Aneta (33): Manžel během lockdownu drasticky změnil své návyky. Už jsou z toho vedle i děti

Aneta (33): Manžel během lockdownu drasticky změnil své návyky. Už jsou z toho vedle i děti
Zdroj: Freepik

Aneta by potřebovala zjistit, proč se její manžel Ondřej rozhodl vynechávat něco, jako je hygiena. Je schopen se týden nemýt a kartáček nechat ležet ladem. Sprchuje se jenom, když jede do práce, což je jednou týdně.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 12. 2021 08:00

Celé to začalo v době tvrdého lockdownu. Manžel Ondra (36) pracoval z domova. Už tehdy jsem si všimla, že jeho hygienické návyky vzaly za své. Někdy se stalo, že si dva dny nevyčistil zuby a sprchu obcházel obloukem.

Manžel se přestal sprchovat a čistit si zuby

Nejdříve si dával pozor na to, aby jeho pracovní morálka neupadala. Dál vstával v 6:30, umyl se, šel se psem, dal si snídani a k počítači usedal pár minut před osmou. Pracoval svědomitě až do půl páté. Bral si pauzu jen na oběd, který někdy snědl u počítače. Jenže jeho zásadovost postupně upadala. Už po měsíci vstával o hodinu později a se psem jsem šla já.

Hygienu nevykonával hned ráno, ale na nevyčištěné zuby si klidně vzpomněl až odpoledne. Když se zrovna nekonala žádná porada, zůstal celý den v pyžamu. Když měl videohovor, hodil přes sebe nějakou ucházející mikinu. Nejde o to, že bych každý den stála u koupelny a čekala, kdy se půjde umýt, ale spíše o to, že začal být cítit.

Ono přeci jen strávit celý týden v jednom pyžamu a bez sprchy udělá svoje. Zapáchal potem. Nechtěla jsem z toho dělat vědu, ale jako žena, co má ráda čistotu a pořádek, jsem mu řekla, aby se laskavě umyl. ,,Myl jsem se včera,“ utrousil. ,,Nekecej, vím, že ses nemyl minimálně týden. Podívej se na to smradlavé pyžamo,“ zpražila jsem ho a nahnala ho do sprchy.

Manžel se myje, jenom když jede do práce

Když vylezl, cítil se lépe, ba dokonce i lépe vypadal. Konečně se učesal a použil deodorant. Doufala jsem, že to byl jen nějaký úlet a dá si na to pozor. Hygiena, to je prostě základ zdraví. Jenže ono se to stále opakovalo. Bylo patrné, že mu home office nedělá dobře. Je ten typ, co potřebuje pevný řád a chodit každý den do kanceláře.

Během lockdownu přibral asi šest kilo a úplně zpustl. Nicméně to nebylo nic, co by se nedalo napravit. Sotva mohl chodit do kanceláře, byl to zase ten starý Ondřej. Moje radost ale neměla dlouhého trvání. Ondřejovi letos v září znovu nakázali home office. Nikdo z nás za to nebyl rád. Velmi rychle upadl do starého stereotypu.

Zase se nemyje, zuby si nečistí. A to ani když jdeme ven. Jako by mu to vůbec nevadilo. Pak se diví, že nechci sex. Jenže to se nedá! Když si na mě lehne, zvedne ruku a já cítím pot, chce se mi tak akorát zvracet. Před časem přišla změna v tom, že se myje, jenom když jede do práce. S kolegy se v kanceláři střídají, takže jednou týdně tam musí.

Děti mu schovaly kartáček, který týden nehledal

Vychází na něj středa. Umyje se ve středu ráno a další týden nic. Jsem z toho hotová. Na rovinu jsem mu řekla, že to není normální. To, jestli si mění trenky, nezkoumám, ale podle toho, kolik jich vídám ve špinavém prádle, bych řekla, že nemění. Jsem z toho docela hotová, protože je to nechutné.

Už i děti si toho všimly. My, jako rodiče, jim máme jít příkladem. Děti se mě ptají, proč si táta nečistí zuby. Vždycky tvrdím, že čistí. Ale minule mě dostaly, protože mu schovaly kartářek, po kterém nikdo týden nepátral. Nevím, co se to s ním děje ani jak to napravit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články