Diana (34): Manželova nová záliba je pro mě noční můrou. Připadám si kvůli tomu trochu hloupá

Diana (34): Manželova nová záliba je pro mě noční můrou. Připadám si kvůli tomu trochu hloupá
Zdroj: Unsplash

Diana nikdy neměla ráda stolní hry a různé vědomostní soutěže. Jenže kamarádi jejího manžela se našli v herních večerech a pořádají je pravidelně. Diana má hrůzu z toho, že každý zjistí, jak je nevzdělaná.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 09. 04. 2023 07:00

Neřekla bych, že jsem úplně hloupá. Ale všeobecný rozhled se mi z hlavy vypařil hned po maturitě. Pak jsem se jednou večer dostala během stolní hry k otázkám, na které jsem nenacházela odpověď. Všichni se tím bavili, ale já se styděla.

Manžel patří do party vysokoškolských "nerdů"

Vašek (35) mi vždycky imponoval, o všem věděl snad všechno. Já byla na rozdíl od něho praktický typ, v této oblasti měl zase mezery on. Jeho kamarádi z vysoké byli fajn, někdy možná trochu moc filozofovali. Takové večery s nimi mě po pravdě mírně nudily. Pak se ale shlédli v hraní vědomostních her a kvízů. A to byla teprve otrava!

Když jsme se s Vaškem přidali k hernímu večírku, brzy bylo evidentní, kdo je slabý článek týmu. Ano, byla jsem to já. Tváře mi hořely studem. Nemohla jsem si vzpomenout na základy dějepisu a poznala jsem, že se za mě Vašek trochu stydí.

Místo toho, abych to brala s humorem, urazila jsem se. Vašek si přesto večer moc užil a těšil se na další. Čekal nás víkend s partou na chalupě a já uvažovala nad tím, že se kvůli tomu snad začnu učit. Jen jsem nevěděla, kde začít.

Připadala jsem si jako před maturitou

Asi nepojedu, měla bych doma uklízet," vymlouvala jsem se, ale Vašek mě prokoukl. „Lásko, to nevadí, že neznáš každý letopočet, bitvu nebo hlavní město, je to jen legrace," chlácholil mě. O to hůř jsem to nesla.

Pak mě napadla spásná myšlenka! Sehnala jsem si všechny ty hry a začala se učit nazpaměť otázky i odpovědi. Zabralo mi to několik odpolední v práci, kolegové si jen ťukali na čelo.

Jednou se mi v noci zdál sen ze školního prostředí. Stála jsem v slzách u tabule, profesor kroutil hlavou a z lavic jsem slyšela smích. Myslím si, že ve mně zůstalo nějaké trauma a nechuť k učení. Na vědomostních hrách jsem zkrátka nic zábavného neviděla. Je to pro mě jen způsob, jak se před někým chlubit...

Začala jsem podvádět

Některé zvyky zkrátka přetrvávají a já jsem podváděla jako ve škole při písemkách. Krátkodobá paměť mi stále dobře sloužila. Na chalupě jsem si během hry pamatovala skoro všechny odpovědi. Samozřejmě jsem dělala i záměrné chyby, abych se neprozradila.

Pak někdo vytáhl zbrusu novou hru a já se okamžitě vymluvila na migrénu. V nejlepším jsem si šla lehnout, abych si opět nepokazila reputaci. Nechápu, proč se nad to nedokážu povznést a zasmát se sama sobě. Doufám, že to ty “chytrolíny“ přestane brzy bavit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články