked sex offender known as ‘The Beast of Jersey’

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články