Líčení ve starém Egyptě: Make-up nebyl výsadou žen, mohl vás ale stát i život

Líčení ve starém Egyptě: Make-up nebyl výsadou žen, mohl vás ale stát i život
Zdroj: Pixabay
Ve starověkém Egyptě lidé běžně používali líčidla, a to bez ohledu na pohlaví. Malovali se muži i ženy, ale zkrášlování mohlo vést i k vážným zdravotním problémům a někdy dokonce ke smrti.Červené barvivo bylo třeba získávané z chaluhy, která obsahuje nezanedbatelné množství jódu. Pokud někdo neměl v pořádku štítnou žlázu, čekal jej mnohdy smutný konec.Zkrášlování, a samozřejmě i to posmrtné, bývalo už tehdy výnosným byznysem. Na snímku je kosmetický set z časů starověkého Egypta.Egypťanky byly opravdové krasavice. Jejich osobnost podtrhávaly mimo jiné i třpytivé rtěnky, které obsahovaly příměs z perleti z rybích šupin. Některé rtěnky jsou obdobnou cestou vyráběny dodnes.+ 1 fotka+ 2 fotky

Některé ženy se líčí více, jiné vyznávají spíše přirozený vzhled. Ať už patříme do kterékoliv skupiny, jisté je, že trochu zkrášlovadel má doma snad každá žena. A je to tak už opravdu po tisíce let – vždyť líčení je staré téměř doslova jako lidstvo samo.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 20. 01. 2022 14:00

Ženy i muži chtěli být krásní vždy. Nemůžeme se proto divit, že třeba v tak vyspělé civilizaci, jakou byl ve své době starověký Egypt, lidé běžně používali líčidla, a to bez ohledu na pohlaví. Malovali se muži i ženy, ale takové zkrášlování mohlo tehdy vést i k nenapravitelným zdravotním problémům, v některých případech dokonce i ke smrti.

Je to pořád (skoro) stejné

Proč se malovaly ženy, je celkem předvídatelné. Zvýraznění očí dodalo obličeji na atraktivitě, zdůraznilo žádoucí tvary, vymohlo pro svoji nositelku tolik žádanou pozornost mužů. Čím zámožnějšího a důležitějšího muže takové oči uhranuly, tím samozřejmě lépe. Ženy si většinou nemohly moc vybírat, i když byly svobodné, stále měli rozhodující slovo muži.

Módní barvy ve starém Egyptě

Tehdejší egyptská kultura měla svoje specifika. Na dochovaných dobových malbách zjistíme, že v nich převažují hlavně modrá, červená, temně zelená a černá – samozřejmě mimo zlaté. A obdobná barevnost letěla i v trendech tehdejšího líčení.

Pro krásu se ale mnohdy hodně trpělo. Vždyť třeba červené barvivo bylo získávané z chaluhy, která zároveň obsahuje nezanedbatelné množství jódu. Pokud někdo neměl v pořádku štítnou žlázu, kosmetika mu mohla paradoxně způsobit těžké zdravotní problémy, které podle historiků někdy končily i smrtí.

Perleťová rtěnka? Žádný problém!

Egypťanky byly opravdové krasavice. Jejich osobnost podtrhávaly mimo jiné i třpytivé rtěnky, které tohoto efektu dosahovaly díky příměsi perleti z rybích šupin. Tehdy možná šlo o novinku na staroegyptském kosmetickém trhu, ale obdobnou cestou jsou některé rtěnky vyráběny dodnes.

Léčivá kosmetika

Abychom ale nebyli vůči líčidlům dávných Egypťanů příliš kritičtí, složení některých preparátů mělo dokonce i léčivý charakter, mohly působit antibakteriálně a pomáhat v obraně proti infekcím. Věda ale tehdy nebyla na takové úrovni, aby dokázala často skutečně jen drobné rozdíly ve složení líčidel odhalit a určit škodlivé látky.

Když líčidla, tak pro všechny…

Egypťané by asi náš dnešní pohled na výrazné líčení jako doménu žen nepochopili a odmítali přijmout. Stačí se podívat na portréty faraonů a dalších významných mužů té doby, které se zachovaly v autentické podobě.

Hned na první pohled nás upoutají velké, výrazné a minimálně oční linkou zvýrazněné oči. Většina mužů však má na obličeji make-upu zjevně mnohem více. Proč? Jednak prý šlo o částečnou ochranu proti slunečním paprskům, které mohly způsobit nepříjemné spálení, ale zároveň to zkrátka byla i součást kultury a tehdejšího života.

Zvýrazněné oči navíc podporovaly démonický pohled mužů, kteří se tak přibližovali představě o tehdejší podobě uctívaných bohů. Co tedy u mužů při nanášení make-upu převažovalo? Pocit odpovědnosti za ochranu pokožky, nebo zkrátka a jednoduše touha být o něco přitažlivější?

Zdroje informací:

Wikipedia: Beauty and cosmetics in ancient Egypt

World History Encyclopedia: Cosmetics, Perfume, & Hygiene in Ancient Egypt

LoveToKnow.com: History of Makeup in Egypt

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články