Vepřová panenka jako od šéfkuchaře: Jak zvládnout skvělé medailonky i v domácí kuchyni

Vepřová panenka jako od šéfkuchaře: Jak zvládnout skvělé medailonky i v domácí kuchyni
Zdroj: Pixabay.com

Medailonky z vepřové panenky patří mezi velmi oblíbená a chutná jídla. Maso zvané také panenská svíčková je jemné, křehké a libové. Víte však, jak připravit lahodnou panenku? Zvenku hezky propečenou a uvnitř šťavnatou? Podle následujícího postupu ji zvládnete i v domácích podmínkách.

Linda Maletínská
Linda Maletínská 05. 03. 2020 14:00

Panenka je nejkvalitnější kousek vepřového masa. Tento chutný„válec“ se nachází pod pečínkou a lze z něj připravit exkluzivní steaky, tzv. medailonky.

Jakou zvolit přípravu?

Receptů, jak dosáhnout těch zaručeně nejlepších medailonků, je mnoho. Forma přípravy se liší – někdo peče panenku vcelku a poté krájí, někdo ji restuje již nakrájenou. Pokud jste fanoušky šťavnaté úpravy, pak vždy volte přípravu vcelku. Lehce narůžovělé masíčko bude plné šťávy, ale zároveň křehké a měkké – zkrátka hotová lahůdka.

Jak vybrat top kousek

Základem je vybrat si panenku, která je po celé délce stejně silná, nebojte se požádat řezníka, aby vám vybral. Placaté konce, tzv. palce jsou na medailonky nevhodné, nevadí však, pokud chcete panenku připravit na nudličky.

Blanky pryč

Další, na co je třeba dbát při nákupu, jsou blanky – tenké, světlé, až stříbrné. Čím méně jich bude, tím lépe. Po upečení jsou totiž nejen nepříjemně tuhé, ale také kroutí maso. Vždy je odstraňte ostrým nožíkem.

Nakládat?

Panenka je velmi chutná i sama o sobě, ale například na grilování či přípravu minutky je fajn ji předem naložit. Postačí kvalitní olej a koření/bylinky. Naložená by měla být minimálně 1 hodinu, nic se však nestane, když si v oleji pobude přes noc. Panenku nikdy nenaklepáváme, maso by se vysušovalo.

Pánvička

Zprudka opéct maso je základ, ať už plánujeme dopékat v troubě, či nikoliv. Maso se tímto způsobem uzavře a veškerá lahodná šťáva zůstane uvnitř. Oblíbená úprava je panenku opéct ze všech stran – dvě až tři minuty, a poté ji hned zabalit do alobalu a nechat dalších 20 minut odpočívat. Mezitím lze využít tuku z pánvičky a vytvořit z něj sos - lehce podlít vodou, provařit, okořenit a je hotovo. Takto připravené maso je lahodně šťavnaté, na povrchu opečené, uvnitř růžové.

Trouba

Po uzavření masa na pánvi, ho lze dopéct v troubě, stačí na 180 stupňů a ne více než 10 minut. Do masa v žádném případě nepícháme, ztratilo by šťávu. Další chuťový rozměr dodá panence slanina, kterou ji obalíme a maso dopečeme v troubě.

Brambory i zelenina

K panence se skvěle hodí brambory na všechny způsoby, zeleninové saláty, či grilovaná zelenina – záleží na chuťových preferencích.

Nechte si chutnat!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články