Ljuba (58): Náš jediný syn se dostal na samé dno. Jednoho osudného dne jsem ho našla na ulici

Ljuba (58): Náš jediný syn se dostal na samé dno. Jednoho osudného dne jsem ho našla na ulici
Zdroj: Freepik

Ljuba jako máma řeší něco nepopsatelného. Jejího syna opustila manželka se dvěma dcerami. Pavel to neunesl, začal pít a skončil na ubytovně. Když se po něm jednoho dne slehla zem, dostala Ljuba opravdu strach. Náhoda tomu chtěla, že se po půl roce setkali znovu. Za okolností, které si Ljuba nepředstavovala ani v nejhorším snu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 03. 03. 2022 13:00

Tušila jsem, že má syn Pavel (35) se snachou Gábinou (32) problémy. Občas jsem se na to Pavla zeptala, ale ten mlžil. Nebylo pro mě překvapením, když nám oznámil, že se budou rozvádět. Mnohem víc mě děsí, jak se syn začal po rozvodu chovat. Musím mu pomoci se znovu postavit na vlastní nohy.

Syn začal po rozvodu hodně pít

S Pavlem občas nebylo lehké pořízení. Má svoji hlavu a nerad někoho poslouchá. Gábina po něm chtěla, aby byl více doma a věnoval se rodině. Mají spolu dvě holčičky, naše milované vnučky Sáru (5) a Lucinku (8). Pavel měl ale mnohem raději posezení s přáteli v hospodě. Když Gábině bouchly saze a požádala o rozvod, bylo na nápravu pozdě.

Těch šancí dostal Pavel podle všeho víc než dost. Jejich rozvod zasáhl celou rodinu. Byl bouřlivý a plný naschválů. Gábině se skoro podařilo Pavla stáhnout z kůže. Zůstaly jí byt, auto i holky. Já tomu moc nepomohla, protože jsem Pavlovi nadávala, proč si nechal rodinu rozbít. Nikdy mi k tomu pořádně nic neřekl.

Po rozvodu se začal rychle měnit. Když jsem mu volala a bylo jedno, kolik bylo zrovna hodin, byl opilý. Prosila jsem ho, aby se vzpamatoval. ,,Vezmi rozum do hrsti a začni normálně žít,“ vychovávala jsem ho pokaždé. ,,Ty tomu, mami, nerozumíš,“ odbyl mě. Zoufala jsem si, jak to mohl nechat dojít tak daleko.

Jejich rozvod se dotknul i nás

Snažila jsem se s Gábinou domluvit, aby nám občas holky půjčovala. Ze začátku s ní byla ještě řeč, neměly jsme vyloženě špatný vztah. Hůř bylo v době, kdy Pavla vyhodili z práce a on zcela propadl alkoholu. Chodil jen na brigády, aby byl schopen uhradit ubytovnu, na které skončil. Tehdy jsem mu nabídla, ať jde bydlet k nám.

,,Já vaši pomoc nepotřebuji. Dostanu se z toho sám,“ odháněl mě. Gábině přestal platit alimenty, protože na ně zkrátka neměl. Nabídla jsem jí, že je budeme platit za Pavla výměnou za kontakt s vnučkami. Chvíli to fungovalo, ale nakonec ani peníze nestačily. Gábina totiž věděla, že se občas, když máme holky, vidíme i s Pavlem.

Jednoho dne nám to zatrhla. I když vím, že jako prarodiče máme také jistá práva, nechci to hnát do extrému. Zaměřila jsem se tedy na Pavla a jeho život. Manžel Luboš ale od začátku tvrdil, že je to prohraný boj. ,,Ten kluk je alkoholik. Tady je jen jedno řešení,“ naznačoval mi.

Ze syna se stal bezdomovec

Pavel s námi přestal komunikovat. Na ubytovně, kde bydlel, už také není. Déle než půl roku jsme o něm neměli žádné zprávy. Až náhoda mi ho znovu přivedla do cesty. Jela jsem na konec města pro nějaký materiál do práce. Na ulici ležel muž na papírových krabicích. Když jsem mu házela korunu do klobouku, zahleděla jsem se mu do tváře.

,,Pavle? Jsi to ty?“ oslovila jsem ho nevěřícně. ,,Mami?" odvětil a schoval si hlavu do kapuce. ,,Vstaň! Okamžitě vstaň a pojď se mnou,“ rozkázala jsem mu. Smrděl jako bolavá noha. Zarostlý jako Krakonoš a hubený jako lunt. Pavel bydlí u nás. Musím mu pomoci se znovu postavit na nohy. Přislíbil, že nastoupí na léčení. Drásá mi srdce, že se moje dítě dostalo na samé dno.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články