Tajemná Josephine Earp: Žena slavného pistolníka prý měla lechtivou minulost, badatelům hrozila prokletím

Žena Wyatta Earpa: Josephine žila po boku slavného pistolníka 47 let
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Ještě před životem se slavným Wyattem Earpem zažila Josephine hned několik velmi zajímavých dobrodružství. Víte, proč ji lidé oslovovali jmény Josephine Marcus, Sadie Mansfield nebo Josephine Behan? A proč o své minulosti nechtěla nikdy mluvit?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 05. 2023 16:00

Josephine se narodila v roce 1861 v Brooklynu jako dcera přistěhovalců. Její židovští rodiče se do USA přestěhovali z Německa. Nejdřív zamířili do San Francisca, pak následoval New York. Zatímco její otec provozoval pekárnu, ona snila o zajímavějším životě. A proto, ještě jako teenagerka, utekla v roce 1879 z domova s divadelním souborem.

Lechtivá minulost Josephine Earp

Ve skutečnosti neměla Josephine utéci ke kultuře, nýbrž k poskytování, řekněme, společenských služeb. Dle soudních dokumentů začala pracovat v arizonském nevěstinci. Jedním z jejích klientů byl i šerif Johnny Behan. Ten se do ní údajně zamiloval, což ho přivedlo k rozvodu.

Nakonec spolu v roce 1880 začali i bydlet. O jedenáct let později Behan zatknul Wyatta Earpa po slavné přestřelce v OK Corral. A tím je možná, samozřejmě nechtěně, dal dohromady.

Vztah Josephine a Wyatta Earpových

V roce 1881 byl Tombstone jedním z nejbohatších hornických měst na divokém západě, mír zde udržovali bratři Wyatt, Virgil a Morgan Earpovi. Žádný gang, který se někdy pokusil převzít v Tombstonu moc, nepochodil. Na konci října téhož roku došlo k přestřelce v OK Corralu, kde bratři Earpovi, coby zástupci zákona, bojovali proti nezdárným kovbojům. Po boku měli slavného Doca Hollidaye, který vykonával post zástupce velitele policie. Jejich protivníkem byl gang Clanton-McLaury.

Za necelou minutu byla přestřelka u konce. Wyatt nebyl zraněn, Behan ho ale zatkl za vraždu člena gangu. Povídá se, že se tito dva muži zákona znali již dříve, neboť to s Josephine táhli oba. Nicméně, Behan opustil Josephine, načež Wyatt odešel od své druhé manželky. O rok později začal Wyatt s Josephine sdílet jednu domácnost. Vydrželo jim to 47 let.

Manželka Wyatta Earpa

Rok poté, co porota shledala Wyatta nevinným za přestřelku v OK Corral, začal pronásledovat muže, kteří mu zabili bratry. Virgil byl napaden na konci téhož roku, Morgan zastřelen v březnu roku 1882. Tím započala jeho nechvalně známá odplata. Ač se nyní skutečně ocitl na špatné straně zákona, Josephine ho neopustila. Ba naopak, všude pěstovala Earpův "kult osobnosti".

Po jeho smrti vydala v roce 1929 memoáry s názvem Vzala jsem si Wyatta Earpa. Byla to však jen snůška pohádek. Jednoduše se snažila všemi možnými způsoby očistit manželovy skutky. Opomněla i etapu svého života, kdy jako Sadie Mansfield pracovala v nevěstinci. Nebo když jako Sadie Marcus (někdy také Josephine Behan) žila se šerifem, který Wyatta zatýkal. Ani nechtěla přesně osvětlit, jak se poznali. Kým tedy vůbec byla? Před svou smrtí v roce 1944 řekla, že každý kdo odhalí její příběh, bude proklet. Možná proto vědcům trvalo desítky let, než všechna tři jména spojili dohromady...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Josephine Earp

Allthatsinteresting.com: The Story Of Josephine Earp, The Mystery Woman Beloved By Gunslinger Wyatt Earp

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články