Jaký bude rok 2025 podle starých Mayů? Jejich horoskop se skládá z devatenácti znamení a patří k těm nejpodrobnějším

Mayský horoskop
Zdroj: Pixabay

Mayský horoskop je u nás takřka neznámý, přestože se jedná o mnohem přesnější zvěrokruh než je ten západní. Na rozdíl od něj nemá dvanáct znamení, ale rovnou devatenáct. Představují změny ročních období a spojeny jsou jak s živly a planetami, tak různými zvířaty a rysy toho období. Ty se pak promítají do zrozenců těchto znamení. I rok 2025 přinese spoustu výzev a změn. Učení starých Mayů vám však může nastínit, na co se připravit a jak z toho vyjít silnější. Přečtěte si náš mayský horoskop.

Jana Jánská
Jana Jánská 02. 06. 2023 13:15

Ch'en (2. ledna – 21. ledna)

Lidé narození ve znamení Che'n bývají noční sovy a říkává se jim "děti noci". Symbolem Che'n je totiž noc, během které jsou tito zrozenci nejaktivnější. V roce 2025 budou mít šanci získat nový pohled na svět díky osobě, která jim vstoupí do života. Možná dokonce dojdete k prozření, které vás přivede k vyřešení staré křivdy. S nově nabytým nadhledem uvidíte vše jasněji a oddechnete si.

Yax (22. ledna - 10. února)

Mayské znamení Yax je známé svou otevřeností a obětavostí. Zrozenci ve znamení Yax bývají bezkonfliktní a dělají vše, aby se vyhnuli konfrontacím. V tomto ohledu pro ně rok 2025 nebude úplně snadným. Budou muset řešit pár ne zcela příjemných situací, kvůli kterým by mohlo dojít i k hádkám s jejich blízkými. A bohužel by mohly přerůst do nevídaných rozměrů. Pokud se tak stane, zkuste si vzpomenout, proč máte dotyčné rádi, a věci napravit.

Sak (11. února – 2. března)

Lidé narození ve znamení Sek jsou ranní ptáčata, proto jsou nejvýkonnější v ranních hodinách. Jsou pověstní houževnatostí a schopností jít si tvrdě za svým. Rok 2025 jim přinese možnost posunout se především v oblasti kariéry. Pokud se v tomto roce rozhodnete získat povýšení nebo se pustit do vlastního projektu, pravděpodobně se setkáte s úspěchem. 

Keh (3. března – 22. března)

Symbolem mayského znamení Keh je rovnováha. Tito zrozenci nemívají problém s rychlým rozhodováním a zvládáním krizových situací. Jejich mírumilovná povaha jim v roce 2025 může zajistit mnoho pozitivních příležitostí, ale i promarněných šancí, jelikož nejsou zvyklí se za věci rvát a raději se předem vzdávají. Vypadá to ovšem, že vám do života vstoupí někdo, kdo vás tohoto zlozvyku rychle zbaví. 

Mak (23. března – 11. dubna)

Znamení Mak bývá spojováno s jeskyní, která v mnoha mytologiích symbolizuje tajemství. Rok 2025 bude velkou výzvou pro zrozence v tomto znamení, jenž často bývají pro ostatní záhadou. Nastane situace, kdy se budou muset na místě rozhodnout, z čehož nebudou mít radost. Pokud se však k té výzvě postaví čelem, mohli by se dočkat nečekaného posunu a do budoucna si výrazně polepšit. 

K'ank'in (12. dubna – 1. května)

Zrozenci ve znamení K'ank'in bývají přátelští, loajální a oddaní. Pokud jste se v tomto znamení narodili, vašimi životními symboly jsou Slunce a pes. Rok 2025 prožijete ve znamení cestování. Nemusíte však hned začít balit a vydávat se na cestu kolem světa. Mohlo by jít o putování po kariérním žebříčku či ze vztahu do vztahu. Určitě se však před každou takovou "cestou" zamyslete nad jejím smyslem. 

Muwan (2. května – 21. května)

Lidi narozené ve znamení Muwan nabíjí bouřka a déšť, jelikož toto znamení stojí na pomezí ohně a vody. Tito zrozenci bývají výbušní a v roce 2025 pro ně bude dvojnásob těžké udržet své emoce na uzdě. Bude potřeba zapracovat na větší vyrovnanosti, jinak vám budou výkyvy nálad ovládat život i nadále. Namísto vyšilování kvůli sebemenšímu problému se častěji zamýšlejte nad něčím pozitivním. Uvidíte, že svět bude hned hezčí.

Pax (22. května – 10. června)

Symbolem znamení Pax je puma, kterou Mayové považovali za extrémně důležitou a byla nositelem štěstí. Rok 2025 by vám neměl přinést žádné větší nepříjemnosti, ale naopak se objeví pár příležitostí, které vám umožní změnit svůj život k lepšímu. Nemusíte však zůstat jen u toho. Pokud se zapojíte do nějaké dobrovolnické činnosti, uvidíte, jak snadno můžete pozitivně ovlivnit život i někomu dalšímu. Nechte se překvapit, jak dobře vám při tom bude. 

Kayab (11. června – 30. června)

Duchovním zvířetem lidí narozených ve znamení Keyab je želva, což by se snadno dalo vyložit tak, že jim stejně jako těmto tvorům nechybí vytrvalost na cestě za cílem. V roce 2025 by tuto svoji energii měli využít na vytvoření finanční stability či plánu na zajištění do budoucna. Neměli byste však zapomínat ani na svou spirituální stránku. Míváte sklony zaměřit se jen na jednu věc. V ideálním případě by se vám mělo podařit najít balanc. 

Kumk'u (1. července – 20. července)

Lidé narození ve znamení Kumk'u bývají schopni velké adaptability, podobně jako krokodýli, tedy jejich duchovní zvířata. Přesto však změny s nadšením nevítají a mají rádi stojaté vody. V roce 2025 si jich bohužel užijí na jejich poměry víc než dost. Nejlíp jim bude, pokusí-li se zaměřit koncentraci na svoji duchovní sílu a spirituální stránku mysli. Pomůže jim to snadněji se vyrovnat se situacemi, které na ně čekají.

Wayeb (21. července – 25. července)

Nejkratší dobu vládnutí, pouhých pět dnů, má znamení Wayeb. Ale o to je výraznější. Mělo by jít o období, kdy se ze světa vytrácí přirozená rovnováha a k moci se dostávají duchové. V roce 2025 by se zrozenci v tomto znamení měli zaměřit na otevření se svému vnitřnímu světu, který doposud přehlíželi. Dobře jim bude, budou-li rozvíjet nějakou kreativní činnost a věnovat se svým zájmům. Mohlo by jim to pomoci i do budoucna. 

Pop (26. července – 14. srpna)

Pro znamení Pop bývají typické vůdčí schopnosti a umění rychlého rozhodování. Rok 2025 jim nabídne větší seberealizaci v rámci jejich kariérních možností. Pravděpodobně si osoba nad vámi všimne vašich nadstandardních kvalit a svěří vám větší pravomoci a s nimi i větší peníze. Co se osobního života týče, zde by naopak mohlo dojít k menší stagnaci. Nic ovšem není trvalé.

Wo (15. srpna – 3. září)

Zrozence ve znamení Wo nabíjí noc a tma. Bývají to přirození vůdci, kterým nedělá problém přizpůsobit se ani nepříznivým podmínkám. Pokud je v roce 2025 něco zaskočí, pravděpodobně se bude jednat o vztahovou záležitost. Svůj profesní život totiž mají pevně v rukou a záložní plány v rukávu. Až přijde ono překvapení ze strany blízkých osob, zachovejte si potřebný nadhled, jen tak vše zvládnete levou zadní.

Sip (4. září – 23. září)

Lidé narození ve znamení Sip jsou spjati s ohněm a vodou a zároveň s přírodou a lesem. Jejich spirituálním zvířetem je jelen. To všechno z nich dělá velmi mocné osoby, které ani v roce 2025 jen tak něco nerozhází. Využijte tento poměrně klidný čas k tomu, abyste pomohli těm méně šťastným kolem vás. Nemusí jít hned o charitu. Stačí se rozhlédnout po členech své rodiny. Z dobrých skutků budete mít také dobrý pocit.

Zotz' (24. září – 13. října)

Symboly znamení Zotz' jsou ryby a netopýr, rozdílné bytosti, které se však umí skvěle pohybovat v jejich přirozených prostředích. Stejně jsou na tom i nositelé tohoto znamení. V roce 2025 budou mít pocit, že lehce ztrácí pevnou půdu pod nohama. Ne že by jim k tomu život dával pádný důvod. Než se uchýlíte k ukvapeným rozhodnutím a radikálním změnám, které vám zdánlivě mohou pomoci, nezapomeňte se pořádně zamyslet.

Sek (14. října – 2. listopadu)

Lidé narození ve znamení Sek bývají fascinováni vesmírem a duchovnem, zároveň však také bývají praktičtí a vyrovnaní. Rok 2025 bude rokem nových poznání. Pokud před věcmi, které se vám na první pohled nezdají, nebudete automaticky zavírat oči, budete mít možnost dojít k výraznému posílení vaší osobnosti. Nebojte se však ukázat i nějakou slabost před lidmi, které milujete. Poznáte tak, kdo vás má upřímně rád.

Xul (3. listopadu – 22. listopadu)

Mayské znamení Xul je spojeno se psem, staří Mayové věřili, že je klíčem k posmrtnému životu. Zrozenci v tomto znamení mívají pozitivní vztah k duchovnu a přírodnímu životu. V roce 2025 však zřejmě bude potřeba, aby vystoupili ze své komfortní zóny. A ukázali, že i oni se umí naplno začlenit do moderního světa a chápou běžné potřeby konzumní společnosti. Pokud tedy chtějí zůstat na své pracovní pozici.

Yaxk'in (23. listopadu – 12. prosince)

Znamení Yaxk'in je spojené s mayským bohem Slunce a stejně jsou na tom i lidé narození v tomto znamení. Alespoň podle Mayů. Tito zrozenci mívali schopnost uzdravovat a chránit před negativitou. V roce 2025 byste měli pracovat na svém duchovním životě a každý den si vyhradit čas na jeho posilování. Může však jít i o činnosti jako je čtení knih, meditace či cvičení. Něco, co vám dodá energii a prostor pro vlastní myšlenky.

Mol (13. prosince – 1. ledna)

Znamení Mol je spojeno s pumou, jež byla pro Maye velmi důležitá a zrozencům v tomto období to dává do vínku vůdcovské schopnosti a sílu. Rok 2025 bude pro tyto lidi ideálním obdobím pro hledání vnitřního štěstí. Budou se moci naučit, jak být spokojeni sami se sebou, aniž by se museli stále za něčím hnát, což je pro ně přirozené. Vyrážejte na výlety a najděte si nové zájmy. Uvidíte, že kariéra vám nikam neuteče.

Další horoskopy ➔

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články