Františka (57): Dívka na trhu naléhala, abych si od ní vzala kámen. Proč, to jsem zjistila až doma

Františka (57): Dívka na trhu naléhala, abych si od ní vzala kámen. Proč, to jsem zjistila až doma
Zdroj: Freepik

Když Františce zemřel manžel, pocítila pachuť samoty. Její syn trval na tom, aby za ním a jeho rodinou přijela. Snacha Libuše ji vytáhla na tržiště, což bylo pro Františku zásadní. Setkala se tam s dívkou, která ji zavedla ke stánku, kde na ni čekal mocný předmět.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 01. 2022 14:00

Celý život jsem byla tou, co nevěří na nic nadpřirozeného, i když mi několik událostí naznačovalo, že bych možná věřit měla. Před rokem ovšem přišel zlom. Pomohla mi k němu malá holčička, která jak jsem později zjistila, nebyla tak docela obyčejná.

Po manželově smrti jsem zůstala sama

Bydlela jsem s manželem Richardem v centru města. Náš syn Pavel už byl dospělý a měl svoji rodinu. S tou žil v domě na vesnici, kam jsme za nimi občas jezdili. Měla jsem dobrou práci a byla zdravá. Hodně věcí se změnilo ve chvíli, kdy mi zemřel manžel.

Ríša byl silný kuřák, který si nikdy nedal říct a kouřil klidně čtyřicet cigaret denně. Když mu doktor oznámil, že má rakovinu plic, nezalekl se. Dál se choval, jako by mu nic nebylo. Nedbal slov lékařů a vědomě se zabíjel. Před třemi lety své nemoci podlehl. Člověk si najednou uvědomí, jak je sám.

Pavel mě opakovaně zval k nim domů, jenže já se svojí povahou nechtěla být nikomu na obtíž. Dlouho jsem jeho prosbám odolávala. Vyrazit k nim mě donutilo až naléhání mé snachy Libuše, která o moji přítomnost hodně stála. Tak jsem její nabídku nakonec přijala a vydala se na pár dní za nimi na vesnici.

Na tržišti se kolem mě motala malá dívenka

Jejich velký a láskou nabitý dům mi rychle dodal pocit, že nejsem na všechno sama. Libuše mě hned druhý den pozvala, abych s ní zašla na tržiště, kde přijdu na jiné myšlenky. Procházela jsem mezi stánky a přemýšlela, co bych si mohla koupit. Kolem mě se pořád motala malá usměvavá holčička. Přišla mi vskutku roztomilá.

Záviděla jsem jí její štěstí a bezprostřednost. Kam jsem šla, tam byla. Prstíkem mi ukazovala, kterým směrem se mám vydat. Už jsem ji skoro poslechla, když mě Libuše odtáhla k jednomu stánku. Dívenka se mi ztratila. Neměla jsem co na práci, tak jsem se za pár dní vydala na tržiště znovu.

K mému velkému překvapení jsem holčičku potkala znovu. Tentokrát ke mně přišla blíž. ,,Sáhni si na mě,“ pobídla mě. Já nechápala, proč. ,,No tak, sáhni si na mě,“ žadonila. ,,Proč mám na tebe sahat? Ještě mi tvoje maminka vynadá,“ odvětila jsem. Ona ale byla neodbytná, až mě nakonec donutila, abych jí prstem sjela po zádech.

Kámen z tržiště mě znovu spojil s manželem

Ve chvíli, kdy jsem se jí dotkla, si jí ze zad vyloupla malá křídla. ,,Tak to bychom měly. Teď pojď za mnou,“ řekla a chytla mě za ruku. Zavedla mě ke stánku, který stál stranou od ostatních. Za pultem se nacházel velmi starý muž. S nadsázkou bych řekla, že by mu mohlo být tak sto let. Pohlédla jsem na vyskládané kameny.

Jeden z nich se zablýskal, jako by mě k sobě volal. ,,Ten si vezmi,“ vyzvala mě dívenka. Bez námitek jsem ho popadla do ruky. ,,Sám ti ukáže, co umí,“ řekla ještě a vytratila se. Dívala jsem se jejím směrem. Odcházela po špičkách s roztaženými křídly a v jednu chvíli jednoduše zmizela.

Za pár dní jsem odjela domů. Kdykoliv jsem kámen vzala do ruky, byl horký, až vařící. Pořád jsem nechápala, jaký má mít pro mě význam. Až když se mi zjevil Richard. ,,Tak konečně se zase shledáváme,“ zaznělo. ,,Odpusť mi moje lehkovážně myšlení. Od teď jsem tvůj strážný anděl a budu na tebe dohlížet,“ pronesl. Kámen slouží jako spojka mezi pozemským a nadpozemským světem, nebo alespoň tak to vnímám já.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články