Nebezpečný sběratelský skvost: Vzorník tapet, který všichni chtějí, je údajně napuštěn arsenem a může vyvolat vážné nemoci

stránka z knihy Shadows from the walls of death
Zdroj: Wikimedia Commons, Robert C. Kedzie (1823-1902), Public domain

Ve světě literatury najdeme spoustu knih, kterým je přisuzována temná minulost. Do této skupiny bezesporu patří i titul Shadows From The Walls Of Death. Bizarní na tom všem však je, že nejde o beletrii či knihu zaklínadel, nýbrž o obyčejný vzorník tapet.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 07. 2023 16:00

Shadows From The Walls Of Death vyšla v roce 1874. Jejím autorem je Dr. Robert C. Kedzie, uznávaný vědec a profesor. Celé poselství knihy spočívá v tom, aby varovala před tapetami, v nichž se nachází smrtelně nebezpečný arsen. Je to tedy vlastně taková menší vědecká studie z viktoriánského období.

Zdánlivě nevinná výzdoba domova

Kedzie chtěl dokázat, že ač může zelené barvivo na tapetách vypadat hezky, je to časovaná bomba. Při jeho výrobě se používal arsen, který se pak uvolňoval do vzduchu a pomalu trávil členy domácnosti. Vědec se proto rozhodl, že vytvoří jakýsi vzorník nejjedovatějších tapet a sváže je do knihy, která by měla lidstvo do budoucna varovat.

Každý kousek tapety byl potažený ochranným lakem, aby nedošlo k úniku jedovaté látky. Přesto si tato zvláštní kniha vysloužila temnou pověst. Časem se o ní začaly šířit zkazky, že je prokletá. A kdo se ji odváží číst, vystavuje se riziku téměř jisté smrti.

Tuto knihu raději neotevírat

Pověsti spojené se vzorníkem tapet poukazují nejvíce na to, že již samotné otevření knihy může mít smrtelné následky. Ač jsou stránky potažené lakem, mají vylučovat toxické výpary, které způsobí vážné zdravotní problémy všem, kteří s nimi přijdou do kontaktu. Kdo se ale přece jen do knihy začte, má dle městských povídaček náhle onemocnět, přičemž průběh nemoci je doprovázen podivnými příznaky. Nevylučuje se ani náhlé úmrtí.

Jak na to ale pohlíží vědecká komunita? Její členové tvrdí, že bychom měli k těmto zkazkám přistupovat s notnou dávkou skepticismu. Arsen jedovatý je, avšak jeho přítomnost ve vzorcích tapet nemusí představovat přímou hrozbu. Jenomže co je zajímavější? Příjemné mrazení v zádech z nepoznaného, nebo holá pravda?

Vyhledávaný sběratelský předmět

Navzdory potencionálním rizikům se kniha těší velké oblibě. Kopie knihy jsou velmi vyhledávané a mají na trhu velmi vysokou cenu, neboť jich zbývá již jen několik. Vzorník tapet také pronikl do kultury. Objevuje se v literatuře, filmech, televizních pořadech i hudbě.

Jak již bylo ale uvedeno výše, ve skutečnosti je riziko otravy arsenem minimální. Knihu je potřeba spíše považovat za varovný signál před zdánlivě obyčejnými a oblíbenými věcmi, které nám mohou pěkně znepříjemnit život. Vybavení pro úpravu domácnosti bychom tak měli vybírat vždy velmi pečlivě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Shadows from the walls of death

Historyofyesterday.com: The Book That Can Literally Kill Its Readers

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články