Zvířecí Nostradamus: Kobyla Lady Wonder prý uměla najít ztracené děti, předpovídat budoucnost a dávat tipy na dostihy

Nostradamus s kopyty: Kůň Lady Wonder prý uměl dávat tipy na akcie a najít ztracené děti
Zdroj: Wikimedia Commons/Francis Wickware, Public domain

Lady Wonder je jméno kobyly, kterou přirovnávali k Nostradamovi. Uměla prý předpovídat budoucnost, ale má se za to, že našla také několik pohřešovaných dětí a zvířat. Je to pravda, nebo šlo o dobře zinscenovaný podvod?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 06. 2023 16:00

V roce 1948 se na titulní straně novin Chicago Daily Tribune skvěl titulek "Dewey porazí Trumana". Všechny průzkumy ukazovaly na to, že tomu tak skutečně bude. Lady Wonder, klisna z Richmondu ve Virginii, ovšem věděla pravdu. Ve své červené stáji se jen pobaveně řehtala... Prezidentské volby vyhrál Harry S. Truman. A to nebyla jediná věc, kterou uměla Lady Wonder předpovědět. Rady ohledně budoucnosti poskytovala po dobu třiceti let, a to od poledne do tří. Její služby prý využilo více než 150 000 lidí.

Neobyčejný kůň

Lady Wonder byla "vnučkou" dostihového koně. Její majitelka Claudie Fonda údajně ihned po narození kobyly poznala, že má prazvláštní schopnosti. Během několika měsíců se naučila rozeznávat písmenka abecedy. A když jí při hře venku děti někam schovaly náprstek, vždy ho dokázala najít.

Po roce začala Lady Wonder plnit majitelčiny povely ještě předtím, než je vyslovila. Zapracoval zde snad šestý smysl? Zvěsti o jejích schopnostech se záhy roznesly po celé Virginii. Městská rada Richmondu poté rozhodla, že ji může Claudie označovat za "vzdělaného koně".

Stav podobný transu

Podle novináře, který byl svědkem "seance" s touto zvláštní klisnou, se zdálo, že je Lady Wonder v transu. Pohupovala boky a měla přivřená víčka. Kromě předpovídání budoucnosti měla uhádnout, kolik je zrovna hodin, nebo rok ražby mince, kterou měl člověk v kapse. O něco později dostala klisna speciální psací stroj s klávesnicí o velikosti nozder. Konečně mohla svá proroctví předávat přímo dychtivému publiku.

V roce 1952 o ní noviny Los Angeles Times napsaly, že je Nostradamem 20. století. Přesto se v článku objevily pochybnosti, zda nejde o dobře vymyšlený podfuk. Na druhou stranu prý zase vyšetřovatelům pomohla s hledáním tří pohřešovaných chlapců, což by asi nešlo nafingovat.

Lady Wonder nebyla neomylná

Mezi pozoruhodné schopnosti Lady Wonder ještě patřilo správné tipování vítězných koní na dostizích, či hledání jiných zvířat. Kupříkladu newyorskému psychologovi Thomasi L. Garrettovi prý našla mrtvého psa. Tedy zdánlivě mrtvého. Lidé z chovatelské stanice na Long Islandu mu řekli, že je mrtvý, přitom ho se ziskem prodali na Floridu.

Na zoubek se jí chtěl podívat i profesor Joseph Banks Rhine, který se začal zajímat o neobvyklé jevy poté, co slyšel přednášku Arthura Conana Doylea, autora slavného literárního detektiva Sherlocka Holmese. V zimě roku 1927 podrobil klisnu týdennímu testování, během něhož jí položil 500 otázek. Zjistil, že na těžší zadání, kupříkladu z matematiky, reagovala špatně. Stejně jako když jí zavázal oči, aby neviděla na tabuli s písmeny a čísly. Dospěl k názoru, že má snad jisté telepatické schopnosti. Jinými slovy, když je s ní v místnosti člověk, jenž zná odpověď na danou otázku, prý si to z jeho vědomí "vytáhne".

Možná měla Lady Wonder prostě jen štěstí, že vždy ukázala na správnou odpověď. Na druhou stranu, jak to, že uměla přesně lokalizovat ropné vrty a dávat skvělé tipy na investice do akcií? Vysvětlení se asi již nikdy nedočkáme. Zemřela 19. března 1957 ve věku 33 let. Odpočívá na hřbitově pro domácí mazlíčky v Richmondu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Lady Wonder

Weirdhistorian.com: Lady Wonder: The Nostradamus of Horses

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články