Průzkum potravinových řetězců: Kde seženete nejvíce rostlinných produktů a kde naopak s tímto sortimentem šetří?

Průzkum potravinových řetězců: Kde seženete nejvíce rostlinných produktů a kde naopak s tímto sortimentem šetří?
Zdroj: Profimedia
Mandlové lívance

Suroviny:
1 měkký banán, 400 ml mandlového rostlinného mléka, 200 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 1 lžičku mandlové esence, 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje, 1 lžíci tmavého třtinového cukru.

Postup:
Nejprve vidličkou rozmačkejte banán, pak do mísy přidejte všechny zbývající suroviny a šlehejte, dokud není těsto zcela kompaktní a bez hrudek. Stačí na to i míchačka.

Nechte jej asi deset minut odstát. Smažte nasucho nebo na troše kokosového oleje.

Mandlové lívanečky jsou jemné, pokud chcete zachovat veganskou snídani, podávejte je s kokosovým nebo sójovým jogurtem a čerstvým ovocem.

Vynikající je také kyselejší marmeláda – například rybíz nebo malina, protože mandle a banán v těstě jsou spíše sladké.Vegetariánský segedínský guláš

Suroviny:

3–4 cibule
3–4 stroužky česneku podle velikosti
1 polévková lžíce červené papriky
1 čajová lžička kmínu
½ lžičky čerstvě nadrceného pepře
1 bobkový list
500 g kysaného zelí
1 červená a 1 oranžová paprika na krájené na kostičky
1 plechovka loupaných rajčat nakrájených na kostky
sůl – nejlépe bylinková s měsíčkem lékařským, semínky libečku, sušeným česnekem, majoránkou a dobromysli
voda nebo zeleninový vývar podle potřeby
250 ml zakysané smetany
jarní cibulka na ozdobení

Postup:

Na 4 lžících oleje necháme zesklovatět cibuli, česnek, přidáme veškeré koření, papriku, rajčata, zakysané zelí a tempeh. Promícháme, osolíme bylinkovou solí, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme, dokud papriky a zelí nejsou měkké – měly by ale být mírně křupavé. Současně s gulášem si uvaříme také přílohu – ječné kroupy. Doba vaření je cca 20–30 minut – zeleninu ale raději kontrolujeme, aby se nám nerozvařila.

Uvařené kroupy slijeme a propláchneme teplou vodou. Guláš můžeme ochutit zakysanou smetanou.

Servírujeme ozdobené jarní cibulkou.Hranolky jsou nejoblíbenějším vegetariánským jídlem. Můžete si je klidně namáčet do avokádového dipu.Grilovaná zelenina? Tak na tu se vegani rozhodně neomezují!+ 2 fotky+ 3 fotky

Rostlinné produkty mizí z regálů v prodejnách stále rychlejším tempem, a tak není divu, že obchodní řetězce začaly rozšiřovat jejich nabídku. A toho si lidé začínají všímat.

Petra Járková
Petra Járková 28. 01. 2020 10:00

Podle agentury Ipsos zaznamenalo 69 % Čechů, že nabídka rostlinných produktů v obchodech roste. Projekt Rostlinně proto provedl průzkum mezi supermarkety z hlediska šíře jejich nabídky rostlinných produktů. Průzkum proběhl v pěti městech České republiky. V každém z nich byla vybrána největší prodejna daného řetězce. Hodnoceno bylo sedm největších celorepublikových obchodních řetězců.

Který řetězec na rostoucí poptávku reaguje nejlépe?

Po provedení hodnocení podle dostupnosti rostlinných produktů, je výsledkem žebříček, ve kterém první příčku obsadil řetězec s nejbohatší nabídkou. Kam se vyplatí chodit na rostlinné nákupy a kde to zatím tak slavné není?

Některé řetězce reagují rychleji, některé pomaleji, ale většina obchodníků pilně pracuje na rozšíření nabídky. I přesto, že se v posledním roce například s novými rostlinnými burgery roztrhl pytel, ne všude je široká nabídka těchto výrobků samozřejmostí. Některé řetězce se tomuto segmentu věnují s péčí - testují nové produkty a nezanedbávají ani propagaci. Jiné se na tomto poli teprve rozkoukávají. Cílem hodnocení je ukázat vítězům, že jdou správnou cestou a motivovat ostatní řetězce ke zlepšení.

Budoucnost je rostlinná - nabídka v obchodech není určena jen veganům - stále se zvyšuje podíl tzv. “reduktariánů” - tedy těch, kteří z různých důvodů omezují svou spotřebu živočišných produktů. Rostlinná kuchyně je tu pro všechny, kdo si chtějí zpestřit jídelníček a ochutnat něco nového. Podle agentury Ipsos se třetina Čechů plánuje stravovat více rostlinně a dokonce 10 % mladých Čechů preferuje bezmasou kuchyni. Výsledky hodnocení ukazují, že české řetězce tento trend povětšinou následují.

Výsledky jednotlivých řetězců

  1. místo - Globus

Globus je v celkovém hodnocení daleko před svými konkurenty a zaujímá vedoucí pozici ve 4 z 5 zkoumaných kategorií. Zejména v kategorii “Rostlinné alternativy masa” má Globus významný náskok oproti ostatním řetězcům. Je vidět, že trend rostlinného stravování nebere na lehkou váhu a na poptávku reaguje mimo jiné zavedením oddělení Zdravý svět, kde je veškerý sortiment přehledně označen. Rostlinné produkty jsou vedle Zdravého světa umístěny i v jiných sekcích obchodu, a narazit na ně tak může i ten, kdo je aktivně nevyhledává. Globus rostlinné stravování aktivně propaguje a jde vstříc rostlinné budoucnosti - to dokazuje i nově otevřené bistro “Zdravý svět” v olomoucké pobočce. Gratulujeme k zaslouženému vítězství!

  1. místo - Albert

I když Albert vítězi na paty úplně nešlape, druhé místo v hodnocení má naprosto zaslouženě. Například v sekci “Rostlinná hotová jídla” zaujímá první místo a ze všech řetězců má nejširší nabídku rostlinných jogurtů, krémů a pudinků. Nabídka společnosti je z velké části tvořena produkty její vlastní značky - Nature’s promise. Část sortimentu této značky - označená “Veggie” -  je totiž čistě rostlinná, tedy vhodná pro vegany.

  1. místo - Tesco

Tesco se v žebříčku umístilo v těsném závěsu za Albertem. S vynikající nabídkou rostlinných alternativ masa nebo zmrzlin ale i ostatního rostlinného sortimentu si zasloužilo třetí místo.

  1. místo - Kaufland

Ač Kaufland v žebříčku zaujal až čtvrté místo, jeho nabídka rostlinných jídel je stále velmi dobrá. Dokonce se pyšní největším počtem produktů s označením “vegan” - v této části hodnocení tedy získává titul vítěze. V sekci rostlinných alternativ masa zaujal třetí místo a další plusové body společnosti patří za skvělou nabídku rostlinných sladkostí, párků a másla. Zvlášť oceňujeme také zařazování nových značek populárních v zahraničí - např. Beyond Burger nebo Veganz.

  1. místo - Billa

V celkovém hodnocení Billa zaostává za předchozími řetězci. V nabídce úplně chybí některé rostlinné produkty, které konkurenti nabízejí. Nutno říct, že před posledními dvěma řetězci má Billa náskok v nabídce rostlinných mlék, tofu, tempehu a rostlinných omáček, dipů a pomazánek.

  1. místo - Lidl

Předposlední místo žebříčku patří Lidlu. Navzdory nejužší nabídce rostlinných alternativ mléka a sladkostí je v těsném náskoku oproti Penny Marketu. Musíme ale zmínit nedávné zařazení veganského mletého do sortimentu nebo stálici v podobě jogurtů PlantOn. Ty obsadily druhé místo v anketě Rostlinný produkt roku 2018. Vydává se Lidl na rostlinnou cestu? Necháme se překvapit.

  1. místo - Penny

Na posledním místě hodnocení je Penny Market. V jeho prodejnách často nejsou k nalezení ani ty nejzákladnější rostlinné produkty, a za svými konkurenty tak naprosto zaostává.

Jak průzkum probíhal?

Sběr dat proběhl v listopadu 2019 v pěti městech napříč Českou republikou - Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a Liberec. V každém městě byla vytipována největší pobočka od každého řetězce, kde byla sbírána data o sortimentu. Do průzkumu není nezahrnut celý sortiment příslušných řetězců, ale zaměřeno bylo jen na rostlinné alternativy masa, rostlinné alternativy mléčných výrobků, rostlinné sladkosti, pečivo a drobné občerstvení, rostlinná hotová jídla, rostlinné omáčky, dipy a pomazánky.

Těchto pět skupin bylo rozděleno do 26 dalších kategorií, které měly při počítání finálního skóre odlišnou důležitost - např. alternativy masa měly větší váhu než rostlinné sladkosti.

V rámci sběru dat  byl sledován počet produktů se symbolem V-Label nebo označením “vegan”. V otázce značení výrobků získal první místo Kaufland, druhé Albert a třetí Tesco. Poslední místo stejně jako v celkovém hodnocení obsadil Penny Market.

NA DALŠÍ VEGANSKÉ A VEGETARIÁNSKÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články