10 pokladů z vaší spíže, které zatočí s bolestí v krku

Skořice je vhodná nejen na hubnutí.
Zdroj: Pixabay

Rozlepíte oči, polknete a... au. Bolest v krku dokáže spolehlivě rozladit hned po ránu a znepříjemnit celý den. Nemusíte se ale hned smiřovat s tím, že bude následujících 24 hodin stát za starou bačkoru. Těchto 10 přírodních medicín okamžitě zklidní bolavé hrdlo. A nemusíte pro ně chodit daleko – stačí nakouknout do spíže, ledničky nebo mrazáku.

Jana Jánská
Jana Jánská 23. 10. 2017 10:37

1. Slaná voda

Proč funguje:

Slaná voda pomáhá dostat z těla bakterie a částice, které vás dráždí.

Jak medicínu připravit:

Necháme rozpustit polovinu lžičky soli v hrnku teplé vody. Kloktáme třikrát až čtyřikrát denně. Vodu nepolykáme, ale vyplivneme.

Jak proceduru zpříjemnit:

Pokud se vám dělá ze slané vody nevolno nebo doslova mučí vaše chuťové buňky, přidejte trošku medu.

2. Česnekový čaj

Proč funguje:

Česnek patří odnepaměti k přírodním antioxidantům. A ty, jak známo, posilují naši imunitu.

Jak medicínu připravit:

Nakrájíme stroužky na středně velké kousky, vložíme do hrnku a zalijeme vroucí vodou. Česnek po chvilce odstraníme (dokud je voda ještě horká). Přidáme sáček oblíbeného čaje a med pro lepší chuť. Nápoj konzumujeme, jak jen to jde.

Jen pozor na druh čaje, který použijete – nezapomeňte, že tein obsažený v čaji působí podobně jako kofein. Černý čaj zase odvodňuje. Více o čajích zjistíte tady.

***

3. Horká skořice

Proč funguje:

Stejně jako česnek patří k nejznámějším antioxidantům. Kromě toho snižuje tvorbu hlenů a pomáhá otevírat dutiny, takže se vám bude lépe dýchat.

Jak medicínu připravit:

Přivedeme hrnek až hrnek a půl vody k varu a přidáme jednu nebo dvě skořicové tyčinky. Vaříme tři minuty. Odstraníme skořici a necháme vyluhovat oblíbený čaj. Nápoj konzumujeme ještě teplý.

4. Kuřecí/zeleninová polévka

Proč funguje:

Obsažený sodík působí protizánětlivě. Kromě toho může být polévka skvělým zdrojem živin v momentě, kdy bolestí skoro nemůžete polykat. Pomůže i veganská, zeleninová alternativa vývaru. Blahodárných účinků na lidský organismus má ale vývar daleko víc. Podrobnosti zde.

Jak medicínu připravit:

Nejlepším rádcem bude v tomto ohledu vaše babička nebo maminka. Nejsou-li na dosah, vyzkoušejte následující recept.

5. Zázvorová voda

Proč funguje:

O fantastických účincích zázvorové vody jsme se rozepsali tady. Za všechny ale můžeme jmenovat uvolňování dýchacích cest, nakopnutí krevního oběhu a vyplavování toxinů z těla.

Jak medicínu připravit:

Přivedeme tři hrnky vody k varu a přidáme na tenké plátky nakrájený a paličkou rozdrcený čerstvý kořen zázvoru (zhruba pěticentimetrový). Necháme směs probublávat asi pět minut. Odstavíme, vmícháme med. Nápoj vypijeme, než vystydne.

Jak proceduru zpříjemnit:

Pro lepší chuť vymačkáme do hrnku pár kapek citronu. Výluh můžeme přecedit přes sítko, abychom se vyhnuli konzumaci zázvoru.

***

6. Zvlhčovač vzduchu

Suchý vzduch je peklo, když úpí vaše hrdlo. Koupě zvlhčovače je tak skvělou investicí do vašeho zdraví.

7. Jablečný ocet

Proč funguje:

Díky svým antivirovým a antibakteriálním vlastnostem poskytne okamžitou úlevu rozbolavělému krku. Zároveň uvolňuje dýchací cesty a zlepšuje vůni dechu (ač se to vzhledem k přirozenému aromatu octa nemusí zdát.) A jako bonus pomáhá zhubnout! Potlačuje chutě k jídlu a zmírňuje zadržování vody.

Jak medicínu připravit:

Smícháme lžíci jablečného octa, lžíci medu a hrnek velmi teplé vody. A můžeme léčit! Nápoj nepolykáme, pouze kloktáme.

Jak proceduru zpříjemnit:

Nemůžete ocet ani cítit, natož si představit, že se jím budete proplachovat několikrát denně? Zmírněte muka tím, že vypijete koncentrovanější roztok, ale jen jedinkrát denně. Smíchejte dvě lžíce octa s polovinou hrnku teplé vody a kloktejte ráno nebo večer.

8. Teplé obklady

Jaké obklady zvolit:

Nahřívací polštářky jsou nejpohodlnějším řešením – skvěle se přizpůsobí ergonomii těla a jsou suché. I teplá, vlhká utěrka či látková plena ale poslouží dobře, stejně jako lahev s teplou vodou.

***

9. Med

Proč funguje:

Je antibakteriální a na rozdíl od octa i dobře chutná! Pozitivní přístup rovněž léčí, zvolte tedy takovou medicínu, do které se nebudete nutit.

Jak medicínu připravit:

V tomto případě nic nepřipravujeme – zkrátka jen nabereme lžíci medu a spolkneme.

Jak proceduru urychlit:

Potřebujete s bolestí v krku zatočit co nejrychleji, protože vás nazítří čeká přednáška nebo schůzka? Vyzkoušejte mocné spojení s citronem. Více se o tomto intenzivním elixíru dozvíte tady.

10. Léčivý nanuk

Proč funguje:

Studené může dočasně utišit bolest v krku. Prolévat se ledovými nápoji ale není nejlepší nápad – studené je třeba dávkovat postupně. Nanuky tento požadavek splňují do puntíku. Jen pozor na mléčné varianty – podporují tvorbu hlenu.

Jak ho připravit:

Rozmixujeme 400 ml kokosového mléka, lžíci matcha prášku, ¼ hrnku medu, lžičku vanilkového extraktu a špetku soli a směs nalijeme do nanukových formiček. Mrazíme alespoň 4 hodiny.

Zdroj: Lifehack

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články