Předvánoční rychlovky: Nemáte čas vyvářet? Tyto recepty máte hotové do půl hodinky!

Zelenina je základem každé lehké kuchyně.
Zdroj: Pixabay.com
Okurkový salát s cukrovým melounem a sýrem feta:

Ingredience:

2 polévkové lžíce citronové šťávy

¼ hrnku extra panenského olivového oleje

¼ čajové lžičky soli

1 čajová lžička medu

1/8 čajové lžičky mletého černého pepře

¼ čajové lžičky máku Tesco

1 vypeckovaný střední cukrový meloun (asi 5 hrnků)

1 okurka nakrájená na plátky

1/3 hrnku jemně nakrájené červené cibule

3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru

115 g rozdrobeného sýru feta

rukola dle libosti.

Postup: 

V míse vyšlehejte společně citronovou šťávu a olivový olej, vmíchejte med, sůl a pepř. Přidejte meloun, okurku, cibuli, kopr a rukolu a zamíchejte. Před servírováním posypejte salát sýrem feta a poprašte ho mletým mákem.Domácí tzatziki:

Suroviny:

1 a ½ hrnku bílého řeckého jogurtu

1 okurka nakrájená na malé kostičky

šťáva z 1 citronu

3 stroužky utřeného česneku

2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru

sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti.

Postup: 

Ve velké míse smíchejte jogurt, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnek a kopr. Směs osolte a opepřete, v případě potřeby dodejte ještě trochu citronové šťávy. Dip okamžitě spotřebujte nebo uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.Rajčatová polévka:

Ingredience:

2 velká rajčata Albert, nakrájená na větší kusy 

1 kapie, pokrájená a vypeckovaná

¼ střední červené cibule

½–1 stroužek česneku

5 velkých lístků bazalky

3 snítky oregana (pouze lístky)

½ čajové lžičky fenyklových semínek

½ čajové lžičky soli

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje.

Postup: 

Všechny ingredience rozmixujte dohladka v kuchyňském robotu. Před servírováním polévku dozdobte lístky oregana či bazalky.Fazolové tousty:

Ingredience:

1 stroužek česneku

400 g konzervované cizrny (lze použít i fazole)

hrstka čerstvé bazalky

šťáva z 1–2 citronů

olivový olej dle libosti

sůl a pepř dle libosti

1 vrchovatý hrnek konzervovaných nebo zavařených artyčoků

2 hrnky čerstvého baby špenátu

10 menších krajíců opečeného celozrnného chleba.

Postup: 

Rozmixujte česnek, propláchnutou cizrnu a polovinu množství bazalky, dokud nezískají drobivou konzistenci. Zbylou bazalku nakrájejte na proužky a nasekejte artyčoky. Obě přísady smíchejte s cizrnovou směsí, citronovou šťávou, bazalkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte špenát a potřete směsí opečený chléb. Salát můžete servírovat i s hranolky nebo v tortille.+ 1 fotka+ 2 fotky

Vánoce jsou za dveřmi a vy nemáte uklizeno, nakoupeno ani zabalené dárky a rodina má hlad. Smrtelná kombinace! Nezoufejte však, nemusíte stát kvůli poctivému jídlu hodiny u plotny, stačí si přečíst pár tipů na dobroty za pár minut a zapojit fantazii.

Petra Járková
Petra Járková 21. 12. 2019 10:00

Česká klasika jinak

Klasická česká jídla vyžadují hodiny příprav. V dnešní době ale nemá většina žen čas každý den postávat u plotny a vyvařovat. Tyto rychlé a chuťově nezapomenutelné pokrmy proto ocení nejen zaměstnané ženy, ale i muži v zástěře, kteří nechtějí strávit v kuchyni hodiny.

Půlhodinka v kuchyni

Nemusíte tedy strávit v kuchyni dvě hodiny, abyste uvařili dobře a zdravě, stačí vědět, jak na to. Každý z těchto receptů vám zabere maximálně 30 minut, takže můžete být šéfkuchařem, i když zrovna nestíháte.

Ideální pro studenty

Kromě zaneprázdněných žen a donucených mužů se tyto recepty mohou hodit i studentům, kteří nemají na internátech, kolejích nebo v levných pronájmech moderní a různorodé kuchyňské vybavení.

Dovolenková kuchyně

Rychlé recepty jsou ideální také na dovolenou, nikomu se nechce stát hodiny u plotny, když může trávit svůj volný čas s blízkými. Až se vrátíte z výletu, nákupů nebo procházky, stačí vám pouhá půlhodinka a hladové krky budou nasycené.

NA RECEPTY HOTOVÉ DO PŮL HODINY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články