Život jako královna: 3 důkazy, že se máme alespoň tak dobře jako monarchové v minulosti

Život jako královna: 3 důkazy, že se máme alespoň tak dobře jako monarchové v minulosti
Zdroj: Wikimedia Commons/Fyodor Rokotov, Public domain

Životní úroveň monarchů byla v minulosti o několik tříd lepší než u běžných lidí, ale přesto v mnoha ohledech žili jako my dnes. Co je pro nás samozřejmost, zatímco kdysi šlo pouze o výsadu králů a královen? A v čem se máme ještě lépe?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 30. 01. 2022 15:00

Ovšem, nemáme sluhy a paláce, které nebylo snadné vytopit, ale podle magazínu Bigthink dnes žijeme minimálně stejně dobře, jako kdysi různí monarchové. A to, že nám díky ústřednímu topení není zima, je jen třešinka do dortu.

Fialová je barva králů

Není divu, že fialová je považovaná za barvu králů. Lze to vidět i na úvodním obrázku k článku, na němž pózuje královna Kateřina II. Veliká. Fialová byla výjimečně drahá, neboť k její výrobě se musely destilovat žlázy hlemýžďů. Podle BBC bylo zapotřebí desítek tisíc vysušených žláz vyrvaných z ostranek, což jsou ostnatí mořští plži. Pak se vařily, aby mohl být obarven malý kousek látky. A stejně si prý zachoval plží pach. Ostranky nebylo lehké a laciné získat, do Evropy se dovážely z Libanonu.

A aby toho nebylo málo, existoval zákon, podle kterého bylo pro obyčejné lidi nezákonné nosit fialovou barvu. Mohli ji nosit pouze králové. V 11. a 12. století se v Evropě začínají rozvíjet husté městské prostory, takové, jak je známe dnes. „A to vytváří sociální problém,“ říká pro Bigthink Jason Feifer, který se věnuje zajímavostem ze života lidí v minulosti. „Najednou potřebujete způsob, jak rozlišit, kdo jsou různí lidé ve městě... Nevolník musel nosit nevolnický oděv. Lordi museli nosit oděv lorda. Každý je identifikovatelný, takže nikdy nemůžete být někým, kým nejste."

Soukromí na sladké intimnosti

Pro většinu lidí ve středověku koncept osobního prostoru doslova neexistoval. Pracovali, jedli a žili namačkaní jeden na druhého," říká Feifer. Jednu postel tehdy sdílely nejen celé rodiny, ale občas se k nim přitulili i cizí lidé nebo poutníci, aby se zahřáli. A nebylo to divné, prostě se tak tehdy žilo. Pokud jde o krále a královny, neměli dost soukromí na intimní hrátky. „Když jste král, sex není jen sex - je to oficiální akt rozšíření královské pokrevní linie, což je záležitost státu. Takže to musí být... ​​potvrzeno. A to znamenalo, že královský sex vyžadoval svědka,“ dodává Feifer.

Třetí věcí, které byl před staletími nedostatek, ale dnes jí máme nadmíru, je cukr. Zatímco dnes se vyrábí třeba z řepy nebo cukrové třtiny a je prakticky ve všech jídlech, kdysi tomu tak nebylo. Cukr se vyráběl z ovoce. A bylo těžké jej získat, takže byl neméně vzácný jako fialová barva. Proto se jeho konzumace stala i známkou postavení a kdo neměl zuby zkažené kvůli přemíře cukru, ve společnosti nic neznamenal. Dnes si cukru můžeme dopřát víc než před staletími. Jen ty zkažené zuby už nepředstavují výsadu...

Zdroje informací:

Bigthink.com: 5 ways we all live like royalty

Bbc.com: Tyrian Purple: The disgusting origins of the colour purple

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články