Ztracený dopis: Žena se dočkala vzkazu od svého snoubence po 77 letech, byl ve ztroskotané lodi na dně moře

Ztracený dopis: Žena se dočkala vzkazu od svého snoubence po 77 letech, byl ve ztroskotané lodi na dně moře
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee

Phyllis Ponting se v devětadevadesáti letech dočkala vskutku nečekaného dárku. Do rukou se jí dostal ručně psaný milostný dopis od jejího snoubence, jenž zemřel tragicky na mořském dně, poté co jeho nákladní loď zasáhly německé ponorky. Na tom by nebylo až tak nic divného, neboť takových dopisů byla odeslána velká spousta, jenže tento se k adresátce dostal až po neuvěřitelných sedmasedmdesáti letech.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 06. 2023 11:00

Phyllis byla přesvědčena o tom, že o svém milovaném snoubenci Billu Walkerovi již nikdy neuslyší. Ve druhé světové válce byl vyslán do Indie, odkud jí také napsal žádost o ruku. Phyllis mu odpověděla. Jeho reakci si ale mohla přečíst až po sedmi dekádách.

Pohřešovaný snoubenec

Co se přesně stalo Billu Walkerovi, není známo. V dokumentech jeho jednotky (Wiltshire Regiment) nic není. Jinými slovy, neexistuje záznam o jeho smrti. Phyllis byla ale celou dobu přesvědčena o tom, že není mezi živými. Jinak by se k ní vrátil. Adresu moc dobře znal.

Jeho dopis se našel ve vraku lodi. Byl jedním ze 700. Kopii dopisu ženě předal zástupce londýnského poštovního muzea. Nemohla tomu uvěřit. Byl na dně moře a teď si ho může přečíst. Kolika lidem se něco takového přihodí? Konečně se tak dozvěděla, jak zareagoval na to, když mu řekla, skrze dopis, své ano: "Přál jsem si v tu chvíli, abych mohl být u Tebe. Plakal jsem radostí. Nemohl jsem si pomoci. Kdybys jen věděla, jakou jsi mi udělala radost, lásko."

Přežil jen jeden

Loď SS Gairsoppa, na které sloužil Bill, se v roce 1941 vracela z Indie do Liverpoolu. V jednu chvíli se však musela odtrhnout od konvoje obchodního námořnictva, který byl doprovázen torpédoborci. Před německými ponorkami je tak již nic nechránilo. Stopětadvacet metrů dlouhá nákladní loď se tak potopila v britských vodách, po dopadu na dno (ve vzpřímené poloze) ji od hladiny dělila vzdálenost okolo 4800 metrů.

Ač byly spuštěny záchranné čluny, potopení přežil jen jeden člen posádky, druhý důstojník Richard Ayres. K břehu se dostal po 13 dnech v záchranném člunu. Kdo ale za to mohl? Kapitán Gerald Hyland, jenž se dopustil fatální chyby. Bál se, že nemá dostatek paliva na to, aby se dostal do Liverpoolu, a tak požádal o možnost se od konvoje odpoutat. Tím se vydal na milost a nemilost Němcům.

Překvapivý nález

Práce na vyproštění ztroskotané lodi započaly v roce 2011. Archeologové chtěli původně najít stříbro, které loď také převážela. Bylo posíláno z koloniální Indie do Británie, aby pomáhalo financovat válku. Kromě toho ale narazili na obrovskou sbírku milostných dopisů. Je až neuvěřitelné, v jak dokonalém stavu se většina z nich zachovala. Díky tomu také mohla v poštovním muzeu v Londýně vzniknout dojemná výstava s názvem Voices from the Deep.

Zdroje informací:

Historybyday.com: A Love Letter Found 77 Years After a Ship Sank in WWII Reveals an Incredible Survival Story

Postalmuseum.com: Voices from the deep

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články