Irina (28): Pravdu o sobě jsem rodičům řekla teprve nedávno. Jejich reakce naplnila mé nejtemnější obavy

Irina (28): Pravdu o sobě jsem rodičům řekla teprve nedávno. Jejich reakce naplnila mé nejtemnější obavy
Zdroj: Shutterstock

Je těžké najít odvahu a říct rodičům o své odlišné sexuální orientaci. Není to jednoduchá záležitost, která by se vyřešila jen tak. I pro Irinu to byl oříšek a pravdu o sobě řekla rodičům teprve nedávno.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 20. 07. 2023 10:00

Jsem lesba. Vím to od puberty, moji kamarádi to o mně vědí, stejně tak moje sestra. Komu jsem to však dlouhou dobu neřekla, byli moji rodiče. Marně jsem hledala odvahu.

Hledala jsem odvahu říct rodičům pravdu

Fakt, že upřednostňuji ženy před muži, je pro mě definitivní a neměnný už od puberty. Velmi brzy jsem si v tom udělala jasno a žádné rozpory jsem v sobě necítila. I moji nejlepší kamarádi to o mně vědí a jsou s tím úplně v pohodě. Avšak říct to rodičům, bylo pro mě dlouhou dobu nemyslitelné. Bála jsem se, jak budou reagovat.

Co když mě vyhodí a nebudou se mnou chtít mít nic společného? Hlavou se mi honily jenom ty nejčernější scénáře toho, co by se mohlo stát, kdybych se jim přiznala. Pro mé kamarády byl můj vnitřní boj nepochopitelný. I kvůli nim jsem se rozhodla s tím něco dělat.

Kamarádi mě nabádali, ať jim to konečně řeknu

Seděli jsme zrovna v hospodě a probírali naše životy. Jedna kamarádka se vdává, druhý kamarád čeká s manželkou miminko a třetí kamarádka se rozhoduje mezi dvěma muži. Všichni máme proto mnoho témat, která chceme probírat. Když už jsme měli v sobě pár piv a nálada byla uvolněnější, začali se mě kamarádi vyptávat, jak to mám s milostným životem.

„Teď mám novou přítelkyni, je hrozně fajn. Myslím, že je to ta pravá,“ řekla jsem jim nadšeně. „A jak to uděláš se svými rodiči, měla bys jim už konečně říct pravdu,“ poznamenal můj kamarád. Celou noc jsem nad tím, co řekl, přemýšlela. Je pravda, že bych se už asi měla přiznat, ale bojím se jejich reakce.

Rodičům jsem se přiznala, od té doby se neozvali

Víkend na to jsem jela navštívit rodiče. Neměla jsem v plánu jim to říkat, moje obavy předčily všechno, co jsem si předsevzala. Že budu silnější a že k nim konečně budu po víc než deseti letech upřímná.

Ale když se mě babička, která u nás byla na návštěvě, zeptala, jestli si už konečně někoho najdu, nevydržela jsem to. „Asi bych vám měla něco říct. Jsem lesba a mám přítelkyni,“ prohlásila jsem. A jen, co jsem se přiznala, utekla jsem, sedla do auta a zmizela. Tak strašně jsem se bála toho, co mi řeknou, že jsem ten tlak nevydržela. Je to už týden a ještě se mi neozvali. Myslím, že je to jasné, přišla jsem o rodiče.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články