Předvánoční rychlovky: Nemáte čas vyvářet? Tyto recepty máte hotové do půl hodinky!

Zelenina je základem každé lehké kuchyně.
Zdroj: Pixabay.com
Okurkový salát s cukrovým melounem a sýrem feta Ingredience: 2 polévkové lžíce citronové šťávy ¼ hrnku extra panenského olivového oleje ¼ čajové lžičky soli 1 čajová lžička medu 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře ¼ čajové lžičky máku Tesco 1 vypeckovaný střední cukrový meloun (asi 5 hrnků) 1 okurka nakrájená na plátky 1/3 hrnku jemně nakrájené červené cibule 3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru 115 g rozdrobeného sýru feta rukola dle libosti Postup: V míse vyšlehejte společně citronovou šťávu a olivový olej, vmíchejte med, sůl a pepř. Přidejte meloun, okurku, cibuli, kopr a rukolu a zamíchejte. Před servírováním posypejte salát sýrem feta a poprašte ho mletým mákem.Domácí tzatziky Suroviny: 1 a ½ hrnku bílého řeckého jogurtu 1 okurka nakrájená na malé kostičky šťáva z 1 citronu 3 stroužky utřeného česneku 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnek a kopr. Směs osolte a opepřete, v případě potřeby dodejte ještě trochu citronové šťávy. Dip okamžitě spotřebujte nebo uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.Rajčatová polévka Ingredience: 2 velká rajčata Albert nakrájená na větší kusy 1 kapie, pokrájená a vypeckovaná ¼ střední červené cibule ½–1 stroužek česneku 5 velkých lístků bazalky 3 snítky oregana (pouze lístky) ½ čajové lžičky fenyklových semínek ½ čajové lžičky soli 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje Postup: Všechny ingredience rozmixujte dohladka v kuchyňském robotu. Před servírováním polévku dozdobte lístky oregana či bazalky.Fazolové tousty Ingredience: 1 stroužek česneku 400 g konzervované cizrny (lze použít i fazole) hrstka čerstvé bazalky šťáva z 1–2 citronů olivový olej dle libosti sůl a pepř dle libosti 1 vrchovatý hrnek konzervovaných nebo zavařených artyčoků 2 hrnky čerstvého baby špenátu 10 menších krajíců opečeného celozrnného chleba Postup: Rozmixujte česnek, propláchnutou cizrnu a polovinu množství bazalky, dokud nezískají drobivou konzistenci. Zbylou bazalku nakrájejte na proužky a nasekejte artyčoky. Obě přísady smíchejte s cizrnovou směsí, citronovou šťávou, bazalkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte špenát a potřete směsí opečený chléb. Salát můžete servírovat i s hranolky nebo v tortille.+ 1 fotka+ 2 fotky

Vánoce jsou za dveřmi a vy nemáte uklizeno, nakoupeno ani zabalené dárky a rodina má hlad. Smrtelná kombinace! Nezoufejte však, nemusíte stát kvůli poctivému jídlu hodiny u plotny, stačí si přečíst pár tipů na dobroty za pár minut a zapojit fantazii.

Petra Járková
Petra Járková 21. prosince 2019

Česká klasika jinak

Klasická česká jídla vyžadují hodiny příprav. V dnešní době ale nemá většina žen čas každý den postávat u plotny a vyvařovat. Tyto rychlé a chuťově nezapomenutelné pokrmy proto ocení nejen zaměstnané ženy, ale i muži v zástěře, kteří nechtějí strávit v kuchyni hodiny.

Půlhodinka v kuchyni

Nemusíte tedy strávit v kuchyni dvě hodiny, abyste uvařili dobře a zdravě, stačí vědět, jak na to. Každý z těchto receptů vám zabere maximálně 30 minut, takže můžete být šéfkuchařem, i když zrovna nestíháte.

Ideální pro studenty

Kromě zaneprázdněných žen a donucených mužů se tyto recepty mohou hodit i studentům, kteří nemají na internátech, kolejích nebo v levných pronájmech moderní a různorodé kuchyňské vybavení.

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem – připravte ho jako mistři
Mohlo by Vás zajímat:

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem – připravte ho jako mistři

Dovolenková kuchyně

Rychlé recepty jsou ideální také na dovolenou, nikomu se nechce stát hodiny u plotny, když může trávit svůj volný čas s blízkými. Až se vrátíte z výletu, nákupů nebo procházky, stačí vám pouhá půlhodinka a hladové krky budou nasycené.

NA RECEPTY HOTOVÉ DO PŮL HODINY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Další články