Tajemství Clarka Gablea: Byl posedlý čistotou, zápachu z úst se ale nedokázal zbavit

Tajemství Clarka Gablea: Byl posedlý čistotou, zápachu z úst se ale nedokázal zbavit
Zdroj: Wikimedia Commons/MGM, Public Domain
„Začnu se smát, až si dám kávu."„Chci věřit tomu, že láska je skutečná."„Nepovažuji se za herce. Lidé vidí na plátně mé skutečné já."„Jsem jen obyčejný kluk z Ohia, který byl ve správný čas na správném místě."+ 2 fotky+ 3 fotky

Clark Gable nebyl nazýván králem Hollywoodu nadarmo. Díky svému okouzlujícímu vzhledu, talentu a mužnosti šel z role do role. A jak už to tak bývá, i slavní mají nějaká tajemství. To Clarkovo patřilo do kategorie bizarních. O co šlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 08. 2021 14:00

Clark Gable zahájil filmovou kariéru jako komparzista. Klasickou roli mu producenti na castinzích dát nechtěli, neboť se jim nelíbily jeho příliš velké uši. Nakonec se ale přece jenom dočkal. První příležitost zazářit dostal v roce 1931. Od té doby jeho popularita rostla ohromným způsobem.

Clark Gable byl posedlý čistotou

Gable byl tak posedlý čistotou, že se sprchoval klidně i několikrát denně. Zajímavé ale je, že holdoval pouze sprchování, koupání ve vaně bytostně nesnášel. Což je velmi neobvyklé u člověka, který měl panickou hrůzu z nečistot. Na druhou stranu si to uměl zdůvodnit. Nebude přece sedět ve vaně naplněné vlastní špínou.

Jeho obsese ho dohnala i k tomu, že si nechal vyrobit přenosnou sprchu, a to pro případ, že by se natáčelo na místě bez přístupu k vodě. Nezapomínal ale ani na své oblečení. Několikrát denně se kompletně převlékl. A aby se mu večer po náročném dni v práci hezky spalo, měnil si denně povlečení na posteli.

Metrosexuál Clark Gable

Clark Gable samozřejmě svým neobvyklým chováním vzbuzoval pozornost. Jeho kamarád z vojny John Mahin to popsal jako “fetiš čistoty”. Dalo by se vlastně říci, že Clark byl prvním moderním metrosexuálem. Holil si hruď i podpaží. Považoval to za nadbytečné ochlupení, kvůli kterému se více potí, a tím pádem také šíří nežádoucí odér.

Zuby Clarka Gablea

Jedné věci se ale Gable nedokázal zbavit, a to sice silného zápachu z úst. Trpěl takzvanou halitózou, což je termín označující dlouhodobě špatný dech. Dochází k němu buď kvůli nesprávné ústní hygieně, anebo také při problémech s dásněmi, což byl také případ hvězdy stříbrného plátna. Své o tom věděla i herečka Vivien Leigh, jenž na společnou líbací scénu nevzpomínala zrovna nejlépe.

V roce 1933 přišel skoro o všechny zuby. Aby si zachoval svůj uhrančivý úsměv, musel si pořídit protézu. Ale ani ta problémy se zápachem nevyřešila. Možná právě proto byl tak moc posedlý osobní hygienou. Tu, na rozdíl od halitózy, mohl ovládat. Clark Gable zemřel v listopadu roku 1960. Dožil se devětapadesáti let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Clark Gable 

Thetalko.com: Celebrities With Bas Breath: 15 Worst On-Set Kissing Stories 

Grunge.com: The Weird Obsession You Never Knew Clark Gable Had 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články