Emílie (65): Snacha si myslí, že můžu za její rozvod, a mstí se mi. Zvolila k tomu tu nejhorší možnou cestu

Emílie (65): Snacha si myslí, že můžu za její rozvod, a mstí se mi. Zvolila k tomu tu nejhorší možnou cestu
Zdroj: Unsplash

Emíliin syn žil roky v nespokojeném manželství. Rozhodl se tedy rozvést, i když se ženou mají dvě malé děti. Lenka to těžce nese, a tak se mstí. Obětí její zloby se paradoxně stala Emílie.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 25. 07. 2021 08:00

Když mi syn Libor (34) před devíti lety volal, že ze mě bude babička, radostí jsem plakala. Vždycky jsem se na to těšila. I když jsme se snachou Lenkou (32) neměly ideální vztah, snažila jsem se s ní vycházet. Po narození vnoučátek o to spíš.

Snacha byla velmi zásadová

Lenka byla vždycky zásadová. U nich doma se večeřelo přesně v půl sedmé. Jakmile se Libor zpozdil, dostal sodu. Pravidelný úklid celého bytu se konal vždy v pondělí. Pokud tomu tak nebylo, Lenka chrlila oheň. Libor si na to po čase zvykl a snažil se všechna Lenčina pravidla dodržovat. Potom, co zjistili, že je manželka těhotná, doufal, že trochu ubere.

Ale to se nestalo. Lenka a její zásady nabraly na obrátkách. Když kojila, musela u toho být zásadně sama. Sex dovolila až po šesti měsících od porodu. Malého Lukyho nesměl nikdo krmit. Jen Lenka. Jako bychom my ostatní byli nesvéprávní. Tušila jsem, že to můj syn nemá doma lehké. Nikdy si ale nestěžoval, takže to asi zvládal.

Když byl Lukymu rok, vyprosila jsem si, aby mi ho Lenka půjčila alespoň na odpoledne na nevinnou procházku parkem. Měla seznam rad, jak se mám k němu chovat. Co dělat, nedělat. Čím ho krmit a co určitě nesmí. Měla jsem z toho hlavu jako pátrací balón. Sama jsem jedno dítě vychovala, takže mi její poučování přišlo zbytečné.

Syn si našel milenku

Určila mi přesný čas, kdy se musíme vrátit. Byla jsem celou procházku ve stresu, abychom to stihli. I tak jsem dostala vynadáno. Luky měl písek v teplákách a na obličeji uschlou nudli. To jsem si tedy dovolila nehorázný přestupek, musela jsem se v duchu smát. Snacha byla prostě přecitlivělá. Díky bohu mi ale čas od času vnoučka přeci jen půjčila.

Po dvou letech se jim narodila malá Eliška. Doufala jsem, že Lenka ze svých zásad sleví a bude mi dávat Lukyho častěji, aby měla čas na Elišku. Ze začátku se držela zuby nehty toho, že mají být děti pořád spolu. Jenže neměla na nic čas, nic nestíhala, a tak mi Lukyho ještě ráda dala. Dokonce i na spaní, což jsme si maximálně užili.

Lenka byla často sama. Libor trávil hodně času v práci, a tak se jí pomocná ruka hodila. Myslela jsem si, že se syn snaží vydělávat, aby rodinu uživil. Jenže on měl milenku. Až od Lukáše jsem se dozvěděla, že se rodiče doma pořád hádají a křičí na sebe. Zavolala jsem synovi a chtěla to s ním probrat. Asi netušil, že hádky doma mají na syna vliv.

Snacha se mi mstí přes vnoučata

Libor se nejdřív tvářil, jako že se nic neděje. Až na nátlak řekl pravdu. ,,Mami, já už mám Lenky plný zuby. Jen se hádáme. Nepustí mě pořádně k dětem. Všechno si chce dělat po svém. Nemám žádná práva. Takže se rozvedeme,“ řekl rázně. ,,A co děti? Potřebuji vás oba. Libore, zkuste to ještě spolu,“ prosila jsem ho.

Libor byl ale rozhodnutý. Je fakt, že jsem na něm viděla, jak je nešťastný. Rozvod proběhl rychle. Mají nastavenou střídavou péči. Jenže zapomněli na mě. Já svá vnoučata nevídám. Když je má syn, tak tráví čas se svojí novou přítelkyní a dětmi. A když je má Lenka, tak mi je dát nechce. Myslí si, že to já jsem synovi poradila rozvod, takže se mi takto mstí. Netuším, kdy vnoučata zase uvidím.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články