Atentát na Martina Luthera Kinga: Po útoku Izoly Ware Curry skončil s otvírákem na dopisy těsně vedle aorty

Martin Luther King: Jeden z atentátů na něj spáchala schizofrenička, použila otvírák na dopisy
Zdroj: Wikimedia Commons/Dick DeMarsico, World Telegram staff photographer, Public domain

Martin Luther King byl zavražděn v roce 1968. Nešlo ale o první atentát na slavného aktivistu. O jeho život usilovalo více lidí. O deset let dříve, konkrétně 20. září 1958, ho téměř osmnácticentimetrovým otvírákem na dopisy bodla do hrudníku schizofrenní Izola Ware Curry. Co ji k tomu vedlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 03. 2023 11:00

Martin Luther King byl po útoku převezen do nemocnice. Sice se po několikahodinové operaci postupně zotavil, měl ale na kahánku. Ošetřující lékař později vypověděl, že kdyby byť jen kýchnul, s otvírákem na dopisy zabodnutým v hrudi by to byla jeho smrt.

Paranoia a přeludy

Izola se narodila v roce 1916 do rodiny obchodníků, která bydlela na venkově v Georgii. Ve škole vydržela jen do sedmé třídy. Možná to bylo kvůli tomu, že, dle slov její sestry, byla poněkud nepříjemné dítě, které mělo problémy vycházet s ostatními lidmi. Měla sklony k hádkám a žárlivosti. Ve dvaceti letech se přestěhovala do New Yorku, kde začala pracovat jako hospodyně.

To se již potýkala s duševní nemocí. Během následujících dvaceti let ji trápila paranoia a přeludy. Kvůli tomu začala často měnit zaměstnání. Neustále pendlovala mezi New Yorkem, Clevelandem, St. Louis, Kentucky, Georgií a Floridou. V roce 1958 si pronajala pokoj v Harlemu. Ani zde nebyla oblíbená. Sousedé ji považovali za asociála s jižanským přízvukem, kterému není skoro vůbec nic rozumět.

Právě tam se začala zajímat o asociaci NAACP a mladého aktivistu Martina Luthera Kinga. Pomocí dopisů se snažila agenty FBI přesvědčit o tom, že King je ve skutečnosti zarytý komunista. Prý ji navíc jeho organizace sleduje a znemožňuje jí najít si práci. Když se dozvěděla, že se King zúčastní autogramiády v Harlemu, rozhodla se svého "mučitele" zbavit jednou provždy.

Jak zabít Martina Luthera Kinga

Kingovi tehdy bylo 29 let a byl již známým bojovníkem za lidská práva. Ten den měl v obchodním domě Blumenstein's podepisovat svou knihu Stride Toward Freedom: The Montgomery Story, která pojednávala o bojkotu segregace v autobusové dopravě ve městě Montgomery. Akce se zúčastnila i Izola. O autogram jí ale rozhodně nešlo, neboť si s sebou přinesla otvírák na dopisy a automatickou pistoli, kterou si zastrčila do podprsenky. Nikdo ji nepodezříval. Měla na sobě elegantní šaty a spoustu šperků. Působila jako neškodná dáma.

Došla ke stolu, kde knihy podepisoval, a zeptala se ho, zda je Martin Luther King. Když přisvědčil, bodla ho otvírákem do levé horní části hrudi. Izola byla ihned zatčena, Kinga zase převezli do nemocnice. „Sledovala jsem ho šest let. Jsem ráda, že k tomu došlo," řekla atentátnice policii.

Záchrana života Martina Luthera Kinga

Zatímco policie odvážela Izolu do vazby, lékaři se snažili Kingovi ze všech sil zachránit život, který visel na velmi tenkém vlásku. Operace jim zabrala více než dvě hodiny. Stačilo jen, aby zakašlal nebo kýchl a otvírák by pronikl do aorty.

U soudu se Izola hádala s obžalobou o tom, že mezi otvírákem a nožem je velký rozdíl, i když byl ve tvaru nožíku. Trvala také na tom, aby byl obviněn i King, a to ze spolčení s komunisty. Všem bylo jasné, že žena nemůže skončit nikde jinde, než na psychiatrii v Bellevue. Tam jí byla diagnostikována paranoidní schizofrenie. Martin Luther King pak atentátnici veřejně odpustil, to ale nezměnilo nic na tom, že zbytek života strávila po různých institucích. Zemřela v roce 2015 v pečovatelském domě.

Pokud máte pocit, že trpíte nějakou duševní nemocí, nebo víte o někom z vašeho blízkého okolí, můžete kontaktovat Linku první psychické pomoci, která funguje nonstop a je zcela zdarma.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Izola Ware Curry

Allthatsinteresting.com: The Story Of Izola Ware Curry, The Woman Who Almost Assassinated Martin Luther King

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články