Divoká dívka z Champagne: Neuměla mluvit a jedla žáby, zemřela jako bohatá dáma

Divoká dívka z Champagne: Neuměla mluvit a jedla žáby, zemřela jako bohatá dáma
Zdroj: Pixabay

Období mezi 17. a 19. stoletím bylo obzvláště bohaté na příběhy o zdivočelých dětech. Vždy se vynořily z divočiny, neměly žádné jméno a nedokázaly komunikovat. Podobný příběh se pojí i s divokou dívkou z francouzského Champagne.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 02. 2022 12:00

Kdo patřil mezi nejznámější “divoké” děti? John z Lutychu prchl do belgických lesů již v raném věku, neboť se chtěl vyhnout nástupu na vojnu. Viktora z Averyonu našli nahého a němého, při pokusu o dotyk vykazoval známky agrese. Kaspar Hauser byl zase německý teenager, který se v roce 1828 zničehonic objevil v Norimberku. U sebe měl jen vzkaz od jakéhosi muže, který tvrdil, že jej unesl a léta držel pod zámkem.

Tajemná dívka z Champagne

V 18. století se ve francouzské vesnici Songy v regionu Champagne-Ardenne objevila záhadná mladá dívka. Měla na sobě roztrhané šaty a zvířecí kůže. V ruce držela dřevěný kyj, kterým se v sebeobraně oháněla kolem sebe. Ač to pro mnohé přihlížející musela být značně děsivá příhoda, nebyla pro ně dívka úplně cizí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Hyaena Gallery (@hyaenagallery)

Mnoho vesničanů ji ještě předtím zahlédlo pobíhat v okolních hustých lesích. Tipovali, že není starší osmnácti let a v divočině se musí pohybovat již dlouho. Byla totiž velmi zběhlá v přežívání v nehostinných podmínkách. Navíc byla, vzhledem ke své útlé postavě, extrémně silná.

Zajetí divoké dívky

Jedním z poznávacích znaků divoké dívky byl již výše zmíněný dřevěný kyj, se kterým se uměla skutečně ohánět. Vesničané na ni nejprve vypustili psa, jehož bez problémů zabila. To se doneslo až k jednomu francouzskému šlechtici, jenž vyhodnotil situaci jako velmi vážnou a nařídil dívčino okamžité zajetí.

Obyvatelé Songy tak nelenili a vydali se do lesa na lov. Chtěli ji odtamtud vylákat ven. Když na ni narazili, s úžasem zjistili, že není němá. Vydávala hrdelní zvuky. A očividně měla v oblibě syrové maso. Lidem se naskytl pohled na to, jak stahuje čerstvě zabité zvíře z kůže a následně se s velkou vervou zakousne do jeho masa.

Zrození Marie Angélique Le Blanc

Přechod z divokého způsobu života do tradiční společnosti byl pro dívku extrémně těžký. Nejprve přišel na řadu křest, po němž získala jméno Marie Angélique Le Blanc. Poté následoval pobyt v nemocnici, který jí však spíše uškodil, než pomohl. Jelikož byla zvyklá jíst syrové maso, měla potíže s konzumací toho tepelně upraveného. V přírodě holdovala, mimo jiné, žábám a zaječí krvi. Sice se mnoha neduhů zbavila, musela se však rozloučit se zuby, které jí vypadaly.

Na rozdíl od ostatních zdivočelých dětí se naučila plně ovládat jazyk, hovořila plynně francouzsky. Díky tomu mohla začít světu vyprávět svůj příběh. Podle spisovatelky Marie-Catherine Homassel-Hecquet byla dívka indiánka a narodila se v Severní Americe, odkud byla prodána do otroctví na území dnešního Wisconsinu. Poté se dostala na loď směřující do Francie, která však ztroskotala. A tak se ještě s jednou dívkou ocitla v divočině. Živily se, čím se dalo, později se ale jejích cesty rozešly.

Bohatá divoká dívka

Po pobytu v nemocnici se Marie nějaký čas pohybovala mezi francouzskou smetánkou, která o její životní příběh projevovala mimořádný zájem. Pak sice bývalá divoká dívka odešla do kláštera, ale ani tam ji nepřestali bohatí lidé navštěvovat. Mnozí z nich se stali jejími sponzory. Marie Angélique Le Blanc zemřela v roce 1775 jako velmi bohatá dáma, což je zajímavý kontrast k tomu, že byla před léty vylákaná z lesa jako obyčejná divoška.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marie-Angélique Le Blanc

Grunge.com: The Untold Truth Of The Wild Girl Of Champagne

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články