Tragický osud thajské královny Sunandhy: Zemřela, protože se jí nemohl nikdo dotknout

thajská královna
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Thajská královna Sunandha Kumariratana se dožila pouhých dvaceti let.Dva roky po narození dcery Kannabhorn se stala obětí tragické nehody. Jejich loď se převrhla. Kvůli nesmyslnému pravidlu, které pod pohrůžkou smrti zakazovalo obyčejným lidem dotýkat se šlechty, však královně nikdo nepomohl. Utopila se.

Význam slova ”tabu" znamená mimo jiné morálně nepřijatelné chování společnosti, určité skupiny lidí a týká se také náboženství. Někdy může být prospěšné, lidé se kvůli němu třeba chovají slušně, jindy je bohužel fatální. Jako v případě thajské královny Sunandhy, jenž kvůli tabu zemřela.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 09. 2021 14:00

Sunandha Kumariratana se narodila v roce 1860. Byla dcerou krále Rámy IV. Podle zvyklostí vládnoucí dynastie Siam se stala jednou ze čtyř manželek svého nevlastního bratra Rámy V. Nejprve zplodili dceru Kannabhornu, o dva roky později měl přijít na svět chlapec - dědic trůnu. Jeho narození ale zhatila velká tragédie.

Dotkni se a zemřeš

V Thajsku tehdy platilo jasné pravidlo: Kdo by se dotkl jakéhokoli člena královské rodiny, stihne ho smrt. Žádný obyčejný člověk neměl povolen fyzický kontakt. Jak se ale později ukázalo, toto nařízení bylo zcela scestné, a hlavně smrtící.

Psal se 31. květen roku 1880. Královna Sunandha nastoupila se svou dcerou na loď, která je měla po řece Chao Phraya dopravit do paláce Bang Pa-In. Shodou okolností se však plavidlo převrátilo. Lidé si toho samozřejmě všimli, nikdo z nich ale královně nemohl pomoct. Kdyby se jí někdo dotkl, zachránil by jí tím sice život, ale zároveň by přišel o ten svůj. Pro krále byla její smrt velkou ranou. Nakonec z ní obvinil jednoho strážného. Měl prý pravidlo porušit a zachránit královnu...

Zrušení smrtícího pravidla

Až tragický odchod manželky donutil krále Rámu k tomu, aby nesmyslné pravidlo zrušil. Také nechal před palácem Bang Pa-In vystavět na její počest pomník. Přesto se nevyhnul kritice. Po mnoho let bylo Thajsko kvůli této aféře označováno za spíše rozvojovou zemi, která se drží svých zkostnatělých tradic.

Nikdo nedokázal pochopit, jak mohli Thajci nechat utopit těhotnou ženu a její malou dceru. Nikde však nebylo uvedeno, že vlastně neměli na výběr. Jak mohl někdo z nich tušit, že by to král pro tentokrát odpustil, neboť by byl vděčný za záchranu své manželky?

Děsivá thajská pověra

Záchraně královny také bránila ještě jedna věc. O řece Chao Phraya kolovala děsivá pověra. Pokud by člověk z jejích “spárů” vylovil jakéhokoliv tonoucího, stálo by ho to také život. Vodní duchové by si po čase přišli vybrat svou daň. Původně to měla být duše utonulého, jelikož jim ale zachránce překřížil plány, musel dluh splatit on.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Sunandha Kumariratana 

Mysteriesunsolved.com: Don’t Touch The Royals: An Absurd Taboo that Killed Thailand’s Queen Sunandha Kumariratana 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články