Ženský orchestr v Birkenau: Zřídila ho „Bestie“ Maria Mandel, hrál před plynovými komorami

Ženský orchestr v Birkenau: Hrál pro Mengeleho i lidi na cestě do plynových komor
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Maria Mandel, zvaná Bestie z Birkenau, vždy toužila po vlastním táborovém orchestru. Chtěla, aby dosud oblíbená hudba ještě více deprimovala lidi odsouzené na smrt. Kapela totiž vyhrávala pokaždé, když je esesáci začali hnát do plynových komor.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 07. 2022 11:00

Takzvané lagerkapely nebyly ničím výjimečným. První vznikly již v roce 1933, a to například v Oranienburgu či Sonnenburgu. Neměly ale tak zlověstnou úlohu jako v Osvětimi. Především byly záležitostí prestiže a bavily jak esesáky, tak i vězně.

Orchestry v koncentračních táborech

V koncentračním táboře Osvětim byl první orchestr založen v roce 1940, a to na přímou žádost vězňů. Postupně v areálu vznikla další hudební tělesa. To největší z nich působilo v letech 1941-44 a čítalo asi sto dvacet lidí. V podtáboře Birkenau byla ale situace zcela jiná. Ve skutečnosti šlo o jedinečný fenomén.

Byl to oficiálně jediný ženský sbor. Tým Mädchenorchester von Auschwitz vznikl v roce 1943. Rozkaz k jeho založení vydal velitel Franz Hössler. Nápad však vzešel z hlavy vedoucí Birkenau Marie Mandel, které je na úvodní fotografii k článku. Na jednu stranu byla velkou milovnicí hudby. Na druhou patřila mezi nejhorší sadistky v táboře. Není divu, že se od vězňů dočkala přezdívky Bestie.

Na cestě do plynových komor

První dirigentkou orchestru byla Zofia Czajkowska, přísná učitelka hudby z Tarnova. V létě roku 1943 ji vystřídala Alma Rosé, violoncellistka z Vídně. Nejprve kapela hrála u stejných příležitostí jako v jiných koncentračních táborech, tedy při odchodu a příchodu z práce. O něco později si však Bestie usmyslela, že budou hrát nešťastníkům, kteří putovali do plynových komor.

To znamenalo hrát i několik hodin v kuse, bez přestávky a za každého počasí. Kvůli nedostatku vybavení se často opakovala jedna melodie pořád dokola. Yvette Assayala později zavzpomínala, že musela hrát i tehdy, když celá její rodina skončila v plynu.

Hudba pro Josefa Mengeleho

Ženský orchestr neunikl pozornosti jedné z nejhorších postav druhé světové války. Josef Mengele si často nechával zahrát svou oblíbenou ukolébavku. Toto hudební uskupení zachránilo život několika desítkám Židovek. Jenže na celou věc existuje i jiný pohled. Szymon Laksa, dirigent z Osvětimi, řekl, že stejně jako cyklon B, i orchestr sloužil k účelům zabíjení. I když poněkud nepřímým způsobem...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Women's Orchestra of Auschwitz 

Wielkahistoria.pl: Dziewczęca orkiestra w Auschwitz-Birkenau. Założono ją, by przygrywała ofiarom w drodze do komór gazowych

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články