Hanka (40): Táta mi těsně před svým odchodem přišel říct poslední sbohem, navštívil i mámu

Hanka (40): Táta mi těsně před svým odchodem přišel říct poslední sbohem, navštívil i mámu
Zdroj: Unsplash

Hančin táta na tom nebyl nejlépe již dlouho, zlobilo ho srdce. Když skončil v nemocnici, rodina se připravovala na nejhorší. Jedné noci Hanku vzbudilo ťukání na okno. To se táta přišel ještě naposledy rozloučit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 08. 2022 14:00

Někdy se dějí věci, kterým nemáme šanci rozumět. Vím, o čem mluvím. Nedávno mi zemřel tatínek. To by nebylo nic neobvyklého. Každého to jednou čeká. Jde o to, že noc před tím jsem ho zahlédla ve svém okně. Přišel mi říct, že nastal jeho čas.

Tátu zlobilo srdíčko

Když mi někdo vyprávěl, že viděl duši zesnulého dřív, než zemřel, nechápala jsem to. Jak by to asi bylo možné, když ještě žije? Vždycky jsem takový příběh poslouchala a myslela si své. Nerada bych to zpochybňovala, ale věřit něčemu takovému šlo jen těžko. Nakonec jsem to měla zažít na vlastní kůži.

Taťka měl poslední roky velmi chatrné zdraví. Často ho zlobilo srdíčko. Musel jezdit na pravidelná vyšetření, aby se něco nezanedbalo. Po jednom takovém vyšetření už v nemocnici bohužel zůstal.

Nenapadlo mě, že to znamená jeho konec. S mamkou jsme za ním pravidelně jezdily a věřily, že půjde brzy domů. Táta byl v nemocnici další dva měsíce. Podle výrazu v jeho očích jsem cítila, že to není dobré. On však nikdy nepřiznal, že mu není dobře nebo že je slabý. Snažil se být statečný až do poslední chvíle.

Než táta zemřel, přišel za mnou

,,Já to zvládnu. A když ne, neboj se o mě,“ řekl jednou velmi unaveným hlasem. Pochopila jsem, co mi tím naznačuje. Připravoval mě na to, že umírá. Tu noc před tím, než skutečně zesnul, jsem měla divný pocit. Ležela jsem v posteli. A stěžovala jsem si manželovi, že mám zvláštní tušení. „Myslím, že je něco s tátou," řekla jsem mu.

Než jsem usnula, ještě jsem dvakrát volala do nemocnice a ujišťovala se, že je táta v pořádku. Doktor mi říkal, že spí a vypadá spokojeně. Usnula jsem o něco klidněji. Ovšem ne na dlouho. Ve dvě ráno mě probudilo zaťukání na okno. Myslela jsem si, že je to nějaký pták.

Když jsem se však do okna zadívala, viděla jsem tátu. Ťukal ukazováčkem na okno. Vznášel se venku a čekal, až k němu přijdu. I přes zavřené okno jsem slyšela jeho slova. „Už nadešel můj čas. Chtěl jsem tě ještě vidět, než odejdu. Jen chci, abys věděla, že mě nic nebolelo," dodal a poslal mi přes okno polibek.

Táta se přišel rozloučit i s mamkou

Chtěla jsem okno otevřít a něco mu říct. On se však otočil, roztáhl ruce a odletěl. Hned jsem běžela pro telefon a volala do nemocnice. Když mi lékař s lítostí v hlase oznamoval, že táta před pár minutami zemřel, pochopila jsem, proč jsem ho viděla.

Když jsme s mamkou stály na jeho pohřbu vedle sebe, pošeptala mi: „Táta byl za mnou tu noc před tím. Přišel mi říct, že je jeho čas a že mě miluje..." Asi nečekala, že jí to budu věřit. „Já vím mami, já vím..." pohladila jsem ji. Doufám, že i já budu mít jednou tu možnost rozloučit se naposledy. A co bych vám ráda řekla na závěr? Jen to, že až vám někdo bude tvrdit něco podobného, věřte mu. Duše každého z nás si to zaslouží.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články