Bětka (45): Manžel porušil slib v dobrém i ve zlém a odstěhoval se ode mne v době, kdy ho opravdu potřebuji

Bětka (45): Manžel porušil slib v dobrém i ve zlém a odstěhoval se ode mne v době, kdy ho opravdu potřebuji
Zdroj: Freepik.com

Bětka je na pokraji svých sil. Pracuje jako zdravotní sestra na covidovém oddělení v nemocnici. Její manžel ji požádal, aby dala výpověď, nebo se od ní odstěhuje, protože se velmi bojí nákazy. Jenže Bětka se rozhodla dál plnit své poslání a v práci zůstala. Jak se cítí, když je na všechno sama?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 20. 01. 2021 06:30

Nikdy by mě nenapadlo, že právě moje zaměstnání nás s manželem rozdělí. Pracuji totiž jako zdravotní sestra v nemocnici na covidovém oddělení.

Pomáhám lidem

Už jako dítě jsem měla jasno v tom, čím se budu živit. Chtěla jsem být doktorka nebo zdravotní sestra. To se mi nakonec podařilo a svůj sen jsem si splnila. Manželovi Petrovi nikdy moje práce nevadila. Zásadní změna ale přišla v době první vlny pandemie koronaviru. Cítila jsem z něj, jak se bojí nákazy.

Celou dobu trávil z veliké části jen doma, odkud pracoval a objednával veškeré nákupy. Pokud nemusel, z domu nevyšel. Tak moc se bál nákazy. Já jsem mu to schvalovala. Občas pronesl něco jako, jestli nechci změnit zaměstnání, protože je to příliš veliký risk. Nemohla jsem to udělat. V nemocnici byla potřebná každá ruka.

Navíc máme ochranné obleky, nosíme na sobě několik vrstev, respirátory. Stále jsem ho uklidňovala, že pokud se někde nakazím, nebude to v práci. To už byla větší šance v obchodě nebo v metru. V té první vlně jsme to doma ještě docela zvládali, i když jsem chodila domů po dvanáctihodinových směnách vyčerpaná.

Chce, abych dala výpověď

Zanedbávala jsem domácnost i Petra. Prosila jsem ho, aby byl trpělivý, že to jednoho dne skončí. Mlčel, ale zůstal se mnou. Když se během léta situace trochu uklidnila, naše manželství bylo zase v pořádku. Dokonce jsme občas někam vyrazili a radovali se, že je všechno za námi. Netušili jsme, co nás ještě čeká. Teď jsem v práci pořád a je to několikrát horší než na jaře. Petr se mi odcizuje. Nechápe, proč chci nadále být zdravotní sestrou v nemocnici. Když přijdu domů, on je zamčený v jiném pokoji. Musím ihned dezinfikovat vše, na co jsem sáhla. Nečeká mě doma s otevřenou náručí, ale se strachem.

Já jsem ale velmi psychicky vyčerpaná. To, co vidím v nemocnici, je někdy vážně velmi náročné. Přepadá mě úzkost a bývá mi často zle. Někdy nemám ani čas se v práci najíst. Lítáme mezi pacienty a nevíme, kde nám hlava stojí. Nikdo si neumí představit, jak náročná práce to v tuto chvíli je. Já to ale beru jako svoje poslání.

Odešel ode mě

Cítím na sobě, že mi chybí pohlazení manžela, jeho náruč a objetí. Doma se snažím fungovat i přes vyčerpání, ale nestačí to. Petr mi řekl, že buď dám výpověď, nebo se odstěhuje k dětem do doby,  než se celá věc ohledně covidu uklidní. Dal mi nůž na krk. Chce po mně něco, co nemůžu splnit. Skutečně se odstěhoval k dceři, která je také zavřená doma.

Vracím se do prázdného domu, kde mě nikdo nečeká. Petr se bojí hlavně o sebe, já ho chápu, ale vážně mě v tom teď nechá? Jsem na pokraji svých sil, ale i tak se nadále snažím v nemocnici pomáhat. Je mi smutno a úzko nejenom z toho, co se děje, ale hlavně z toho, že jsem zůstala sama. Je možné, že manžela neuvidím dalších několik měsíců. Občas mi zavolá a ověřuje si, zdali stále pracuji v nemocnici. Když jsme si dávali svatební slib, zaznělo v něm, že spolu budeme v dobrém i ve zlém. Proč jsem tedy sama?

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články