Adriana (40): Syn ztratil zájem o školu. Hrozně mě to trápí, ale manžel s tím nechce nic dělat

Adriana (40): Syn ztratil zájem o školu. Hrozně mě to trápí, ale manžel s tím nechce nic dělat
Zdroj: Pixabay

Štěstí dětí je pro všechny rodiče to nejdůležitější. Každý k tomu přistupuje jinak. Někdo si dává záležet na sportovních výkonech, jiný zas preferuje studijní výsledky. Syn paní Adriany se zhoršil ve škole a ona to nese velmi těžce.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 05. 02. 2023 10:00

Lukášovi je jedenáct let. Je to úžasný a bystrý kluk, kterému to ve škole vždy šlo. V posledních měsících se ale hodně zhoršil. A já nevím, co zatím vězí.

Syn byl velmi nadaný

Od první třídy patřil mezi jedničkáře. Psát uměl ještě dřív, než vůbec nastoupil do školy. Byl velmi chytrý a já chtěla, aby učitelé rozvíjeli jeho talent. Nechtěla jsem, aby se z něj postupem času stal flákač, kterého škola nebaví.

Doufala jsem, že u něj učitelé zažehnou zájem o studium. U tak malého dítěte je to trošku pošetilé, ale on byl hodně napřed, zatímco jeho vrstevníci se teprve museli všechno učit. Co se týče učiva, věci, které se učili ve škole, vždy chtěl znát do nejmenších podrobností. Nebránila jsem mu v tom a spíše ho podporovala.

Najednou se ve všem zhoršil

Tak to fungovalo celý první stupeň. Na podzim nastoupil do šesté třídy a prakticky všechno se najednou zhoršilo. Jeho chování i prospěch. Nejhůř je na tom prospěch. Z jedničkáře se stal trojkař až čtyřkař. Zhoršení je patrné i v jeho nejoblíbenějším předmětu - matice.

Paní učitelka sama říkala, že neplní úkoly, v hodině nedává pozor a vyrušuje. Vůbec to není ten vzorný žák, jakým byl ještě před rokem. Na pololetním vysvědčení mu dokonce z češtiny a angličtiny hrozila čtyřka. Jsem z toho velmi smutná a vůbec nechápu, jakou změnou prošel. Sám mi neodpovídá na otázky, co se s ním děje.

Chci to řešit

Lukášův prospěch jsem řešila už i s manželem. „Přemýšlím, že bych ho vzala k psychologovi. Není přece normální, aby se z ničeho nic takhle zhoršil. Za tím musí vězet něco víc,“ řekla jsem manželovi. On ale moje pocity bagatelizoval. „Podle mě to moc řešíš. Jen si teď prochází těžkým obdobím. Dej mu čas, ono se to všechno spraví,“ odpověděl mi.

Ale mně přijde, že to tak jednoduché nebude. Bojím se, aby se nadobro nepřestal zajímat o vzdělání. Bylo hezké vidět ho mezi těmi nejlepšími. Právě proto bych to ráda vyřešila. Přála bych si, aby byl Lukáš zase šťastný a stejně zvídavý.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články