Poustevník Šimon Stylita: Měl postel plnou červů, kteří ho požírali zaživa, a většinu života strávil na sloupu

asketa
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Kdo je poustevník? Jde zpravidla o člověka, který se z náboženských důvodů straní ostatních lidí. Tuto definici splňoval i výrazný asketa Šimon Stylita alias Sloupovník, který našel smysl života v sebetrýznění a rozjímání. To z něj udělalo jednoho z předních světců pravoslavné církve.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 07. 2021 13:00

Svatý Šimon Stylita starší žil zřejmě mezi roky 389 až 459. Své příjmení si nezvolil náhodou. Vychází totiž z řeckého slova stylites, což v překladu znamená "ten, kdo přebývá na sloupu". Jeho způsob života to vystihovalo dokonale.

Mniši nemohli Šimona Stylitu vystát

Šimon se začal o duchovní věci zajímat poměrně brzy. Jeho otec doufal, že se z něj stane pastevec, on však zvolil život za zdmi kláštera. Tam se začal oddávat opravdu přehnanému sebetrýznění. Jeho hlavní náplní byl přísný půst, který mu nedovoloval ani pít vodu. To by ostatním mnichům z kláštera Teleda v Sýrii ani tak nevadilo. Hlavní problém spočíval v něčem úplně jiném.

Šimon totiž zcela rezignoval na osobní hygienu. Šířil kolem sebe takový zápach, že se mu všichni raději vyhýbali. To nejpikantnější ale mělo teprve přijít. Jednoho dne si Šimon uvázal okolo pasu provaz tak silně, že se mu na těle začala objevovat nekróza. Pach tlejícího masa samozřejmě přilákal červy. Jeho postel jimi byla doslova prolezlá. To už ale ostatním došla trpělivost a ukázali mu dveře.

Zrodil se Sloupovník

Dalších léta strávil Šimon nedaleko syrského města Telanisse, kde se z něj brzy stala celebrita. Začala jej navštěvovat spousta lidí. Jedni ho toužili pouze spatřit, další u něj hledali radu a pomoc při řešení svých problémů. A právě tehdy se Šimon rozhodl, že si nechá postavit sloup.

Chtěl se tím ještě více vzdálit lidem a mít dostatek času a klidu na rozjímání. Konečná výška sloupu se zastavila na šestnácti metrech. Na jeho vrcholu byla plošina metr krát metr se zábradlím. Na té měl Šimon údajně strávit dlouhých sedmatřicet let. Kdo chtěl, mohl si poslechnout jeho kázání. Do politiky se nevměšoval, pouze jednou vyzval císaře Theodosia II., aby se v syrské oblasti nezačaly stavět synagogy.

Šimon Stylita se stal světcem již za svého života

Šimon se těšil pověsti světce již za svého života. Jen do toho moc nezapadalo každodenní vynášení výkalů, které svým přívržencům posílal po kladce v kbelících.

Zemřel v roce 459 ve věku 69-70 let. Jeho tělo bylo poté přeneseno do Antiochie. Kolem sloupu se časem vybudovala svatyně a klášter, jenž ve svých útrobách střežil nejednu relikvii pocházející ze Šimonových ostatků. Měly zaručovat ochranu. Šimonův odkaz žil dál. Jeho stylem života se totiž inspirovala řada dalších asketů.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Simeon Stylites

Historyextra.com: His flesh had rotted, and his bed was full of worms: 5 of history’s most eccentric hermits

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články