Pohnutá historie výchovy: 5 strašných věcí, které rodiče dělali dětem v dobré víře

Pohnutá historie výchovy: 5 strašných věcí, které rodiče dělali dětem v dobré víře
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Pokud bychom nahlíželi na výchovu dětí v minulých stoletích z pohledu civilizace a vlastně i zákonů 21. století, byl by téměř každý rodič popotahován příslušnými orgány za domácí násilí. Čemu všemu musely kdysi čelit děti i ve svých rodinách?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 03. 2022 11:00

V minulosti bychom našli hned několik faktorů splňujících definici domácího násilí nebo zanedbání péče. Ať už to byla podvýživa, alkohol a drogy pro nezletilé, nedostatek hygieny, diskutabilní výchova a náplň volného času, a především násilí a obtěžování.

Výprask - oblíbená výchovná metoda

Už ve Starém zákoně bychom se mohli dočíst, že kdo váhá použít tělesné tresty, tak své děti ve skutečnosti nemiluje. Minimálně do poloviny 20. století byly výprasky zcela normální součástí výchovy. A bylo úplně jedno, zda jste šlechtic, nebo obyčejný člověk. Bití opaskem bylo považováno za nejshovívavější formu trestu. Rákoska, dřevěná a železná tyč či bič patřily již do zcela jiné ligy.

Sexuální zneužívání

Po dlouhá staletí byly sexuální kontakty mezi dětmi a dospělými považovány za úplně normální věc. Kupříkladu v Řecku byly časté pedofilní vztahy mezi mladými chlapci a muži. Ve středověku sice platilo, že manželství by měli uzavírat zralí lidé podobného věku, skutečnost však byla taková, že muži si často brali jedenáctileté nebo dvanáctileté dívky. Nešlo o žádný formální vztah. Po svatbě čekal novomanželku jasný úkol - začít rodit děti. A to všechno s požehnáním rodičů...

Alkohol a drogy

Dlouhou dobu bylo běžné podávat dětem alkohol nebo opium na zmírnění bolesti. Dokonce ještě v 60. letech minulého století předepisovali lékaři na poruchy spánku silné a návykové prášky. Rodiče zase svým ratolestem, kterým se zrovna prořezávaly zuby, vtírali do dásní whisky. Nejhorší ale byly sirupy. V 18. století napsal britský lékař Hume, že ve Spojeném království zemřely tisíce kojenců po požití takzvaného Godfreyho sirupu. Tento prostředek obsahoval melasu a laudanum, což bylo pro batolata stejně smrtící jako kupříkladu arsen.

Popravy a mučení

Kromě častých výprasků se také doporučovalo, aby rodiče brávali své děti na různé popravy a mučení. Pokud je přitom ještě zbili, mělo to prý větší efekt. Dítko si pak mělo uvědomit spojitost mezi násilnou scénou, které bylo vystaveno, a bolestí. Anglosasové zase trestali děti, aby si právě kvůli bití vzpomněli na daný den, kdyby se kupříkladu dostaly k soudu a byly podrobeny výslechu. Dává vám to smysl?

Těžká fyzická práce

Legislativa upravující zaměstnávání nezletilých se definitivně upravila až na přelomu 19. a 20. století. Do té doby musely děti pracovat již od velmi raného věku. Dívky se staly ve většině případů služkami či uklízečkami, chlapci zase skončili v dolech anebo jako honáci. Dobře tento problém vystihl badatel Philippe Ariès, když prohlásil, že se děti měly v minulosti považovat za něco víc, než jen “miniaturní” dospělé. A tudíž se s nimi mělo zacházet jinak.

Zdroj informací:  

Wielkahistoria.pl: 5 strasznych rzeczy jakie rodzice dawniej robili swoim dzieciom. Uważano, że to zupełnie normalne 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články